Законопроект про надання Укрпоштою фінансових послуг суперечить Бюджетному кодексу: НАЗК

20:05, 14 августа 2020
Наявність у Укрпошти функцій казначейства за відсутності статусу державного банку може призвести до появи корупційних схем.
Законопроект про надання Укрпоштою фінансових послуг суперечить Бюджетному кодексу: НАЗК
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Національне агентство з питань запобігання корупції провело антикорупційну експертизу законопроєкту № 2788-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо фінансових послуг у галузі поштового зв’язку» та визначило положення, що містить корупційні ризики. Повідомляє пресцентр НАЗК.

Так, проєкт закону всупереч вимогам Бюджетного кодексу України наділяє Укрпошту функціями Державної казначейської служби України та надає компанії можливість обслуговувати рахунки органів виконавчої влади, які є розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів. Проте Бюджетний кодекс встановлює, що створення позабюджетних фондів органами державної влади, місцевого самоврядування та іншими бюджетними установами не допускається.

Тому наявність у Укрпошти функцій казначейства за відсутності статусу державного банку може призвести до неконтрольованого, нецільового використання бюджетних коштів та, як наслідок, вчинення фінансових правопорушень і виникнення корупційних схем, зазначає НАЗК.

Висновок та рекомендації антикорупційної експертизи законопроєкту Агентство направило Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики та Комітету з питань антикорупційної політики Верховної Ради України.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що НБУ виступив проти ідеї депутатів надати Укрпошті функції банку.

Додамо, 19 травня Верховна Рада підтримала за основу у першому читанні законопроект № 2788-д щодо фінансових послуг, які зможе надавати «Укрпошта».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді