НАДС розробило зміни щодо впровадження єдиних підходів в оплаті праці державних службовців

12:47, 28 апреля 2021
Документом планується запровадити уніфіковані підходи до визначення структури та рівня оплати праці державних службовців.
НАДС розробило зміни щодо впровадження єдиних підходів в оплаті праці державних службовців
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Відповідно до Плану пріоритетних дій Уряду на 2021 рік НАДС розроблено проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державну службу» щодо впровадження єдиних підходів в оплаті праці державних службовців на основі класифікації посад». Про це повідомляє пресслужба НАДС.

Цим документом планується запровадити уніфіковані підходи до визначення структури та рівня оплати праці державних службовців. Наразі законопроект проходить процедуру погодження із заінтересованими державними органами та соціальними партнерами.

«Реформа оплати праці – єдиний правильний шлях зробити заробітні плати державних службовців прозорими та конкурентними. Адже рівень оплати праці є важливим фактором створення професійної державної служби. Наразі ж, маємо констатувати, що незбалансована система призвела до нерівності в оплаті праці держслужбовців та створила несправедливе соціальне розшарування. Тому НАДС активно працює над побудовою дієвої моделі оплати праці на основі класифікації посад», - зауважує Голова НАДС Наталія Алюшина.

 Так, проектом акта пропонується підвищити конкурентоспроможність заробітної плати на посадах державної служби. Протягом п’яти років передбачається досягти від 70 до 90% розміру заробітної плати на посадах аналогічного рівня складності та відповідальності у приватному секторі. Це стане можливим шляхом запровадження класифікації посад, зміни підходів до планування видатків на оплату праці на основі єдиних правил, розрахункової величини для визначення мінімального розміру посадового окладу державного службовця та встановлення його на рівні не менше однієї мінімальної заробітної плати.

Також буде закладено дієвий механізм контролю за надмірною кількістю посад державної служби, які створюють додаткове навантаження на бюджет. Економія має бути спрямована на посилення ролі посадового окладу та зменшення варіативних складових заробітної плати.

Проект акта передбачає відкладене введення в дію починаючи з 2022 року. Повне набрання ним чинності передбачено з 2023 року.

Після погодження із заінтересованими сторонами законопроект буде подано на розгляд Кабінету Міністрів України, а після схвалення - до Верховної Ради України. 

У НАДС нагадали, що наразі триває експериментальний проект щодо запровадження системи оплати праці державних службовців на основі класифікації посад. Пілот триватиме протягом 2021-2022 років. Його учасниками стали НАДС із територіальними органами, СКМУ, Міністерство фінансів та Міністерство цифрової трансформації.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Шмигаль анонсував скорочення державних службовців.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва