Шмигаль анонсував скорочення державних службовців

12:12, 23 апреля 2021
Прем’єр-міністр повідомив, що цього року гранична чисельність держслужбовців має зменшитись на 10%.
Шмигаль анонсував скорочення державних службовців
Джерело фото: КМУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У другому півріччі цього року гранична чисельність держслужбовців має зменшитись на 10%. Про це у своєму телеграм-каналі написав прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

«Протягом останніх 4-х років держорганами утримуються в середньому 39 тисяч вакансій, що становить 17,7% від загальної кількості держслужбовців. Це призводить до збільшення виплат надбавок за часто суб'єктивним та неефективним принципом. Вже у другому півріччі цього року гранична чисельність держслужбовців має зменшитись на 10%», - написав він.

Також Шмигаль повідомив, що цього року буде запроваджено пілотний проек щодо системи оплати праці держслужбовців на основі класифікації посад. За його словами, у ньому спершу візьмуть участь Секретаріат Кабінету Міністрів України, Мінфін, Мінцифра і Національне агентство з питань державної служби (НАДС). Надалі планується розширити проект на всі відомства.

Відзначимо, це вже не перше можливе скорочення державних службовців.

У коментарі «Судово-юридичній газеті»  народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін зазначив, що близько 10% службовців було скорочено після реорганізації районних державних адміністрацій (РДА).

«Близько 10% службовців, скорочених після реорганізації РДА, не знайшли собі місце в нових адміністраціях та апаратах громад. Це ті працівники, що виявилися такими, що не відповідають потребам громад. Вочевидь, їх фаховий рівень нижчий, за очікування», - сказав він

На запитання, чи багато серед тих, хто втратив роботу, осіб пенсійного віку, Віталій Безгін відзначив таке.

«Переважно це якраз не стосується людей похилого віку, що є носіями інституційної пам'яті».

У пресслужбі НАДС «Судово-юридичній газеті» повідомили, що скорочені будуть вакантні посади, які не заповнювали впродовж тривалого часу.

Відзначимо, анонсована Денисом Шмигалем реформа оплати праці державних службовців передбачає зменшення кількості складових заробітної плати. Передбачається підвищення ролі посадового окладу разом із зниженням варіативної частини заробітної плати шляхом визначення на законодавчому рівні «основної» та «додаткової» частки заробітної плати:

- основна частка не залежить від рішення керівника та визначає чіткі складові заробітної плати (не менше 70%);

- додаткова частка залежить від особистого внеску державного службовця в загальний результат роботи шляхом встановлення премії. Дискреція керівника - не більше 30%.

Також реформа оплати праці передбачає впровадження класифікації посад державної служби. Посади класифікують за напрямами діяльності, рівнем відповідальності, складністю обов'язків із присвоєнням відповідних класифікаційних кодів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду