Електронні торги майном банкрутів: учасники круглого столу сподіваються запобігти зловживанням

15:43, 7 июня 2019
Круглий стіл «Ефективне банкрутство: створення та функціонування електронної торгової системи» пройшов в столиці.
Електронні торги майном банкрутів: учасники круглого столу сподіваються запобігти зловживанням
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

6 червня 2019 року Radisson Blu Hotel, що на столичному Подолі, відкрив двері для правознавців та арбітражних керуючих. Фахівці з питань банкрутства провели круглий стіл «Ефективне банкрутство: створення та функціонування електронної торгової системи», присвячений новому Кодексу з процедур банкрутства.

Захід був організований експертами проекту ЄС «Право-Justice». У модерованій дискусії брали участь:

  • перший заступник міністра юстиції Олена Сукманова;
  • перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов;
  • керівник проекту ЄС «Право-Justice» Довідас Віткаускас;
  • в.о. директора ДП «Прозорро.Продажі» Олексій Соболєв;
  • Генеральний директор ДП «СЕТАМ» В. М. Вишньов;
  • народний депутат України Руслан Сидорович,

 а також арбітражні керуючі та представники громадських організацій.

  

Предметом дискусії була система організації електронних торгів у процедурі банкрутства. Розглядали як юридичні, так і технічні аспекти, моделі торгівлі (англійські та голландські аукціони), обговорювали відмінності між системами торгів «СЕТАМ» та «Прозорро» та скаржилися на відсутність нормативного акту, який регулював би процедуру проведення торгів. Нарікання викликало те, що до цього часу Мінюст не оприлюднив проект відповідної постанови та не узгодив його з учасниками ринку.

Руслан Сидорович вважає дуже важливим з’ясування того, в який спосіб має відбуватися реалізація активів боржника. Від цього залежить успіх реформи процедури банкрутства. На переконання народного депутата, система «Прозорро» показала свою життєздатність. Не менш актуальним питанням є створення саморегулівної організації арбітражних керуючих. Це один з ключових аспектів реформи.

Новим революційним етапом розвитку є інститут банкрутства фізичних осіб, який повинен стати способом виходу з боргової кризи. Також вводяться нові правила початку процедури банкрутства юридичних осіб. Зникає питання безспірності вимог, необхідності перебування у виконавчому провадженні, юридичні особи повинні більш уважно ставитися до своїх боргових зобов’язань і розуміти, що договори необхідно виконувати. Треба розуміти, що проблемна заборгованість зменшує обіг живих грошей і інвестиційну привабливість економіки держави. На розгляді Верховної Ради знаходиться законопроект «Про внесення змін до податкового кодексу України щодо підвищення ефективності процедур відновлення платоспроможності», який повинен стимулювати розвиток процедури банкрутства.

 

В.о. директора ДП «Прозорро.Продажі» Олексій Соболєв вважає, що правила проведення торгів мають бути такими, за якими ринок працює останні два роки. Сьогодні платформа «Прозорро» відповідає тим принципам, які закладені в Кодексі з процедур банкрутства.

 

Олена Сукманова повідомила, що деякі інструменти захисту прав кредиторів отримали нове оформлення та подальший розвиток. Мінюстом підготовлений проект постанови Кабінету міністрів щодо проведення процедури електронних торгів, який згодом буде внесений в Кабмін для затвердження.   

 

Генеральний директор ДП «СЕТАМ» Віктор Вишньов підкреслив, що необхідно правильно зафіксувати всі принципи, на яких буде заснована система продажів. На цей процес не повинні впливати ніякі фактори. Наразі ще невідомо, хто буде адміністратором системи електронних торгів. Система повинна мати абсолютно вільний доступ, який має відбуватися в автоматичному режимі, абсолютні рівні умови участі для всіх учасників торгів. Жодних преференцій, жодних зловживань на цьому ринку не має бути. Крім того, система має бути абсолютно захищена технічно.

Член правління Асоціації правників України Юліан Хорунжий теж вважає, що при відборі системи електронних торгів треба зберегти принципи, які запобігають ризикам зловживань. Проте сьогодні не вдалося обговорити проект постанови, який підготувало Міністерство юстиції — з невідомих причин міністерство не вважає за потрібне долучати громадськість до розробки нормативних актів.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді