Готелі в квартирах під ударом: законопроект рекомендовано до розгляду

14:02, 5 июня 2019
Верховній Раді в черговий раз пропонують встановити обмеження щодо використання квартир не за призначенням.
Готелі в квартирах під ударом: законопроект рекомендовано до розгляду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства рекомендував Верховній Раді прийняти за основу законопроект №10237 щодо підтримки власників (користувачів) приміщень жилого будинку та захисту їхніх прав.

Члени Комітету на засіданні розглянули проект закону про внесення змін до Житлового кодексу Української РСР та інших законодавчих актів України щодо підтримки власників (користувачів) приміщень жилого будинку та захисту їхніх прав №10237, а також альтернативний законопроект про внесення змін до Житлового кодексу Української РСР та інших законодавчих актів України щодо забезпечення прав власників (користувачів) приміщень жилого будинку №10237-1

Законопроект є черговою спробою встановити обмеження щодо використання квартир у багатоквартирних житлових будинках не за призначенням, в тому числі як офісів, готелів та інших закладів тимчасового проживання (крім хостелів), та посилення відповідальності за порушення законодавства у зазначеній сфері. За використання квартир не за призначенням пропонується ввести штраф від 2 до 5 тис. НМДГ (від 34 тис. до 85 тис. грн).

Також встановлюється обов'язок орендодавця забезпечити кожного мешканця площею житла, розмір якої не менше 8 квадратних метрів загальної площі на одну особу.

Використання житлових приміщень як офісів частково забороняється, проте хостели можуть узаконити.

Розглянувши законопроект №10237, а також альтернативний до нього №10237-1, Комітет вирішив рекомендувати парламенту включити до порядку денного саме вищезазначений та за результатами розгляду в першому читанні прийняти його за основу.

Члени Комітету також розглянули електронну петицію Ірини Рафальської до Верховної Ради з пропозицією до законопроекту №10237. Петиція набрала більше 25 тисяч підписів: громадяни вимагають не забороняти використання квартир у багатоквартирних житлових будинках як закладів тимчасового проживання. 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси