Чому категорично не можна проводити інавгурацію 19 травня

18:40, 8 мая 2019
Народний депутат роз’яснив свою позицію щодо дати майбутніх урочистостей.
Чому категорично не можна проводити інавгурацію 19 травня
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

7 травня народний депутат Віталій Купрій подав до Верховної Ради проект постанови №10270-2 щодо проведення інавгурації Володимира Зеленського. На відміну від інших депутатів, які зареєстрували подібні постанови, В. Купрій зазначив найбільш доцільною датою 20 травня, а не 19.

Нагадаємо, сам В. Зеленський вже погодив дату 19 травня 2019 року, що зазначено у його зверненні до голови Верховної Ради України А. В. Парубія (вх. №85844 від 3 травня 2019 року).

Відповідно до постанови Верховної Ради України «Про порядок проведення урочистого засідання Верховної Ради України, присвяченого складенню присяги новообраним Президентом України» від 14 грудня 2004 року №2227-IV, урочисте засідання транслюється в прямому ефірі Національною телекомпанією України та Національною радіокомпанією України на усіх загальнонаціональних каналах. Проте у своєму проекті постанови нардеп зазначає, що згідно з указом Президента України №431/2007 від 21.05.2007, в Україні встановлено День пам'яті жертв політичних репресій, який відзначається щороку у третю неділю травня. У 2019 році третьою неділею травня є саме 19 травня.

У День пам'яті жертв політичних репресій на всій території України проводяться жалобні заходи та покладання квітів до пам'ятних знаків, місць поховань жертв політичних репресій у населених пунктах України, панахиди за жертвами політичних репресій, приспускаються на будинках і спорудах органів державної влади, місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій на території України та на будинках закордонних дипломатичних установ України державны прапори України.

Також згідно з правилами ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру та пам’яті, затвердженими рішенням Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення від 23 липня 2015 року №1146, встановлено, що у день пам’яті телеканали мають під час телетрансляції розмістити на екрані відповідне стилізоване зображення або палаючу свічку, які є доречними до відповідної події, та оголосити о 12.00 хвилину мовчання.

Отже, на думку В. Купрія, проведення інавгурації новообраного президента є щонайменше недоречним у такий день, оскільки все ж це день скорботи, і мають проводитися відповідні заходи, що не дуже співвідносяться з урочистостями у Верховній Раді.

Нардеп вважає, що під час пленарного засідання депутати проголосують проти дати 19 травня, керуючись якраз вказаними нормами законодавства, і це затягне складення присяги на довший строк.

«Звісно, головним моїм мотивом є вибити у політичних опонентів-нардепів усі козирі для провалення голосування за 19 травня з метою затягнути процес до 28 травня, коли Президент не зможе розпустити парламент»,  коментує Віталій Купрій.

Раніше «Судово-юридична газета» публікувала інформацію щодо можливостей дострокових виборів в Україні.

Також ми писали про те, що нардепи вимагають відставки міністра Реви.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді