Столичного прокурора звільнили через отримання хабара

15:45, 12 марта 2019
Прокурор Київської місцевої прокуратури №2 підозрюється в отриманні 20 тисяч доларів США неправомірної вигоди.
Столичного прокурора звільнили через отримання хабара
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На офіційному сайті Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів оприлюднили рішення, згідно якого одного з прокурорів Київської місцевої прокуратури №2 звільнено з посади.

Все почалося з того, що начальник відділення одного з банків виявила значну нестачу готівки в операційній касі і звернулася до Дарницького УП ГУНП у Києві з заявою про вчинення клієнтом відділення банку заволодіння грошовими коштами у сумі майже 900 тис. гривень шляхом зловживання довірою. Відомості за цим кримінальним правопорушенням були внесені до ЄРДР за ч. 4  ст. 190 КК України (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах), і розпочалося досудове розслідування. 

Проте слідчий поліції, на думку заявниці, зволікав із повідомленням про підозру зловмиснику, тому вона разом зі своїм цивільним чоловіком вирішили звернутися у прокуратуру через неналежне досудове розслідування. Прокурор, який здійснює процесуальне керівництво у вказаному провадженні, під час особистого прийому повідомив подружжю, що жінці самій буде повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України. Для цього, мовляв, є достатньо доказів. При цьому прокурор всіляко натякав, що цього можна уникнути.

Згодом посадовець сам зателефонував подружжю. На неформальну зустріч він прийшов ще з одним чоловіком і пояснив, що закриттям кримінального провадження проти жінки буде займатися його хрещений батько, який раніше також працював у органах прокуратури. Коштуватиме таке «вирішення питання» 15 тис. доларів США.

Прокурор запропонував наступну схему уникнення покарання: спочатку він обіцяв перекваліфікувати ч. 4 ст. 190 КК (шахрайство) на менш тяжку ст. 363 КК (порушення правил експлуатації електронно-обчислювальних машин, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку або порядку чи правил захисту інформації, яка в них обробляється). Далі посадовець мав проконсультувати жінку з приводу надання «правильних» показань, щоб уникнути кримінальної відповідальності.

Цивільний чоловік заявниці погодився на ці умови, та оскільки сума була велика, вони домовились про сплату частинами.

Згодом посередник отримав від чоловіка частину неправомірної вигоди в сумі 2500 доларів США. Проте запити прокурора все зростали: на наступній зустрічі він затребував за свої послуги вже 20 тис. доларів. Потім посередник вимагав і отримав ще 400 доларів додатково.

Зрештою під час отримання 20 тис. доларів США неправомірної вигоди, що складало більше півмільйона гривень, співробітники СБУ затримали прокурора і його посередника.         

Затриманому посадовцю повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України (одержання службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вчинення такою службовою особою в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, чи в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданого їй службового становища, за попередньою змовою групою осіб, поєднане з вимаганням неправомірної вигоди). Досудове слідство триває.

Тим часом Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів вирішила, що подібна поведінка підриває авторитет самого прокурора, органів прокуратури та держави в цілому, тому прийняла рішення звільнити зазначеного прокурора з посади.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду