Депутати бажають змінити умови мікрокредитування

18:40, 10 июня 2019
Верховна Рада вирішила рятувати споживачів від миттєвих кредитів за ставкою 650 відсотків річних.
Депутати бажають змінити умови мікрокредитування
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховній Раді зареєстрований проект у Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо розширення переліку кредитних договорів, на які поширюється дія Закону України “Про споживче кредитування”.

Головною метою законопроекту є унормування сфери мікрокредитування та підвищення якості системи кредитних історій фізичних осіб.

Законопроектом пропонується шляхом внесення змін до Законів України «Про споживче кредитування» та «Про організацію формування та обігу кредитних історій».

  1. Виключити з переліку договорів, на які не поширюється дія Закону України «Про споживче кредитування»:

- кредитні договори, що укладаються на строк до одного місяця;

- кредитні договори, загальний розмір кредиту за якими не перевищує однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на день укладення кредитного договору.

  1. Встановити, що на кредитні договори, загальний розмір кредиту за якими не перевищує однієї мінімальної заробітної плати, не поширюються норми частини другої — сьомої статті 9 Закону (щодо необхідності надання кредитодавцем споживачу до укладення договору паспорту споживчого кредиту за спеціальною формою у Додатку 1 до цього Закону) та статті 19 (щодо черговості погашення вимог за договором про споживчий кредит);
  2. Обмежити сукупну суму платежів, що підлягають сплаті споживачем у разі невиконання його зобов’язань, передбачених договором про споживчий кредит (неустойки (штраф, пеня), процентної ставки, інших платежів), загальний розмір кредиту за яким не перевищує однієї мінімальної заробітної плати, подвійною сумою, одержаною споживачем за таким договором, що не може бути збільшена за домовленістю сторін;
  3. Встановити, що згода споживача на передачу інформації стосовно цього кредиту хоча б в одне бюро кредитних історій, яке включене до Єдиного реєстру бюро кредитних історій, є обов’язковою умовою надання кредиту;
  4. Зобов’язати кредитодавця передавати інформацію щодо всіх споживчих кредитів (включаючи переуступку прав вимоги), в порядку, визначеному Законом України «Про організацію формування та обігу кредитних історій», хоча б в одне бюро кредитних історій, яке включене до Єдиного реєстру бюро кредитних історій;
  5. Скоротити термін внесення кредитним бюро отриманих від кредитодавця відомостей з семи до трьох робочих днів.

Необхідність прийняття законопроекту депутати пояснюють проблемами, які викликані стрімким розвитком мікрокредитування.

Середня ставка за такими кредитами складає понад 650% річних, що формує велику проблемну заборгованість, оскільки такі кредити часто надаються через інтернет протягом 5 хвилин, а споживачі часто не повертають кредити вчасно.

Велика кількість таких випадків збільшує частку проблемної заборгованості у кредитодавців, що змушує їх закладати ймовірність збитків до розміру процентної ставки, яку сплачують сумлінні позичальники.

Ще одним джерелом проблеми є і те, що самі фінансові компанії в гонитві за долею ринку та доходами недостатньо якісно підходять до питання оцінки реальної кредитоспроможності позичальників та стимулюють створення боргового кола у своїх клієнтів.

Більше того, люди за декілька днів набирають в різних установах багато кредитів, а фінансові установи не мають цієї інформації через недосконалу роботу системи бюро кредитних історій, оскільки існуюча система має головну ваду — необов’язковість та повільність передання кредитодавцями інформації про кредити.

Це призводить до неможливості достовірно перевірити кредитну історію потенційного позичальника, навіть якщо кредитор має намір і бажання це зробити.

У результаті вищеописаних факторів, за інформацією Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, протягом останнього року надзвичайно зросла кількість скарг на фінансові компанії, які здійснюють мікрокредитування, і зростання продовжується.

Запропоновані зміни, на думку нардепів, дозволять збалансовано підійти до проблеми захисту споживачів мікрокредитування: з одного боку, не стимулюватимуть позичальника уникати виконання своїх зобов’язань, а з іншого — не дозволять навіть недобросовісному позичальнику збанкрутувати внаслідок отримання маленького кредиту.

 Зміни також призведуть до зниження кількості безнадійних кредитів, що сприятиме зниженню кредитних ставок на ринку мікрокредитування в цілому.

 Раніше ми вже писали, що депутати, хочуть заборонити готелі в квартирах, натомість хостели згодні легалізувати.

 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду