Декомунізація в Україні: КСУ почне розгляд справи про перейменування області

13:43, 21 января 2019
Конституційний Суд перевірить відповідність законопроекту вимогам статей 157 і 158 Основного Закону.
Декомунізація в Україні: КСУ почне розгляд справи про перейменування області
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У вівторок, 22 січня, о 10.00 Велика палата Конституційного Суду України на пленарному засіданні у формі письмового провадження розпочне розгляд справи за конституційним зверненням Верховної Ради України про надання висновку щодо відповідності законопроекту про внесення зміни до статті 133 Конституції України (щодо перейменування Кіровоградської області) (реєстр. №8380) вимогам статей 157 і 158 Конституції України.

Верховна Рада України відповідно до Постанови «Про включення до порядку денного дев’ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання законопроекту про внесення зміни до статті 133 Конституції України (щодо перейменування Кіровоградської області) і про його направлення до Конституційного Суду України» від 20 листопада 2018 року № 2616–VIII звернулася до Конституційного Суду України з клопотанням надати висновок щодо відповідності зазначеного  законопроекту вимогам статей 157 і 158 Конституції України.

Законопроектом пропонується у частині другій статті 133 Конституції України слово «Кіровоградська» замінити словом «Кропивницька».

Згідно зі статтею 159 Конституції України законопроект про внесення змін до Конституції України розглядається Верховною Радою України за наявності висновку Конституційного Суду України щодо відповідності законопроекту вимогам статей 157 і 158 Конституції України.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що 20 листопада 2018 року Верховна Рада України ухвалила постанову про перейменування Кіровоградської області. Рішення парламенту, яке підтримало 239 народних обранців, тепер має розглянути Конституційний Суд України.

Також ми повідомляли, що кияни будуть брати участь у переіменуванні вулиць Києва. Мешканці вулиці зможуть взяти участь у обговоренні нової назви та висловити свою точку зору.

Ще раніше ми писали про плани Інституту нацпам’яті щодо проведення декомунізації на тимчасово окупованих територіях України — в Криму і на Донбасі. Населеним пунктам Кримського півострова планують повернути кримськотатарські назви.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді