Відповідальності за порушення законодавства щодо управління у сфері безпеки автомобільних доріг: рішення комітету

20:00, 31 мая 2021
Комітет з питань правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект.
Відповідальності за порушення законодавства щодо управління у сфері безпеки автомобільних доріг: рішення комітету
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Члени Комітету з питань правоохоронної діяльності розглянули проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за порушення законодавства щодо управління у сфері безпеки автомобільних доріг (реєстр. № 4551).

Метою законопроекту є запровадження адміністративної відповідальності замовників робіт з будівництва та утримання автомобільних доріг за недотримання вимог, передбачених Законом України від 17 жовтня 2019 року № 200-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо управління безпекою автомобільних доріг», відповідно до яких управління безпекою автомобільних доріг здійснюється шляхом організації та проведення аудиту безпеки автомобільних доріг, перевірок безпеки автомобільних доріг, виявлення аварійно-небезпечних місць (ділянок) тощо.

Законопроектом пропонується:

  • внести зміни до статті 1281 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - КУпАП), згідно з якими в назві і тексті статті слова «правил, норм та стандартів» замінюються словами «нормативно-правових актів, норм і правил», а також доповнити диспозицію статті такою ознакою правопорушення як незабезпечення здійснення аудиту та/або перевірки безпеки автомобільних доріг, якщо такий аудит і перевірка є обов’язковими згідно з вимогами законодавства;
  • доповнити КУпАП новою статтею 185-14 «Створення перешкод при здійсненні аудиту та перевірки безпеки автомобільних доріг»;
  • внести фрагментарні зміни до статей 221 та 255 КУпАП щодо надання права складання протоколів про адміністративні правопорушення, передбачені статтями 128-1, 185-14 КУпАП уповноваженим на те посадовим особам центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики з питань безпеки на наземному транспорті, та покладення обов’язку щодо розгляду таких справ про адміністративні порушення на районні, районні у місті, міські чи міськрайонні суди (суддів);
  • змінами до статті 288 Кримінального кодексу передбачається викласти диспозицію статті в уточненій редакції, згідно з якою, суб’єктом кримінального правопорушення за вказаною статтею може бути аудитор безпеки автомобільних доріг або особа, яка проводить перевірку безпеки автомобільних доріг.

Під час обговорення народні депутати висловили низку зауважень. Вони, зокрема, зазначили, що у статті 184-14 КУпАП (у редакції проекту), якою передбачається встановити відповідальність за створення перешкод в організації та проведенні аудиту, а також перевірки безпеки автомобільних доріг, потребує уточнення термін «створення перешкод», адже ним не розкривається, які саме дії матимуть склад запропонованого правопорушення: недопущення аудитора до проведення перевірки, ненадання відповідної документації, блокування (обмеження) доступу до об’єкта перевірки тощо.

Члени Комітету також вважають за необхідне вказати хто є суб’єктом його вчинення (представники підрядних організацій, власники, балансоутримувачі автомобільних доріг, особи, які здійснюють перевірку та інші).

З урахуванням того, що згідно з Законом України №1367-IX від 30 березня 2021 року КУпАП доповнено статтею 18514, народні депутати запропонували змінити нумерацію статті в редакції проекту з 185-14 на 185-15.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань законодавства про адміністративні правопорушення та охоронної і детективної діяльності, з’ясувавши позицію членів Комітету, якими відзначено, що на цей час відсутні спеціальні норми законодавства щодо відповідальності аудитора безпеки автомобільних доріг, осіб, які проводять перевірку безпеки автомобільних доріг, Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект(реєстр. №4551) за основу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду