Кваліфоцінювання суддів обіцяють завершити до вересня 2019 року

13:39, 29 октября 2018
Кваліфкомісія встигла перевірити 3122 з 4797 практичних завдань.
Кваліфоцінювання суддів обіцяють завершити до вересня 2019 року
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Одне з питань порядку денного чергового засідання Ради суддів України стосувалося стану та строків проведення кваліфікаційного оцінювання суддів. Загалом, за словами заступника голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів Станіслава Щотки, через таку процедуру мали пройти 5170 суддів, проте 127 з них звільнилися ще до початку оцінювання.  

«246 суддів для складання іспиту не зявилися, в переважній більшості випадків з поважних причин. Ми змушені були знімати таких людей з оцінювання, ставити їх в наступний графік і це трохи збивало наш організаційний темп, проте ці проблеми ми владнали», — пояснив С.Щотка.

Загалом відсіялось 169 суддів: 12 не впорались з тестом, ще 90 не набрали мінімально допустимтх балів за виконання практичного завдання, і 67 не підтвердили відповідність займаній посаді за результатами співбесіди.

Практичні завдання Комісія перевіряє одразу, без цього неможливо вивести загальний результат за підсумками двокомпонентного іспиту. Тест опрацьовується в той же день, і неперсоніфікований результат одразу оприлюднюється на офіційному сайті ВККС. За своїм особистим кодом судді можуть дізнатись, чи впорались вони із завданням. А от персоніфікований результат публікується лише після перевірки практичного завдання. На сьогодні Комісія встигла перевірити 3122 з 4797 практичних завдань.

«Ми розуміли, що цей рік буде для нас надзвичайно важким, і я не думаю, що було б справедливо нас критикувати, якби ми виконали менший обсяг роботи. Разом із добором кандидатів на посади суддів місцевих судів, конкурсами у Верховний та Антикорупційний суди, переведенням суддів, розглядом питань щодо суддів, у яких закінчилися повноваження, ми, станом на сьогодні, змогли поставити в процедуру проведення співбесід 1970 суддів», — повідомив С.Щотка.  

Відомо, що 1547 з них підтвердили відповідність займаній посаді, а 67 цього зробити не вдалось. Відносно 75 суддів оцінювання зупинене, і ще десятеро звільнилися під час проходження процедури.

На 31 жовтня і 1 листопада заплановані ще 53 співбесіди.

З огляду на обсяг роботи, Комісія намагається проводити близько 120-150 співбесід на тиждень, проте їх кількість залежить не тільки від можливостей ВККС, а і від самих суддів, що проходять оцінювання.

«Ті, хто нас прискіпливо контролює, іноді закидає нам, що ми мало уваги приділяємо обговоренню суддів. Буває по-різному: іноді достатньо 20 хвилин на людину, а іноді потрібно витратити 2 години. Ми далекі від думки, що кваліфікаційне оцінювання загалом і співбесіди зокрема мають бути формальними. Ми з максимальною коректністю та збереженням таємниці персональних даних змушені з’ясовувати деякі питання. Іноді це неприємні речі, але така логіка цього процесу», — констатував С.Щотка.

Якби Комісія не змушена була виконувати декілька процесів паралельно, на думку С.Щотки, цього року ВККС впоралась би з кваліфоцінюванням на 90%, але наразі орієнтовний строк його завершення  — 1 вересня 2019 року, за умови, що кожного місяця його буде проходити від 500 до 600 осіб.

Окрім того, існують деякі проблеми з фінансуванням психологічного тестування: 2710 суддів його ще не проходили. Проте, за словами заступника голови ВККС, ця затримка загалом на строк кваліфоцінювання ніяким чином не впливає.

Також у Вищій кваліфкомісії повідомили, що 410 суддів-п’ятирічок, у яких закінчився строк повноважень, отримали від ВККС рекомендації для призначення на посаду. За умови успішного проходження наступних етапів, вони, на думку С.Щотки, зможуть суттєво підправити ситуацію з навантаженням в місцевих судах.

«Судово-юридична газета» також повідомляла, що учасники другого (2012 р.), третього (2013 р.) та четвертого (2017р .) відборів у судді 29-31 жовтня складають кваліфікаційний іспит в рамках процедури відбору на посаду судді місцевого суду.

До того ж, раніше стало відомо, що Верховний Суд скасував негативне рішення ВККС за наслідками кваліфікаційного оцінювання судді.

Автор: Ольга Туева
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді