Ефективні способи захисту прав та інтересів: позиції Великої Палати ВС

20:31, 27 ноября 2020
Також була виокремлена категорія спорів, які не є юридичними і не підлягають судовому розгляду.
Ефективні способи захисту прав та інтересів: позиції Великої Палати ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Під час ІХ Щорічного судового форуму «Вектор розвитку 2020» суддя Великої Палати ВС Дмитро Гудима виступив із презентацією, у якій систематизував підходи Великої Палати ВС до способів захисту в різних видах правовідносин та до визначення того, які з них є ефективними, а які – неефективними, передає офіційний сайт ВС.

«Для того, аби встановити, чи спосіб захисту є ефективним, треба звернути увагу на зміст того права або інтересу, за захистом якого особа звернулася до суду, на характер порушення цього права чи інтересу у конкретних правовідносинах і на наслідки такого порушення. В ідеалі кожному порушеному праву має відповідати один ефективний спосіб захисту. Перевага такого підходу для тих, хто звертається до суду, полягає в тому, що ефективний спосіб захисту – це завжди той, який уможливлює виконання судового рішення. Крім того, сторонам не доведеться сплачувати судовий збір за тими вимогами, які, вочевидь, не є ефективними і не призведуть до захисту їхніх інтересів у суді», – пояснив суддя.

У презентації Дмитро Гудима навів висновки Великої Палати ВС щодо способів захисту у корпоративних, орендних, кредитних, іпотечних та інших правовідносинах, охарактеризував деякі речово-правові способи захисту, а також виокремив категорію спорів, які не є юридичними і не підлягають судовому розгляду.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, чи допускається накладення арешту на грошові кошти, що знаходяться на рахунку для виплати заробітної плати.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді