Голова Окружного адмінсуду зробив важливу заяву про природу «неправосудного» рішення

11:31, 19 апреля 2019
Павло Вовк прокоментував заяви щодо рішення по ПриватБанку.
Голова Окружного адмінсуду зробив важливу заяву про природу «неправосудного» рішення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У четвер, 18 квітня, Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку. Після цього Президент України Петро Порошенко скликав засідання Ради національної безпеки, де роздав очільникам міністерств і правоохоронних органів доручення. Після гучних слів, які пролунали на засіданні, голова Окружного адмінсуду Павло Вовк зробив важливу заяву на своїй сторінці у Facebook.

«Як голова «нереформованого» суду не можу залишитись осторонь заяв керівництва держави, яке вчора закликало прискорити кваліфікаційне оцінювання суддів для того, щоб перезапустити Окружний адміністративний суд міста Києва, який ухвалив рішення щодо Приватбанку. Також Службі безпеки та Генеральній прокуратурі було доручено "після завершення всіх необхідних судових процедур" оцінити, чи є підстави для порушення кримінальної справи щодо суддів "за неправосудне рішення".

По-перше, хочу подякувати за добру фіксацію власних, як на мене, неправомірних дій. Це завжди полегшує процес притягнення до відповідальності "авторів" таких заяв.

Дані висловлювання, особливо поки судове рішення не набрало законної сили, — це фактично погроза одним суддям та своєрідний сигнал іншим, які здійснюватимуть його перегляд, і що в перспективі на них очікує.

Вважаю, що колегам із цих підстав варто звернутися до правоохоронних органів, а також до Вищої ради правосуддя з повідомленням про втручання в їх діяльність щодо здійснення правосуддя.

Так, очікувати зараз об’єктивної та негайної реакції не варто. Проте з часом, безумовно, буде надана відповідна оцінка незаконним діям "авторів" цих гучних заяв.

Як влучно зазначив відомий юрист, політик і блогер Андрій Портнов, який, до речі, має багатий досвід перемог над державою в міжнародних інституціях, такі заяви та дії керівника держави лише збільшують шанси заявника у справі на її виграш в ЄСПЛ. І це виглядає явно не як державницька позиція.

Щодо перезавантаження суду, то цілком очевидно, що форма і формат такої заяви має на меті вплинути на цей процес із відповідним та бажаним для автора заяви результатом.

Тут окремо варто звернути увагу, що наразі й ВККС знаходиться у своєрідній стадії “перезавантаження", адже на розгляді суду багато позовів щодо відсутності повноважень у самих членів Комісії. Тому є певні сумніви, що за таких умов процес оцінювання буде об’єктивним. Проведення оцінювання, до вирішення вказаних спорів чи у разі незадоволення їх результатом, матиме ознаки конфлікту інтересів.

І ще варто додати. Можливо, це не привід скликати РНБО, але на часі подумати саме про те, як змістовно та аргументовано викласти свою юридичну позицію за позовом колишнього колеги Давида Жванії про заборону виїзду за кордон», — написав Вовк.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що П. Вовк прокоментував рішення Окружного адмінсуду щодо визнання незаконним націоналізацію ПриватБанку.

Також відомо, що Петро Порошенко на засіданні РНБО роздав накази через рішення по ПриватБанку.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки