Відрядження суддів до органів самоуправління: як зміниться порядок

11:51, 30 октября 2018
В парламенті зареєстрований законопроект щодо змін до Закону «Про судоустрій та статус суддів».
Відрядження суддів до органів самоуправління: як зміниться порядок
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Відповідно до положень Закону України «Про судоустрій та статус суддів», Рада суддів України є вищим органом суддівського самоврядування та діє як виконавчий орган З’їзду суддів. Тому забезпечення незалежності та ефективності її функціонування є запорукою належної роботи усієї судової системи.

Аби вдосконалити чинне регулювання діяльності РСУ, секретар Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, народний депутат Антон Геращенко запропонував внести зміни до ч.6 ст.54 ЗУ «Про судоустрій та статус суддів», положення якого стосуються порядку відрядження суддів до Ради суддів України.

Чинна редакція цієї норми виглядає наступним чином: «Суддю за його заявою може бути відряджено для роботи у Національній школі суддів України, а суддю, обраного головою чи заступником голови Ради суддів України, — до Ради суддів України, із збереженням розміру суддівської винагороди за основним місцем роботи та встановлених законом доплат».

Натомість, у законопроекті №9243 від 26.10.2018 р. в частині, що стосується РСУ, замість диспозитивного формулювання «може бути відряджено» пропонується закріпити імперативне «суддя за його заявою відряджається».

Тобто ч.6 ст.54 зазначеного закону має бути викладена у такій редакції: «Суддю за його заявою може бути відряджено для роботи у Національній школі суддів України, а суддя, обраний головою, заступником голови чи секретарем Ради суддів України, за його заявою відряджається до Ради суддів України із збереженням розміру суддівської винагороди за основним місцем роботи та встановлених законом доплат».

Прийняття цього проекту Закону, на думку його автора, дозволить належним чином забезпечити функціонування Ради суддів України, оскільки на голову РСУ та його заступника законодавством покладені обов’язки щодо забезпечення постійної діяльності Ради, що вимагає постійного перебування за її місцезнаходженням.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Рада суддів пропонує ввести систему авторизації на сайті НАЗК, аби слідкувати за тими, хто переглядає декларації.

Крім того, на черговому засіданні РСУ представники ВККС розповіли про стан та строки проведення кваліфікаційного оцінювання суддів.

 

 

Автор: Ольга Туева
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді