Індивідуальний перерахунок пенсій в Україні: головні особливості

19:59, 28 февраля 2019
Перерахунки виплат здійснюються тільки за зверненнями пенсіонерів.
Індивідуальний перерахунок пенсій в Україні: головні особливості
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Пенсійному фонді повідомили, що індивідуальні перерахунки пенсій здійснюються за зверненнями осіб, які отримують пенсію. Про це наголосили у прес-службі ПФ.

Зокрема, мова йде про пенсіонерів:

– які після призначення пенсії продовжували працювати та набули страховий стаж (ч. 4 ст. 42 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»);

– які надають документи про працевлаштування/звільнення з роботи;

– які надали документи про стаж, заробіток, які не було враховано при обчисленні пенсії;

– які мають право на встановлення надбавок, підвищень, доплат тощо.

Відповідно до ч. 4 ст. 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», якщо застрахована особа після призначення пенсії продовжувала працювати, перерахунок пенсії проводиться з урахуванням не менш як 24 місяців страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі. Перерахунок пенсії проводиться із заробітної плати (доходу), з якої обчислена пенсія.

За бажанням пенсіонера перерахунок пенсії проводиться із заробітної плати за періоди страхового стажу, зазначені в ч. 1 ст. 40 цього Закону, із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

У разі, якщо застрахована особа після призначення (перерахунку) пенсії має менш як 24 місяці страхового стажу, перерахунок пенсії проводиться не раніше, ніж через два роки після призначення (попереднього перерахунку) пенсії з урахуванням страхового стажу після її призначення (попереднього перерахунку) та заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію.

Якщо пенсіонер, який продовжував працювати, набув стажу, достатнього для обчислення пенсії відповідно до ч. 1 ст. 28 цього Закону (тобто 35 років страхового стажу для чоловіків, 30 років — для жінок), за його заявою проводиться відповідний перерахунок пенсії незалежно від того, скільки часу минуло після призначення (попереднього перерахунку) пенсії, з урахуванням заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію.

У випадку проведення індивідуального перерахунку пенсіонер надає до управління Пенсійного фонду заяву та додаткові документи (наприклад, про стаж до 01.01.2004, заробіток до 01.07.2000, копію свідоцтва про народження дитини, військовий квіток тощо).

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Велика Палата ВС визначила, в якому випадку особа має право на призначення пенсії за попередньою редакцією закону «Про державну службу».

Додамо, Велика Палата ВС ухвалила рішення у зразковій справі щодо перерахунку пенсій працівникам МВС.

Крім того, Касаційний адміністративний суд розглянув справу щодо перерахунку пенсій постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді