МОН роз’яснило особливості підвищення зарплат вчителів

14:30, 22 января 2020
Згідно з нормою закону, педагогічні працівники гімназій та ліцеїв мають вищу оплату праці, ніж працівники шкіл.
МОН роз’яснило особливості підвищення зарплат вчителів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Відповідно до Закону України «Про освіту», засновники закладів освіти до 28.09.2022 року мають привести установчі документи закладів освіти у відповідність із цим Законом.

Зокрема, загальноосвітні навчальні заклади ІІ та ІІІ ступеня мають бути реорганізовані, відповідно, у гімназії та ліцеї. Водночас чинною залишається норма, визначена підпунктом «б» пункту 28 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України від 15.04.1993 року №102. Згідно з нею, педагогічні працівники гімназій та ліцеїв, порівняно із педагогічними працівниками шкіл, мають вищу оплату праці (посадовий оклад підвищується на 10%).

До Асоціації міст України неодноразово звертались органи місцевого самоврядування з проханням надати консультацію щодо виплат підвищених посадових окладів керівним та педагогічним працівникам закладаів загальної середньої освіти.

АМУ двічі (листами від 12 листопада 2018 року №5-534 та від 18 жовтня 2019 року №5-594) зверталась до Міністерства освіти і науки України за роз’ясненням, яке було надіслане у відповідь на депутатське звернення народного депутата України І. М. Констанкевич.

Позиція МОН зводиться до таких висновків:

Керівним та педагогічним працівникам гімназій, ліцеїв, які були створені до введення в дію Закону України «Про освіту» і продовжують свою діяльність за програмами гімназій, ліцеїв, посадові оклади мають підвищуватись на 10 відсотків.

Керівним та педагогічним працівникам закладів загальної середньої освіти, які реорганізовані у гімназії та ліцеї із загальноосвітніх навчальних закладів відповідно до Закону України «Про освіту», посадові оклади (ставки заробітної плати) за такий тип закладу не мають підвищуватись.

Водночас МОН зазначило, що всім педагогічним працівникам, оплата праці яких здійснюється з освітньої субвенції, постановою Кабінету міністрів України від 11 січня 2018 року №22 встановлено підвищені на 10% посадові оклади, кошти на виплату яких закладено в обсязі освітньої субвенції.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що згідно з новими змінами до трудового законодавства, компенсації за звільнення працівника зростуть удвічі.

Також ми писали про те, як вплине на бізнес підвищення зарплат у 2020 році.

 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України