Нотаріальна палата висловила свої застереження щодо закону про реінтеграцію Донбасу

17:00, 25 января 2021
На думку НПУ, законопроект не може бути прийнятий у такому вигляді, як зараз і потребує доопрацювання.
Нотаріальна палата висловила свої застереження щодо закону про реінтеграцію Донбасу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Нотаріальна палата України проаналізувала проект Закону «Про державну політику перехідного періоду» та надіслала свої зауваження Міністру з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Про це йдеться на сайті НПУ. 

Зазначається, що законопроект розроблений з метою належного законодавчого врегулювання державної політики перехідного періоду – комплексу заходів із подолання наслідків міжнародного збройного конфлікту Російської Федерації та України, а також тимчасової окупації РФ окремих районів Донецької та Луганської областей, Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, реінтеграції деокупованих територій та розбудови сталого миру.

«НПУ вважає, що законопроект у частині захисту права власності громадян, конвалідації правочинів, підтвердження фактів, державної реєстрації актів цивільного стану, спадкування потребує ґрунтовного доопрацювання та не може бути прийнятий у такому вигляді як такий, що суперечить принципам права та створює умови для порушення прав людини.

Крім того, законопроект не передбачає механізмів, які б розблокували громадянам України можливість реалізації їх конституційних прав щодо розпорядження належним їм майном у порядку та у спосіб, встановлений законодавством України», - зазначили у Нотаріальній палаті.

Деокупація тимчасово окупованих територій та їх подальша реінтеграція – вкрай тривалий та важкий процес, який потребує ретельних та вивірених процедур, для розробки яких потрібно виходити насамперед із принципу територіальної цілісності України та захисту прав громадян, зауважили в НПУ.

Нагадаємо, законопроект «Про державну політику перехідного періоду» наразі знаходиться на розгляді для надання пропозицій, які можна надіслати до 29 січня. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси