Конкурс в Верховный Суд и Антикорсуд: кто преодолел первый барьер

12:27, 26 ноября 2018
Газета: 40-44 (459-463)
Декларации, родственные связи и биографии кандидатов в Антикорсуд и Верховный Суд.
Конкурс в Верховный Суд и Антикорсуд: кто преодолел первый барьер
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Наталья Мамченко,
Вячеслав Хрипун,
«Судебно-юридическая газета»

«Судебно-юридическая газета» продолжает анализировать досье кандидатов в Антикорсуд и Верховный Суд. С предыдущими публикациями на эту тему можно ознакомиться здесь, здесь и здесь, а так же проголосовать за кандидата.

Корнієнко Марина Костянтинівна*, директор юридичного департаменту ТОВ «Телеканал СТБ» — кандидат на посаду судді Касаційного господарського суду Верховного Суду

Мотивація

«Відчуваючи надзвичайно глибоку повагу до самого інституту суддівства, я ніколи не використовувала звертання «Ваша честь» лише як формальну вимогу процесу. Для мене воно було наповнене усвідомленням колосальної відповідальності суддів як перед країною, так і перед громадянами і Законом та глибокою повагою до їх щоденної самовідданої важкої праці…

14 років я працюю пліч-о-пліч з журналістами, які щоденно звершують маленький суд суспільства над порушниками його законів та правил».

Біографія

Закінчила КНУ ім. Т. Шевченка. У 2000–2004 рр. працювала юрисконсультом у СП «Бона», ПП «Юридична компанія «Джерело», начальником юрвідділу, заступником директора ДКП «Житлоремфонд». У 2004–2006 рр. була консультантом з правових питань ПП «Студія Пілот», ТОВ «ТВК «Пілот Продакшен». З 2007 р. працює у ЗАТ «Міжнародний Медіа Центр-СТБ» (наразі ТОВ «Телеканал СТБ»).

Адвокатське свідоцтво отримала у 2003 р.

Адвокатська діяльність

Протягом останніх 10 років брала участь у приблизно 50 справах. Виступала в середньому 1–2 рази на місяць. 50% — господарські справи. Працюючи у складі юридичного департаменту ТОВ «Телеканал СТБ», як юрист і адвокат здійснювала представництво інтересів товариства та компаній групи «Старлайт Медіа» в судах різних інстанцій, під час кримінального провадження та перед іншими установами, підприємствами, організаціями. Зокрема, про припинення дій, що порушують авторські права, у справах стосовно позовів про захист ділової репутації та спростування недостовірної інформації, стягнення компенсації за порушення виключних майнових авторських прав. «Водночас мною здійснювалася індивідуальна адвокатська діяльність шляхом представництва інтересів клієнтів, фізичних та юридичних осіб. З 2004 до кінця 2007 р. надавала юридичні послуги як СПД-ФО, реєстрацію припинено 7.09.2012. З кінця 2007 р. діяльність СПД-ФО фактично не здійснювалася», — написала М. Корнієнко.

Серед кримінальних справ зазначила справу за обвинуваченням інженера зі зберігання та обслуговування обладнання, який вкрав карти пам’яті на суму 76929 грн 26 коп., чим завдав ТОВ «Старлайт Рентал» матеріальну шкоду (справа №761/27197/16-к).

Також вказала на перший «прецедент» тлумачення норми про вільне використання творів, де була єдиним адвокатом у команді юристів (№910/15420/13,  від 11.02.2014) Так, на підставі договору, укладеного «TV Media Planet» та ТОВ «Телерадіокомпанія «Студія «1+1», останньому передано виключні авторські майнові права на використання програм, включаючи право здійснювати публічне використання, публічний показ, передачу в ефір тощо. Відповідачем в ефірі телеканалу «СТБ» було здійснено показ телевізійної передачі «Неймовірна правда про зірок» з використанням уривків з т/с SІLА. Позивач вказав, що відповідачем було порушено виключне право позивача на телевізійний показ т/с SІLА шляхом телевізійного показу уривків з т/с SІLА в ефірі належного відповідачу телеканалу «СТБ», у зв’язку з чим просив стягнути суму компенсації за порушення виключних майнових авторських прав.

Родинні зв’язки

Чоловік Корнієнко Олександр Миколайович працює лінійним продюсером телеканалу СТБ.

Декларація: земельних ділянок майже на 18 га

Має у спільній власності з чоловіком квартиру 56,5 кв. м у Києві. Надає в оренду фермерському господарству «Джерело-2» власні земельні ділянки в Андріївці Кіровоградської області, зокрема: площею 57201 кв. м, придбану в 2013 р. за 91 234 грн; 51700 кв. м, придбану в 2010 р., 49574 кв. м, придбану в 2006 р. Чоловік надає в оренду цьому ж фермерському господарству свою земельну ділянку в Ізмайлівці 5330 кв. м.

Крім того, М. Корнієнко має у власності земельну ділянку 12208 кв. м, половину житлового будинку 107,1 кв. м та спільно з матір’ю — земельну ділянку 1952 кв. м в Пустельниковому і квартиру 49,3 кв. м в Олександрії. У чоловіка є земельна ділянка 1200 кв. м в Колонщині Київської області.

У родини два авто: Skoda Fabia 2001 р. в. та HONDA ACCORD 2013 р. в. Кандидат також володіє акціями ПАТ «КИЇВСЬКИЙ ЗАВОД АВТОМАТИКИ». Крім того, у неї є право власності на торгову марку «Розумна ресторація. Підживи свій розум».

Від СТБ — 2 тис. грн?

За 2017 р. кандидатка отримала від телеканалу «СТБ» 255463 грн заробітної плати, тобто трохи більше 21 тис. грн на місяць. Крім того, родина отримує дохід від надання земельних ділянок в оренду.

Чоловік, що працює лінійним продюсером, отримав від СТБ 26670 грн за весь рік, тобто по 2222 грн на місяць. Також чоловік вказав як заробітну плату від гр-на Помінчука Романа Леонідовича 7672 грн.

Дохід від професійної діяльності

Кандидат також задекларувала дохід від заняття незалежною професійною діяльністю, очевидно, від адвокатської діяльності. Від телеканалу «СТБ» за 2017 р. вона отримала 1500 грн, від гр-ки Драбок Ірини Миколаївни — 900 грн, від гр-ки Крештофової Олени Артурівни — 300 грн.

Рекомендації

Генеральний продюсер ТОВ «Телеканал СТБ» Володимир Бородянський, судовий експерт з питань інтелектуальної власності, начальник групи цивільно-військового співробітництва військової частини, лейтенант Наталія Мещерякова, партнер АО «Арцингер» Катерина Олійник, Заслужений юрист України, заступник голови Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення Уляна Фещук, завідувач відділу авторського права та суміжних прав НДІ інтелектуальної власності НАПрН України Анна Штефан.

_________

* Попереднє прізвище Маркова.

Головчак Мар’ян Михайлович, суддя Шевченківського районного суду Києва — кандидат на посаду судді Вищого антикорупційного суду

Бал за анонімне письмове тестування — 89,25 (друга позиція за рейтингом).

Мотивація

«Вважаю, що без утворення антикорупційних судів судова реформа не може вважатися завершеною».

Біографія

Народився у Трускавці. Закінчив Національну юридичну академію ім. Я. Мудрого. К. ю. н. (Інститут держави і права ім. В. М. Корецького НАН України). У 2002–2008 рр. працював у Рівненському міському суді на посадах секретаря суду, консультанта, помічника заступника голови суду. З 2008 по 2018 р. — суддя цього суду.

11 січня 2018 р. був відряджений Вищою радою правосуддя з Рівненського міського суду до Шевченківського районного суду Києва у зв’язку з надмірним навантаженням в останньому. Як зазначено в анкеті, з липня 2018 р. — суддя столичного суду. На даний час — слідчий суддя, розглядає клопотання щодо заходів забезпечення кримінального провадження та справи про адміністративні правопорушення. Має доступ до державної таємниці. 14.08.2018 пройшов анонімне письмове тестування в рамках кваліфоцінювання, отримав 88,875 балів.

У 2005 р. отримав свідоцтво адвоката. 24.11.2015 був обраний членом Ради суддів України.

У 2016–2018 рр. викладав у Київському університеті права (Рівненська філія) курс лекцій з кримінального права.

Інформація в ЗМІ

На ресурсі ГО «Украина против произвола чиновников» 13.10.2016 розміщено публікацію, де йдеться про відмову М. Головчака як слідчого судді Рівненського міського суду у задоволенні скарги громадянина на бездіяльність Рівненської обласної прокуратури. Відповідне відео розміщено на ютуб-каналі ГО.

Крім того, М. Головчак розглядав заяву народного депутата Надії Савченко про перенесення на 25 жовтня 2018 р. засідання з розгляду клопотання прокуратури про подовження їй терміну арешту та відмовив у цій заяві, у зв’язку з чим йому було оголошено відвід.

Родинні зв’язки

Одружений із Головчак Вікторією Всеволодівною, яка зараз не працює, а раніше була помічником судді Рівненського міського суду. Брат Головчак Олег Михайлович — адвокат. Дружина брата Головчак Лілія Петрівна — прокурор Рівненської місцевої прокуратури.

Декларація

У декларації за 2014 р. зазначив квартиру 65,6 кв. м та інше нерухоме майно 25,2 кв. м. Також вказав майно членів родини: квартиру 48,9 кв. м та авто Тойота Корола.

У декларації за 2015 р. вказав 25% власності на квартиру у Трускавці 66 кв. м, кімнату в користуванні у Рівному 34 кв. м, у дружини — 33% квартири 49 кв. м у Рівному. Авто не зазначено.

У декларації за 2017 р. зазначено квартиру у Трускавці 66 кв. м у спільній власності, у дружини — та ж квартира. Крім того, вказано, що з 2014 р. кандидат має у безоплатному користуванні квартиру в Рівному 66 кв. м. від Атаманчук Олени Віталіївни. Відповідна інформація в деклараціях за 2015 р. не зазначена. Також у декларації за 2017 р. вказане авто Рено Мегане 2011 р. в., набуте у 2016 р.

Рекомендації

Суддя Верховного Суду Віктор Остапук, суддя Рівненського міського суду Сергій Харечко, суддя у відставці Юрій Куцоконь, суддя Апеляційного суду Рівненської області Сергій Єремейчук.

Колос Ірина Борисівна, заступник генерального директора з правових питань ТОВ «НК ІТ-ПРОЕКТ» (MMI Group) — кандидат на посаду судді Касаційного господарського суду Верховного Суду

Бал за результатами анонімного письмового тестування — 90 з 90 можливих (перше місце в рейтингу до КГС ВС)

Мотивація

«Участь у конкурсах на заняття посад суддів під час реалізації поточної судової реформи є громадянським обов’язком кожного свідомого юриста».

Конкурси

У 2016 р. подавала декларацію як кандидат до КГС ВС, та тоді її у списку допущених до іспиту не було. У 2017 р. подавала декларації як кандидат на посаду генерального директора директорату захисту прав дітей Міністерства соціальної політики, а також як керівник експертної групи з доступу до правосуддя директорату з прав людини, доступу до правосуддя та правової обізнаності Міністерства юстиції України.

Декларація: раптова земельна ділянка

У декларації за 2015 р. зазначила у спільній власності з матір’ю та сестрою квартиру 55,10 кв. м. Більше ніякого майна у родини не вказала. Заробітна плата від ТОВ «НК ІТ-ПРОЕКТ» за 2015 р. склала 37010 грн, тобто близько 3 тис. грн на місяць. Також тоді задекларувала готівки 42850 USD.

За 2016 р. ніякого майна, крім квартири, також не вказала. А от у декларації (виправленій) за 2017 р. вказала, що з 2006 р. має право користування земельною ділянкою згідно з рішенням №9 від 07.04.2006 Вахівської сільської ради (дозвіл на розробку проекту землеустрою; проект не складено та не погоджено).

За весь 2017 р. заробила у холдингу 103 131 грн, тобто 8594 грн на місяць. Є уповноваженим з антикорупційної програми підприємства.

Біографія

Народилася 29 березня 1977 р. Закінчила Національну академію внутрішніх справ. У 1995–2002 рр. працювала паспортистом Мінського РУ ГУ МВС у Києві, у 2002–2004 — юрисконсультом ЗАТ «Вентиляційні системи», у 2004–2007 — начальник юридичного відділу ДП «Екоіл», у 2007–2013 — начальник юридичної служби, директор юрдепартаменту АТЗТ «Квазар-Мікро Техно» (ПАТ «Сітронікс інформаційні технології Україна»). З 2014 р. працює у ТОВ «НК ІТ-ПРОЕКТ» (MMI Group).

MMI Group — це ІТ-холдинг, який у галузі впровадження ІТ-рішень для бізнесу і держави представлений компанією ТОВ «НК ІТ-ПРОЕКТ». Посольством США в Україні та Міністерством внутрішніх справ України MMI Group було обрано співвиконавцем проекту з міжнародної технічної допомоги «Створення і розвиток патрульної служби МВС України».

Громадянська позиція

«Наприкінці 2013 р. з патріотичних міркувань звільнилася з високооплачуваної роботи на підприємстві, де власниками істотної участі та членами керівних органів були громадяни РФ», — зазначила кандидат в анкеті. У 2005–2016 рр. вона була членом Партії зелених України. На виборах депутатів Верховної Ради АРК 2006 р. була кандидатом у депутати Бориспільської райради від Партії зелених, обрана не була.

У 2008–2014 рр. — ідеолог, організатор проекту надання безкоштовної допомоги працівникам АТЗТ «Квазар-Мікро Техно» та членам їх родин. Підтримувала Глинську спеціальну школу-інтернат у Сумській області. Наразі допомагає у зборі коштів та речей для вихованців закладу, здійснює фінансову підтримку організації розважальних заходів, зокрема фестивалю «Книголісся», надає безкоштовну правову допомогу вихованцям та випускникам.

Законодавча робота

У 2017 р. як член фінансово-правового комітету Асоціації «Інформаційні технології України» брала участь у розробці проектів нормативно-правових актів, включаючи пропозиції змін до КПК. У 2014 р. входила до робочої групи з питань захисту авторського права та суміжних прав Міністерства економічного розвитку і торгівлі та готувала проекти змін для удосконалення Закону «Про авторське право та суміжні права», норм Цивільного кодексу у сфері захисту прав інтелектуальної власності. З грудня 2015 р. на запрошення НДІ правового забезпечення інформаційного розвитку Національної академії правових наук України офіційно була членом робочої групи з розробки нової редакції Закону «Про інноваційну діяльність».

У 2013 р. була членом робочої групи з удосконалення законодавства у сфері ІКТ та брала участь у розробці пропозицій до рішення уряду «Про затвердження плану заходів з підтримки розвитку індустрії програмної продукції на 2013–2014 роки».

Адвокатська діяльність

Свідоцтво адвоката отримала у 2006 р. Індивідуальна адвокатська практика. Здебільшого веде справи про оскарження податкових повідомлень-рішень, а також спори з органами влади. З господарськими справами працює з 2002 р.: щодо реалізації господарських договорів, кредитних правовідносин, банкрутства тощо. Кількість справ, у яких брала участь до моменту винесення рішення судом — близько 50. У більшості випадків виступала єдиним адвокатом.

Серед важливих, на її думку, справ вказала справу про відшкодування матеріальної шкоди, заподіяної внаслідок ДТП — для особистого досвіду з точки зору здійснення детального аналізу Методики здійснення товарознавчих експертиз, що дозволило виявити суттєві недоліки у наданих позивачем доказах; щодо скасування податкових повідомлень-рішень.

Родинні зв’язки

Незаміжня. Мати — пенсіонерка, сестра працює касиром.

Рекомендації

Голова комітету з питань телекомунікації, інформаційних технологій та інтернету АПУ Іванна Погребняк, адвокат Дмитро Овчаренко, к. ю. н., доцент Володимир Дмитришин, д. ю. н., професор, науковий співробітник Інституту держави і права ім. В. М. Корецкього, член науково-консультативної ради при Верховному Суді Оксана Кваша.

Леонтович Андрій Миколайович, суддя Київського окружного адміністративного суду — кандидат на посаду судді Касаційного адміністративного суду Верховного Суду

Бал за результатами анонімного письмового тестування — 87,7 з 90 можливих. Посів друге місце за рейтингом.

Конкурс до ВС-2017 та кандидат до КСУ

Брав участь у попередньому конкурсі до КАС Верховного Суду. Увійшов до фінального рейтингу. Посів 31 місце (проходили перші 30) з 664,25 балами. Громадська рада доброчесності не висловила суттєвих претензій до кандидата.

Претендував також на посаду судді Конституційного Суду та був відібраний для розгляду на з’їзді суддів. Втім, тоді необхідну кількість голосів набрала кандидатура Віктора Городовенка (186 голосів проти 2 за А. Леонтовича).

Біографія

Народився в с. Березівка Черкаської області. У 1981–1983 рр. служив у армії. У 1988 закінчив юридичний факультет КНУ ім. Т. Шевченка. З 1988 по 1994 працював у прокуратурі Києва: стажером, помічником, старшим помічником прокурора Мінського району. У 1998–2006 — завідуючий відділом правових питань ТОВ «Редакція газети «Столиця». У 2006 — завідуючий відділом права КП КМР «Редакція газети «Українська столиця». У 2001–2006 — помічник директора КП «Редакція газети «Вечірній Київ». У 2006–2010 — помічник головного директора КП «Редакція газети «Вечірній Київ». З березня 2010 р. — суддя Київського окружного адміністративного суду.

Член Ради суддів України у 2014–2015 рр. Викладав у Національній школі суддів.

Адвокат

Адвокатське свідоцтво отримав у 1994 р. Має 30 років юридичного стажу, пов’язаного із судами: робота в прокуратурі, адвокатурі, суді, а також у ЗМІ. У 1994–1995 — адвокат ТОВ «Віллар». У 1995–1998 рр. працював у адвокатському об’єднанні «Столична колегія адвокатів». У 1995–2010 займався індивідуальною адвокатською діяльністю. Вів приблизно 110 справ, виступав у суді 2–3 рази на місяць.

Мотивація

«Є надія, що судді Верховного Суду своєю працею та відданістю повернуться обличчям до людини. До Людини з великої букви та не забуваючи про те, що суддя також та ж сама людина, яка з повагою однаково ставиться до закону та буде творити правосуддя. Таке правосуддя, досвід якого переймали б усі країни світу. І я думаю, що доля дає нам шанс зробити перші кроки до цієї поки що мрії».

Родинні зв’язки

Син Леонтович Максим Андрійович працює у Вищій раді правосуддя провідним спеціалістом відділу з питань призначення суддів та припинення відставки суддів. У Вищій раді юстиції він почав працювати з грудня 2011 р. на різних посадах: помічника заступника, помічника секретаря дисциплінарної палати тощо.

Ще один син, Леонтович Олексій Андрійович з грудня 2014 по жовтень 2015 р. працював стажистом на посаді прокурора прокуратури Миколаївського району Одеської області. Наразі тимчасово не працює.

Сестра Леонтович Катерина Григорівна у 2006–2016 рр. працювала суддею Вищого адміністративного суду України.

Племінник Заєць Тарас Олександрович з 2012 р. — суддя Святошинського районного суду Києва. Племінниця Заєць Олеся Олександрівна у 2014–2015 рр. працювала у Генеральній прокуратурі, потім у ВАСУ (до жовтня 2015 р.).

З дружиною Леонтович (Ковриженко) Любов’ю Петрівною розлучився у 2012 р.

Судові справи

Серед справ, що вказують на його компетентність, вказав справу щодо стягнення одноразової грошової допомоги при звільненні військовослужбовця з військової служби у запас Збройних Сил України — на момент розгляду справи не було єдиного підходу у питанні, з кого слід стягувати відповідну допомогу (справа №2а-1655/12/1070); справу щодо правомірності здійснення передвиборної агітації кандидатом у народні депутати (справа №810/5830/14) — позивач стверджував, що в політичній рекламі його опонента використовувались візуальні елементи політичної реклами, що використовуються політичною партією, до якої опонент позивача не належав, чим, на думку позивача, його опонент намагався отримати перевагу; справу щодо правомірності податкового повідомлення-рішення, яким підприємству було збільшено суму грошового зобов’язання з ПДВ через висновок контролюючого органу про фіктивність (безтоварність) господарських операцій позивача та його контрагентів (справа №810/3118/14) тощо.

Декларація

За 2017 р. вказав квартиру у Києві 68,60 кв. м у спільній власності з синами та екс-дружиною, набуту в 2003 р., а також два авто: ВАЗ 2105 1988 р. в. та Tойота Кемрі 2008 р. в. Заробітна плата — 257 380 грн. Має готівкою 240 тис. грн та 30 тис. USD. У декларації за 2015 р. вказував також SKODA Oktavia 1,6 GLX 1998 р. в. Відповідна інформація про авто вказувалася суддею також до впровадження електронного декларування у деклараціях за 2013 та 2014 рр.

Рекомендації

Суддя Верховного Суду України у відставці Коротких Олександр Антонович, суддя ВАСУ у відставці Чумаченко Тетяна Анатоліївна, суддя Київського апеляційного адміністративного суду Бабенко Костянтин Анатолійович, суддя Київського окружного адміністративного суду Виноградова Оксана Іванівна.

Русин Олександр Юрійович, генеральний директор ТОВ «Юридична фірма «Процик та партнери» — кандидат на посаду судді Касаційного адміністративного суду Верховного Суду

Бал за результатами анонімного тестування — 89,25 з 90 можливих. Посів перше місце у рейтингу.

Біографія

Народився в Івано-Франківську. У 2000–2004 рр. працював старшим юристом, юрисконсультом у ВАТ «Прикарпаттяобленерго» та юристом у ТОВ «Юридична агенція «Правовий гарант». У 2004–2005 був начальником юрвідділу, заступником голови правління з правових питань у УДП «Укрхімтрансаміак», у 2005–2014 — заступником генерального директора ТОВ «ЮК «Конфуцій», потім ТОВ «ЮФ «Сольський та партнери». З 2014 р. — гендиректор ТОВ «ЮФ «Процик та партнери». Як зазначив у анкеті, займається індивідуальною адвокатською діяльністю в складі цього товариства.

Адвокатське свідоцтво отримав у 2006 р. і з того часу працює зі справами цивільної, адміністративної юрисдикції. Господарськими справами почав займатися у 2000 р., а кримінальними — з липня 2013 р. Протягом 10 років брав участь у 200–250 справах, у більшості випадків спільно з колегами. Виступав у суді 5–10 разів на місяць.

Був адвокатом мера Харкова Геннадія Кернеса та потрапив під критику нардепа Антона Геращенка. Захистив кандидатську дисертацію у Прикарпатському національному університеті ім. Василя Стефаника.

Рекомендації

Суддя Вищого адміністративного суду у відставці Володимир Кочан, голова правління АТ «Ощадбанк» Андрій Пишний, голова Ямницької сільської ради ОТГ Тисминецького району Івано-Франківської області Роман Крутий.

Родинні зв’язки

Дружина Русин Марина Іванівна працює головним бухгалтером ПАТ «Магістральні газопроводи України». Мають дочку та сина. Батько кандидата до пенсії працював заступником начальника відділу технічного обслуговування інформаційного бюро при УМВС Івано-Франківської області. Брат — директор ТОВ «Моноліттрансбуд» та за сумісництвом керуючий партнер АО «Екселенс Креатівіті Траст Ло».

Декларація

У спільній власності з дружиною має квартиру в Києві 92,3 кв. м, а також об’єкти незавершеного будівництва: машиномісце 19,1 кв. м, квартиру у Києві 82,2 кв. м та ще одну квартиру 52,7 кв. м у столиці. «Об’єкт повністю або частково побудований з матеріалів чи за кошти суб’єкта декларування або члена його сім’ї», — зазначається в декларації щодо цих трьох об’єктів.

Разом з дружиною мають у власності автомобілі: BMW 528I 2011 р. в., Toyota RAV4 2007 р. в., Honda Accord 2004 р. в.Також кандидат має право користування BMW 750 LI 2011 р. в. від Процика Андрія Ярославовича. У дружини — 25% квартири 73,1 кв. м в Івано-Франківську.

Задекларував корпоративні права у ТОВ «Юридична Фірма «Процик та партнери», ТОВ «Прайм Груп» (основний вид діяльності — рекламна), ТОВ «Спецпроект №1» (основний вид діяльності — роздрібна торгівля, яка здійснюється фірмами посилкової торгівлі). У двох останніх кандидат є кінцевим бенефіціарним власником.

6 тис. грн доходу на місяць?

Згідно даних декларації, за 2017 р. О. Русин заробив 69169 грн, тобто по 5764 грн на місяць. Дружина заробила значно більше — 253 996 грн. Також у спільній власності з дружиною кандидат має 90 тис. USD.

Рекомендації

Суддя Вищого адміністративного суду у відставці Володимир Кочан, голова правління АТ «Ощадбанк» Андрій Пишний, голова Ямницької сільської ради ОТГ Тисминецького району Івано-Франківської області Роман Крутий.

Єфтемій Станіслав Миколайович, голова Герцаївського районного суду Чернівецької області — кандидат на посаду судді Касаційного кримінального суду Верховного Суду

Бал за результатами анонімного письмового тестування — 87 з 90 можливих (третє місце за рейтингом до ККС ВС).

Мотивація

«Анкета суддів як необхідний атрибут документів для участі у конкурсі на заняття вакантної посади судді Верховного Суду повною мірою висвічує період трудової діяльності кожного кандидата та зокрема і моєї. Мабуть, у небагатьох з кандидатів після роботи на посаді прокурора відділу прокуратури області буде наявний запис про перебування на обліку як «безробітний». Однак бажання стати суддею та принциповість не зупинили мене перед перешкодою бути звільненим за обставин неможливості отримання характеристики за місцем тодішньої роботи. Жовтень 2002 р., початок нової кар’єри, трудової діяльності. Указом Президента України «Про призначення суддів» від 14.10.2002 я був призначений на посаду судді Герцаївського районного суду Чернівецької області, де працюю й на теперішній час.

Отже, за місяць — 16 років суддівського стажу, а всього понад 20 років професійної діяльності, суддівської та прокурорської. Багато це чи мало? Відповіді, здається на перший погляд, однозначної немає, але це стаж, достатній у розумінні п. 1 ч. 1 ст. 38 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», який дає право взяти участь у конкурсі до Верховного Суду.

Кількість розглянутих мною справ (усіх категорій) за увесь цей період нараховується тисячами. Не всі справи, звісно, але декілька десятків з них були предметом судового розгляду апеляційною та касаційною інстанціями, з якими можна ознайомитися на сайті судової влади для того, аби знайти відповідь щодо мого рівня знань та досвіду суддівської роботи, вміння аналізувати докази та ухвалювати судові рішення з урахуванням судової практики.

У межах даного листа (з урахуванням обраної кримінальної спеціалізації) стверджую, що жодний з ухвалених вироків під моїм головуванням не був скасований з підстав відсутності складу чи то події злочину та жодна з постановлених ухвал не була скасована з підстав її незаконності».

Біографія

Народився 27 червня 1975 р. у с. Строїнці Новоселицького району Чернівецької області. Випускник юридичного факультету Чернівецького державного університету ім. Ю. Федьковича (1997). У 1997–2001 рр. працював стажистом, помічником прокурора Герцаївського району, потім — помічником прокурора Новоселицького району. У 2001–2002 — прокурор відділу підтримки державного обвинувачення в судах прокуратури Чернівецької області. У 2002 протягом місяця був юрисконсультом ПФ «Партнер Плюс», потім перебував на обліку в Новоселицькому райцентрі зайнятості. З 2002 р. — суддя Герцаївського районного суду Чернівецької області. Постановою ВР від 22.05.2008 обраний суддею безстроково. З 2008 р. обіймає посаду голови суду. У 2007 звертався з заявою про обрання суддею Апеляційного суду Чернівецької області, однак відкликав її.

Проходить кваліфікаційне оцінювання.

Родинні зв’язки

Дружина Єфтемій (Франчук) Яна Валеріївна працює завідувачем лабораторно-діагностичного відділення Новоселицької ЦРЛ. Донька — студентка медичного університету, також є син. Брат Єфтемій Олександр Миколайович — кандидат на посаду прокурора місцевої прокуратури, раніше працював у прокуратурі Герцаївського району головним спеціалістом з питань захисту державних таємниць та у Новоселицькому райсуді помічником голови суду. Брат дружини працює у Львівському державному університеті внутрішніх справ (раніше працював у ЛМУ ГУМВС). Батьки — пенсіонери.

Декларація

У декларації за 2014 р. не вказано інформацію про земельну ділянку 1000 кв. м, у 2008 р. надану судді в оренду місцевою радою. Відповідна інформація випливає з декларації за 2015 р. У декларації за 2017 р. вказано земельну ділянку 821 кв. м та житловий будинок 285,30 кв. м у Новоселиці.

Родина має у користуванні авто Mercedes-Benz E 220 2007 р. в. та у власності дружини кандидата є ГАЗ 3307-12 2006 р. в. Готівкою мають 200 тис. грн.

Рекомендації

Секретар судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду Чернівецької області Онуфрій Колотило, суддя у відставці Володимир Міцней, суддя Герцаївського районного суду Чернівецької області Олена Акостакіоає, голова Герцаївської РДА Віорел Ястремський, начальник ТУ ДСА у Чернівецькій області Юрій Гончарук.

Боровик Сергій Сергійович, суддя Господарського суду Черкаської області — кандидат на посаду судді Касаційного господарського суду Верховного Суду

Бал за результатами анонімного письмового тестування — 90 з 90 можливих.

Претендував до Вищого суду з питань інтелектуальної власності, проте подав заяву про припинення участі у конкурсі.

Біографія

Закінчив КНУ ім. Т. Шевченка. У 1997–1998 рр. працював юрисконсультом в Українському народному посольстві, з 1998 по 2008 р. — у Вищому господарському суді України: спеціалістом, помічником судді, в. о. начальника відділу організаційно-методичної роботи. З 2008 р. — суддя Господарського суду Черкаської області.

Суддівство

Спеціалізується на спорах про банкрутство, справах за заявами про затвердження планів санації боржників, за позовами кредиторів до ліквідаційної комісії на підставі ст. 112 ЦК (у разі відмови ліквідаційної комісії у задоволенні вимог кредитора або ухилення від їх розгляду).

Проходить кваліфікаційне оцінювання.

Провадження по ст. 375 КК

28.05.2015 прокуратурою Черкаської області відносно С. Боровика було відкрито кримінальне провадження за ст. 375 КК (прийняття неправосудного рішення) за заявою представника трудового колективу. Постановою від 31.05.2016 провадження закрито за відсутністю складу злочину. «Винним себе не визнавав, оскільки вважаю рішення про визнання боржника банкрутом законним та обґрунтованим», — відзначив кандидат в анкеті.

Родинні зв’язки

Дружина Боровик Вікторія Іванівна працює головним спеціалістом у Верховному Суді. Донька — студентка юридичного вузу. Батько Боровик Сергій Миколайович — посол з особливих доручень МЗС України.

Декларація

Має у власності житловий будинок 271,3 кв. м та земельну ділянку 1500 кв. м у Забір’ї Київської області, квартиру в Києві 42 кв. м, садовий будинок 50,20 кв. м та земельну ділянку 486 кв. м у Стовп’ягах Київської області, гараж 21,50 кв. м у Києві. Дружина є власником житлового будинку площею 98,6 кв. м та земельної ділянки 1500 кв. м у Забір’ї, гаражу 21,20 кв. м та квартири 82,7 кв. м у Києві.

Нерухомість у Черкаській області у кандидата відсутня, як і автомобіль, що викликає певні запитання, яким чином суддя долає шлях до роботи.

У 2015 р. в декларації судді вказано іншу площу земельних ділянок, набутих у 2006 р. — 0,05 та 0,15 кв. м.

ЗМІ

У ЗМІ згадується як головуючий суддя у тривалому процесі про визнання недійсним аукціону з продажу Тальнівського КХП.

Рекомендації

Голова Господарського суду Черкаської області Олег Чевгуз, суддя КГС Верховного Суду Людмила Стратієнко, суддя ВГСУ у відставці Ігор Васищак.

Ярема Ляля Василівна*, суддя Шевченківського районного суду Чернівців — кандидат на посаду судді Касаційного кримінального суду Верховного Суду

Бал за результатами тестування — 90 з 90 можливих. Перше місце у рейтингу до ККС ВС.

Біографія

Закінчила Чернівецький державний університет ім. Ю. Федьковича. У 1987–1993 рр. працювала діловодом, секретарем Першотравневого народного суду Чернівців, у 1993–2001 — секретарем судових засідань Ленінського районного суду Чернівців, до 2008 р. — помічником голови Ленінського (Шевченківського) райсуду Чернівців. З 2008 р. — суддя цього суду.

Проходить кваліфікаційне оцінювання, результати письмового тестування — 90 балів.

Родинні зв’язки

Чоловік Ярема Сергій Володимирович — приватний підприємець, доцент кафедри професійної та технологічної освіти і загальної фізики Інституту фізико-технічних і комп’ютерних наук ЧНУ ім. Ю. Федьковича. Мають сина (студент ЧНУ) та дочку. Батьки — пенсіонери.

Декларація

Має у спільній власності квартиру в Чернівцях 54,20 кв. м та право користування квартирою 110,1 кв. м (договір позики нерухомого майна від власника Кривко Світлани Тодорівни). У чоловіка квартира 44,60 кв. м у Чернівцях у спільній власності, а також кафетерій площею 195,50 кв. м та торгово-адміністративні приміщення 346,30 кв. м. Має право користування нежитловим приміщенням 49,7 кв. м у Чернівцях за договором позички від Василинчук Ірини Василівни та торгове місце 13,73 кв. м від ТзОВ «Ринок Головний».

У чоловіка є авто Opel Vivaro 2009 р. в. За 2017 р. від підприємництва він заробив 797 009 грн.

Суддя за 2017 р. отримала заробітну плату 322 544 грн, тобто приблизно 27 тис. грн на місяць.

Рекомендації

Голова Чернівецького апеляційного суду Валерій Марчук та суддя Віталій Марчак, голова Шевченківського районного суду Чернівців Петро Мамчин, секретар судової палати з розгляду кримінальних справ Чернівецького апеляційного суду Онуфрій Колотило.

Мотивація

«Оцінюючи власні особисті якості, такі як порядність, виваженість, стресостійкість, відповідальність, неконфліктність, бажання постійного самовдосконалення, глибоко переконана, що використовуючи значний професійний досвід та величезну наснагу, зможу забезпечити доступність суду, оперативність розгляду справ, єдність судової влади та судової практики».

Суддівство

Слухає непрості справи, у т. ч. кримінальні. Зокрема, щодо торгівлі людьми з метою сексуальної експлуатації (про це повідомляв чернівецький портал «Все місто» у 2013 р.; про повернення материнських прав молодій жінці, яка покинула своє немовля у церкві (стаття на порталі «Молодий Буковинець» у 2009 р.; за позовом головного лікаря міського пологового будинку Дмитра Манчуленка до місцевих ЗМІ про захист честі і гідності. Також вказала справу, де під час проведення оперативних закупок особа за гроші забувала таблетки, що містили у складі наркотичний засіб. У цій справі працівники міліції та особа (агент), яка діяла по їх вказівці, здійснили вплив на особу, щоб підбурити її до вчинення злочину. «Обов’язок довести відсутність підбурювання до вчинення злочину покладається на обвинувачення. При цьому суд надав належну оцінку доказам, застосував практику ЄСПЛ», — зазначила суддя.

________

* Попереднє прізвище — Драпака.

Чистик Андрій Олегович, адвокат — кандидат до Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду

Бал за результатами анонімного письмового тестування — 84,75 з 90 можливих (6 місце в рейтингу до ККС ВС)

Мотивація

«Під час здійснення професійної діяльності у правоохоронних органах, судах різних рівнів я та інші адвокати неодноразово стикалися з намаганням посадових осіб притягнути до кримінальної, цивільно-правової або адміністративної відповідальності завідомо невинуватих осіб, бачили всю несправедливість і недоліки правоохоронної системи, у зв’язку з чим змушені були брати на себе основний тягар у боротьбі за права людини, використовуючи різні законодавчі можливості для боротьби з цією тоталітарною та корумпованою системою. Тому, на мій погляд, саме адвокатський корпус повинен відігравати важливу роль в оновленні судової влади шляхом проведення відкритого та прозорого конкурсу на посади суддів касаційних судів у складі Верховного Суду».

Біографія

Народився у Донецьку. Вищу юридичну освіту отримав у Донецькому інституті внутрішніх справ при Донецькому державному університеті у 2000 р. У 2001–2003 працював оперативним уповноваженим відділу карного розшуку у Київському РВ ДМУ УМВС в Донецькій області, у 2003 — начальником служби охорони ТОВ «Сервіс-інвест», потім заступником начальника відділу з режиму та охорони ТОВ «Підприємство енергетичного постачання «Горенерго». З 2005 р. здійснює адвокатську діяльність індивідуально (регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області).

Був членом Соціалістичної партії у 2005–2006 та Партії Регіонів — з 2006 по 2012 р. З 7.11.2012 відношення до жодної політичної партії не має. Був кандидатом у депутати Київської районної у Донецьку ради на виборах 2006 р. Був учасником добору на посади суддів у 2017 р.

Адвокатська діяльність

Наразі працює в Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області. З вересня 2012 р. був членом адвокатського об’єднання «Донецька обласна колегія адвокатів» на правах індивідуального членства (не у складі юридичної консультації). Адвокат Ради адвокатів з 2013 по 2016 рр. З 2016 р. вказав, що є адвокатом РА Полтавської області.

Приблизна кількість справ різних категорій, у яких кандидат за останні 10 років брав участь до моменту винесення рішень, складає від 70 до 90. Переважно виступає як єдиний адвокат. У суді виступає 2–3 рази на місяць. Під час здійснення захисту у кримінальних провадженнях надає правову допомогу в ОДР, в умовах СІЗО та місцях відбування покарань.

Родинні зв’язки

Не одружений. Батьки — пенсіонери. Сестра Чистик Ірина Олегівна — суддя Ленінського районного суду Полтави (раніше працювала у Київському райсуді та Ворошиловському райсуді Донецька).

Декларація

Має право проживання у квартирі 47 кв. м у Полтаві разом з матір’ю та сестрою, а зареєстрований у Полтаві в квартирі 72,4 кв. м (власник інший). Також вказав, що мати була зареєстрована у квартирі в Донецьку 97,6 кв. м у 1991 р. (зазначена первісна дата реєстрації у квартирі. Право власності на квартиру було припинене на підставі договору купівлі-продажу).

Сестра також вказала право користування деякою площею (1 кв. м) у гуртожитку, наданою «Полтаватрансбуд».

Рекомендації

Голова ради адвокатів Полтавської області Володимир Скукіс, голова КДКА Полтавської області Тамара Воротінцева, прокурор Полтавської місцевої прокуратури Дмитро Вітко.

Заєць Тарас Олександрович, суддя Святошинського районного суду Києва — кандидат на посаду судді Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду

Бал за результатами анонімного письмового тестування — 88,5 з 90 (перше місце у рейтингу).

Мотивація

«Я народився та виріс у родині судді, тому з дитинства міг на власні очі спостерігати за тим, яка це складна, але надзвичайно важлива та корисна робота. З 2007 р., відразу по закінченню університету, працював у судовій системі, а з 2012 р. працюю суддею. Розумію існуючі труднощі в судовій системі, проте переконаний, що не існує перешкод, які неможливо подолати».

Родинні зв’язки

Мати Леонтович Катерина Григорівна — суддя Вищого адміністративного суду у відставці.

Дядько Андрій Леонтович – суддя Київського окружного адміністративного суду.

Дружина кандидата Заєць Арина Сергіївна у 2012–2017 рр. працювала у Вищій раді юстиції (Вищій раді правосуддя), наразі — начальник департаменту цивільно-правового забезпечення діяльності ПрАТ «АТЕК». Сестра Заєць Олеся Олександрівна у 2014–2015 рр. працювала у Генеральній прокуратурі та у Вищому адміністративному суді України. Двоюрідний брат Леонтович Максим Андрійович з 2011 р. працює у Вищій раді правосуддя (Вищій раді юстиції), наразі є провідним спеціалістом відділу з питань призначення суддів та припинення відставки суддів управління з питань суддівської кар’єри, раніше був помічником заступника голови ВРЮ, помічником секретаря дисциплінарної секції тощо.

Біографія

Народився у Вишневому Київської області. Закінчив КНУ ім. Т. Шевченка (спеціаліст), а магістра отримав в Одеській національній юридичній академії. К 2002–2004 рр. працював оглядачем відділу права в редакції газети «Столиця» (в той час його дядько був завідуючим відділом правових питань ТОВ «Редакція газети «Столиця»). У 2007–2011 рр. працював у Київському апеляційному адміністративному суді на посадах помічника судді та радника голови суду. Потім півроку був юрисконсультом у ТОВ «ЮК «Фінанси та Кредит Лекс». З 2012 р. — суддя Святошинського райсуду.

Кваліфікаційне оцінювання щодо нього наразі зупинено (не проходив).

Суддівство

Серед справ, які можуть вказувати на його компетентність, вказав справу щодо оскарження наказу, поновлення на роботі та стягнення майнової шкоди за час вимушеного прогулу. «Під час розгляду даної справи позивач з представниками неодноразово заявляли відводи, писали скарги до ВККС та інших органів, намагаючись у таких спосіб змінити склад суду або ж досягти іншого потрібного їм результату, неетично та незадовільно поводилися, проте справа була розглянута у максимально можливі стислі строки незмінним складом суду», — написав кандидат в анкеті.

ВККС розглядала щодо нього дисциплінарну справу та 5 листопада 2015 р. вирішила припинити її.

Декларація

У декларації за 2014 р. вказав квартиру 121,6 кв. м, у родини не вказав нерухомого майна. Також вказав, що має два авто: Ауді 2011 р. в. та Тойоту 2008 р. в.

У декларації за 2017 р. вказано, що дружина Арина Заєць з 1993 р. має право власності (33,4%) на квартиру в Одесі площею 66,2 кв. м. Родина зберігає 13 тис. доларів готівкою. Зарплата судді за 2017 р. склала 211547 грн, тобто 17629 грн на місяць.

Рекомендації

Судді Святошинського райсуду Києва Андрій Ключник, Інна П’ятничук, Олександр Журибеда.

Марчак Віталій Ярославович, суддя Апеляційного суду Чернівецької області — кандидат на посаду судді Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду

Бал за результатами анонімного письмового тестування — 87,75 з 90 (друге місце за рейтингом)

Мотивація

Серед навичок називає «наявність практичного досвіду розслідування (очевидно, йдеться про досвід роботи слідчим — прим. ред.) і розгляду злочинів у сфері економіки, корупції, здійснення наукових досліджень».

Біографія

Народився 2 червня1973 р. у с. Матеївці. Закінчив ЧНУ ім. Ю. Федьковича. Кандидатську, а потім докторську дисертації захистив у Національній академії внутрішніх справ України.

У 1997–2002 рр. працював слідчим СУ УМВС України в Чернівецькій області. У 2002–2007 був суддею Новоселицького районного суду Чернівецької області. З 2007 р. — суддя апеляційного суду. Професор кафедри кримінального права та криміналістики, доцент кафедри правосуддя.

У 2010 р. подавав заяву про обрання суддею новоствореного тоді Вищого спецсуду з розгляду цивільних та кримінальних справ, у 2013 р. матеріали відкликано.

Суддівство

Успішно пройшов кваліфікаційне оцінювання. Спеціалізується на розгляді кримінальних справ та справ про адміністративні правопорушення. З листопада 2012 р. — слідчий суддя. У 2016–2018 рр. був заступником голови апеляційного суду.

Серед справ, які могли б вказувати на його компетентність, вказав справи щодо вбивства, замаху на вбивство, службової підробки, справу про адміністративне корупційне правопорушення та ін. Вказав, що виносив виправдувальні вироки, працюючи в районному суді.

У 2014 р. претендував до Вищої ради юстиції від з’їзду представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ.

18 червня 2018 р. до ВРП надходила дисциплінарна скарга (подання) судді апеляційного суду Чернівецької області В. Марчака (на момент звернення зі скаргою — виконувач обов’язків голови) з проханням притягнути до дисциплінарної відповідальності суддю Сторожинецького районного суду Чернівецької області О. О. Дячук. У скарзі було наголошено, що згідно КПК кримінальне провадження в суді першої інстанції щодо злочинів, за вчинення яких передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк більше 10 років, здійснюється колегіально судом у складі трьох суддів. Однак 3 листопада 2016 р. при здійсненні автоматизованого розподілу судової справи між суддями Сторожинецького районного суду Чернівецької області суддю О. О. Дячук обрано головуючим без визначення колегіального складу суду.

Декларація

З 2014 р. має у користуванні за договором позички квартиру 42 кв. м у Чернівцях (власник — Марчак Ярослава Василівна). Колишня дружина задекларувала гараж 16 кв. м у суборенді та авто Тойота RAV-4 2013 р. в. у власності.

Родинні зв’язки

Розлучений. Був у шлюбі з Марчак (Вівчарюк) Альоною Тодорівною з 2008 по 2017 р. За рішенням суду стягувалися аліменти на утримання сина, який продовжував навчання.

Рекомендації

Марчук Валерій Трохимович, Костицький Михайло Васильович, Олійник Микола Васильович, Диякон Родіка Дмитрівна, Огородник Анатолій Петрович.

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси