«Конвеєр знущань» у пенітенціарній установі: ДБР взялося за розслідування

07:00, 13 марта 2019
Слідчі Державного бюро розслідувань перевіряють факти можливих зловживань посадовцями Бердянської виправної колонії №77.
«Конвеєр знущань» у пенітенціарній установі: ДБР взялося за розслідування
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На офіційному сайті ДБР з’явилося повідомлення, що слідчі теруправління ДБР, розташованого у Мелітополі, проводять досудове розслідування за заявами представників ГО «Альянс української єдності» стосовно можливих зловживань з боку службових осіб Бердянської виправної колонії №77.

Реформа пенітенціарної системи в Україні, яка розпочалася ще у 2016 році, передбачає зміну моделі тюремного відомства з каральної та репресивної на гуманну і цивілізовану — «в’язницю з людським обличчям». Зокрема, передбачається впровадження в практику кримінально-виконавчих установ європейських стандартів поводження із засудженими.

Тимчасом матері засуджених, які перебувають у Бердянській виправній колонії, б’ють на сполох. Жінки звертаються до всіх інстанцій із заявами про те, що їх сини систематично піддаються в колонії знущанням і тортурам від посадових осіб БВК №77 та засуджених-помічників адміністрації. Більше того, шляхом побиття у засуджених та їхніх родичів вимагають кошти.

Раніше ця установа вже потрапляла у поле зору правозахисників. У лютому 2015 року у БВК-77 прибув черговий етап з 13 засуджених. Залякані чутками про тортури у цій колонії, в’язні відмовилися виходити із автозаку і на знак протесту перерізали собі вени. Адміністрація колонії застосувала сльозогінний газ і жорстоко побила всіх 13 засуджених.

Подібна екзекуція відбулася і 9 січня 2019 року — всіх новоприбулих засуджених жорстоко побили, повідомляла Харківська правозахисна група. Зокрема, у своїх зверненнях родичі засуджених зазначають, що їх діти були доставлені для відбування покарання до Бердянської ВК-77, де їх жорстоко побили і катували, а у родичів вимагали гроші за те, щоб їх діти могли спокійно відбувати покарання і отримали хорошу роботу в колонії.

Розуміючи всю відповідальність за життя та здоров’я синів, матері вимушені були систематично перераховувати вимагачам гроші на вказані банківські картки. При цьому суми звучать чималі. Для прикладу, одна з матерів засуджених у своєму зверненні зазначила, що у квітні 2018 року її син прибув відбувати покарання до БВК-77. Приблизно на четвертий день після його прибуття їй почали телефонувати невідомі особи і вимагати у неї грошові кошти. Протягом усього часу перебування її сина у колонії (близько 9 місяців) у неї кожного тижня продовжували вимагати кошти в сумах від 5000 до 10000 гривень. Загалом жінка відправила більше 100 тисяч гривень, щоб її сина не били. Окрім того, від неї вимагали щотижня надсилати передачі до колонії.

Матір іншого засудженого пише у своєму зверненні: «Мій син 09.01.2019 прибув відбувати покарання до ВК-77 міста Бердянськ. За місяць відбування покарання у цій установі мій син зазнав фізичних та моральних страждань і тортур, зокрема за те, що він проживає у Західному регіоні і розмовляє українською мовою. У його бік лунали такі висловлювання, як «бендерівець» тощо. З їх слів, саме такі люди розпочинають війни, і їх потрібно вбивати. Адміністрація та деякі засуджені застосували фізичну силу проти мого сина. Били ногами по голові та по ниркам, вибивали зуби, в ноги забивали цвяхи. Після цього вимагали гроші, щоб він залишився живим».

26 лютого 2019 року слідчі ДБР розпочали досудове розслідування за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 127 (катування групою осіб), ч. 2 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу), ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) і ч. 2 ст. 189 (вимагання, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням свого службового становища) Кримінального кодексу України. Правоохоронці обіцяють перевірити усі факти можливих зловживань посадовцями Бердянської виправної колонії №77.

Основного свідка і потерпілого по цій справі, 18-річного засудженого вже двічі знімали з етапу за вимогою посадовців пенітенціарної системи, тим самим перешкоджаючи доставленню його у Київ для участі в судовому засіданні.

Тимчасом родичі засуджених під загрозою голодування вимагають у Президента України, міністра юстиції України, Генерального прокурора України та уповноваженої ВР України з прав людини негайного наведення порядку у БВК №77, вивезення їх дітей з колонії та арешту всіх винних у катуванні їх дітей та вимаганні коштів. Якщо до 15 березня 2019 року їх вимоги не будуть виконані, вони обіцяють розпочати безстрокове голодування біля адміністрації Президента з встановленням наметів.

До відома. Нещодавно у Верховній Раді з’явився законопроект №10083 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення системи запобігання злочинам серед засуджених в установах виконання покарань». Планується, що прийняття цього проекту дозволить:

  • наблизити кримінально-виконавче законодавство України до загальноприйнятих стандартів більшості європейських держав;
  • створити умови для досягнення таких цілей покарання, як виправлення засуджених та запобігання вчиненню нових злочинів;
  • звести до мінімуму різницю між умовами життя в колонії і на свободі, що має сприяти підвищенню відповідальності засуджених за свою поведінку і усвідомленню людської гідності.

Автори законопроекту бідкаються, що наразі ні модернізація кримінально-виконавчих установ у виправні колонії нового типу, ні формування нової генерації працівників установ виконання покарань через конкурс неспроможне знизити рівень вчинення засудженими в місцях несвободи нових злочинів. Тому необхідно винайти ефективний механізм запобігання такій злочинності та забезпечити захист прав і свобод засуджених від злочинних посягань у місцях несвободи.

Законопроект передбачає внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України, зокрема щодо посилення контролю над застосуванням стягнення у вигляді переведення засудженого до приміщення камерного типу (одиночної камери). Планується погоджувати це із судом.

Також передбачаються зміни до Закону України «Про державну кримінально-виконавчу службу України» щодо розширення прав та обов’язків персоналу установ виконання покарань, спрямованих на запобігання вчиненню засудженими нових злочинів. Зокрема, персонал установ виконання покарань хочуть зобов'язати носити засоби відеофіксації для документування випадків вчинення злочинів.

Тож маємо надію, що найближчим часом в Україні зміниться ставлення до засуджених у пенітенціарних установах, а у разі гуманних дій з боку держави після звільнення, можливо, зміниться і ставлення колишніх в’язнів до скоєння злочинів.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що ДБР розслідує можливі факти катувань у Бердянській колонії.

Також повідомлялося, що ДБР розпочало нове розслідування корупції в «оборонці».

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва