Комітет Ради затвердив правки до законопроекту щодо врегулювання питань у сфері надання ЖКП

16:20, 27 ноября 2020
Під час опрацювання законопроекту були напрацьовані кілька правок, які є кроком назустріч ОСББ, з точки зору проектів Державного фонду енергоефективності.
Комітет Ради затвердив правки до законопроекту щодо врегулювання питань у сфері надання ЖКП
rada.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У п’ятницю, 27 листопада, відбулося засідання Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг в режимі відеоконференції, передає офіційний сайт парламенту.

Комітет розглянув додаткові правки до проєкту Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг» (№ 2458), направленого Верховною Радою на повторне друге читання.

Голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус повідомив, що під час опрацювання законопроєкту були напрацьовані кілька правок, які є кроком назустріч ОСББ, з точки зору проєктів Державного фонду енергоефективності.

Зокрема, правками пропонується врегулювати питання повернення споживачам коштів, закладених у тарифах постачальника на встановлення лічильників, у разі самостійного встановлення ними лічильників тепла. «Це стимулює людей, щоб вони самостійно встановлювали лічильники. Вони двічі платити не будуть», - пояснив Андрій Герус.

Також пропонується запровадити диференційовану оплату за воду і за тепло, залежно від того, хто несе витрати з обслуговування лічильника. Ще одна група правок спрямована на захист споживачів від додаткових вимог з боку постачальника-монополіста.

Члени Комітету прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроєкт у другому читанні та в цілому з урахуванням запропонованих правок.

Комітет затвердив рекомендації спільних Комітетських слухань "Стан реалізації державних програм з енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв та виконання програм і проектів з енергозбереження та енергомодернізації багатоквартирних будинків. Подальші кроки у реформі", які провели Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг і Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Представляючи результати слухань, перший заступник голови Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексій Кучеренко зазначив: «Програма «Теплі кредити», хоча і не є ідеальною, але діє і запускає хоча б якісь механізми заведення інвестицій на енергомодернізацію житлових будинків». Водночас, за його словами, програма Державного фонду енергоефективності, «на превеликий жаль, ніяк не може розгорнутися і навряд чи скоро розгорнеться, оскільки містить дуже жорсткі вимоги до будинків, серед яких створення ОСББ, наявність технічної документації, розроблення проєктів тощо».

Учасники слухань рекомендували Уряду якомога швидше розробити дієві механізми, щоб програми з енергозбереження та енергомодернізації багатоквартирних будинків мали масовий характер. Також народні депутати просять залишити програму «Теплі кредити» на 2021 рік, передбачивши у бюджеті відповідне фінансування.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Окружний адмінсуд просять зобов’язати уряд звільнити голову Нацкомісії з питань ЖКП.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді