Зеленський vs петиції: тепер вимоги ставлять до Верховної Ради

13:00, 24 мая 2019
Тепер добитися імпічменту Президента українці намагаються на сайті ВР.
Зеленський vs петиції: тепер вимоги ставлять до Верховної Ради
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Очевидно, за останній тиждень в Україні народився новий медіа-тренд — петиції. Ще триває обговорення збору підписів за відставку Володимира Зеленського на сайті Адміністрації Президента, а користувачі соцмереж вже звернули увагу на цікаву петицію на сайті Верховної Ради України. Подана до парламенту вона була 20 травня, збір підписів ще триває. Мова йдет про прийняття закону «Про усунення з поста Президента в порядку імпічменту». Очевидно, це стосується проекту закону України «Про Президента».

Як і у випадку з петицією про відставку Президента, «Судово-юридична газета» роз’яснює порядок розгляду депутатами таких звернень та можливі наслідки у разі набрання достатньої кількості підписів.

Відповідно до ЗУ «Про звернення громадян», електронна петиція, яка протягом встановленого строку набрала необхідну кількість підписів на її підтримку (25 тис.), не пізніше наступного дня після набрання необхідної кількості підписів надсилається громадським об’єднанням органу, якому адресована. Інформація про початок розгляду електронної петиції, яка в установлений строк набрала необхідну кількість голосів на її підтримку, оприлюднюється на офіційному веб-сайті Верховної Ради України не пізніше. ніж через 3 робочі дні після набрання необхідної кількості підписів. Розгляд електронної петиції здійснюється невідкладно, але не пізніше 10 робочих днів з дня оприлюднення інформації про початок її розгляду.

Відповідь на електронну петицію не пізніше наступного робочого дня після закінчення її розгляду оприлюднюється на офіційному веб-сайті ВРУ. У такій відповіді повідомляється про результати розгляду порушених у петиції питань з відповідним обґрунтуванням. 

У разі визнання за доцільне викладені в електронній петиції пропозиції можуть реалізуватися парламентом шляхом прийняття з питань, віднесених до його компетенції, відповідного рішення. Народними депутатами України за результатами розгляду електронної петиції можуть розроблятися та вноситися в установленому порядку на розгляд Верховної Ради України законопроекти, спрямовані на вирішення порушених у петиції питань.

Висновок тут дуже простий: набір необхідної кількості підписів не змушує нардепів до дій — це лише необхідність розглянути можливість діяти і вже потім прийняти відповідне рішення. Рішення щодо того, як саме треба діяти, і чи треба взагалі, залишається за тим, кому адресована петиція.

Нагадаємо, на цьому тижні ми публікували відео про те, як пройшла інавгурація Володимира Зеленського.

Також ми писали про неоднозначну промову Президента з використанням сленгу.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси