Суд виніс рішення у справі щодо булінгу вчителя

17:45, 5 марта 2019
Учня визнали винним у цькуванні вчителя.
Суд виніс рішення у справі щодо булінгу вчителя
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

28 лютого 2019 року Нетішинським судом Хмельницької області було прийнято рішення та притягнуто до відповідальності учня старших класів за вчинення булінгу в бік свого вчителя.

Подібне рішення є справді важливим кроком у запровадженні програми Міністерства юстиції України #СтопБулінг та слідуванні світовій законодавчій тенденції протидії психологічному насиллю.

Як зазначають представники Національної поліції на своїй офіційній сторінці, булінг зі сторони учня проявлявся у систематичних образах та психологічному тиску в бік вчителя. Учня було визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 173-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Тепер мати юного булера зобов’язана сплатити штраф у розмірі 850 гривень.

Як призначаються штрафи за булінг та які ще санкції запровадила Верховна Рада за булінг у школах, ми вже неодноразово писали. Запущена лише півроку тому програма #СтопБулінг вже активно проявляється у суспільному житті через соціальні мережі та навчальні заходи, зокрема серед школярів та освітян. Наразі проблематика булінгу спричиняє гострий резонанс у населення, адже за статистикою UNICEF Ukraine, кожний другий підліток у світі зазнає насильства від однолітків у школі, а в Україні цей показник сягає взагалі жахливого числа — понад 67%. Тобто більше половини дітей наразі зазнають серйозних моральних страждань майже кожного дня, перебуваючи на навчанні. 

А рішення Нетішинського суду нарешті офіційно визнає той факт, що від булінгу в школах потерпають не лише діти. І доводить, що проблема є, вона нагальна, хоча донедавна подібні аспекти булінгу замовчувалися та не розглядалися взагалі. Знущання, цькування та пригноблення здатні нанести великої шкоди й дорослій, вже сформованій особистості, подекуди й не меншої, ніж дитині.

Сподіваймося, що подібна судова практика та прийняття нового законопроекту про мобінг сприятимуть якнайшвидшому зменшенню кількості жертв психологічного насильства у колективах, а програма #СтопБулінг дійсно зможе зупинити знущання та приниження.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду