Приватним виконавцям хочуть дозволити стягувати адмінштрафи: подробиці законопроекту

12:00, 19 мая 2021
Пропонується передбачити розширення повноважень приватних виконавців щодо виконання ними рішень до 100 000 гривень проти будь-якого боржника та щодо примусового виконання постанов у справах про адмінправопорушення.
Приватним виконавцям хочуть дозволити стягувати адмінштрафи: подробиці законопроекту
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До Верховної Ради подано законопроект № 4330 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень приватних виконавців».

Як зазначено у пояснювальній записці авторів подання, проект спрямований на розширення переліку рішень, які виконуватимуться приватними виконавцями.

Так, проектом Закону пропонується розширити повноваження приватних виконавців щодо виконання рішень до ста тисяч (100 000) гривень проти будь-якого боржника (включаючи державних юридичних осіб та юридичних осіб за участю держави) та щодо примусового виконання ними постанов у справах про адміністративні правопорушення.

Також передбачається поступове зрівняння повноважень приватних та державних виконавців, тому пропонується запровадження таких змін з дня внесення до Єдиного реєстру приватних виконавців України відомостей про 1000 осіб, які розпочали діяльність приватного виконавця, але не пізніше 1 січня 2024 року.

«Сьогоденна чисельність приватних виконавців та ситуація щодо їх нерівномірного розміщення по виконавчих округах не дадуть змоги належним чином забезпечити виконання рішень у разі повного розширення мандату приватного виконавця», - зазначають автори законопроекту.

Слід зазначити, що з метою удосконалення порядку примусового виконання рішень проектом Закону пропонується виключити частину третю статті 5 Закону.

Також з метою удосконалення процедури внесення змін до Закону України «Про виконавче провадження» проектом Закону пропонується
розділ XIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про виконавче провадження» (далі – Закон) доповнити пунктом 10-2, яким передбачити, що зміни до Закону можуть вноситися виключно законами про внесення змін до Закону України «Про виконавче провадження».

На засіданні Комітету з питань правової політики, що відбулося 18 травня, народні депутати розглянули проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень приватних виконавців (№ 4330). Про деталі інформує пресслужба парламенту.

Заступник Міністра юстиції Олександр Банчук розповів про основні новації законопроекту. Зокрема, пропонується внести зміни до Кодексу адміністративного судочинства та Закону «Про виконавче провадження».

За результатами обговорення Комітет рекомендує Верховній Раді включити до порядку денного законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень приватних виконавців та прийняти його за основу.

Голова Комітету Андрій Костін повідомив, що законопроект планується розглянути на позачерговому засіданні в четвер, 20 травня.

Документ є в пакеті необхідних законопроектів для надання Україні макрофінансової допомоги Європейського Союзу в рамках Меморандуму про взаєморозуміння між Україною як Позичальником та Європейським Союзом як Кредитором.

Нагадаємо, у середу, 19 травня, згідно з порядком денним, проходить чергове пленарне засідання п’ятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання, на якому планується розглянути проекти постанов про скасування рішень Верховної Ради про прийняття у другому читанні та в цілому проектів законів «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку інституту старост» і «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду