Експерти міжнародного проекту Twinning підвели його підсумки у Верховному Суді

16:35, 21 июня 2019
Урочиста церемонія закриття проекту Twinning «Посилення інституційної спроможності Верховного Суду України у сфері захисту прав людини на національному рівні» відбулася у приміщенні ВС.
Експерти міжнародного проекту Twinning підвели його підсумки у Верховному Суді
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

21 червня 2019 року в приміщенні Верховного Суду України відбулася урочиста церемонія закриття проекту Twinning «Посилення інституційної спроможності Верховного Суду України у сфері захисту прав людини на національному рівні».

Проект впроваджується спільно з Німецьким фондом міжнародного правового співробітництва, Міністерством юстиції Латвійської Республіки та Верховним судом Латвійської Республіки.

 Метою проекту є посилення незалежності та ефективності судової влади за рахунок впровадження європейських стандартів, а також підвищення інституційної спроможності Верховного Суду України, що дозволить сформувати єдину судову практику при здійсненні правосуддя і сприятиме зміцненню верховенства права в Україні.

У заході приймали участь голова Верховного Суду Валентина Данішевська та судді Верховного Суду, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, суддя Департаменту з розгляду цивільних справ Верховного Суду Латвійської Республіки (наразі відряджений до Конституційного Суду) Алдіс Лавінч, , суддя Адміністративної палати Верховного суду Латвії, ad hoc суддя Європейського суду з прав людини та професор юридичного факультету Університету Латвії, постійний радник Проекту ЄС Twinning Яутріте Брієде; судді Верховного Суду Австрії, ФРН, Латвії, Литви та інші учасники проекту.

З вітальним словом виступила Голова Верховного Суду Валентина Данішевська. За її словами запровадження проекту для Верховного Суду дало можливість залучити ефективний європейський досвід. Суддям та Вищій Раді Правосуддя була надана професійна допомога, у тому числі у застосуванні процесуального законодавства.

Валентина Данішевська пояснила, що проект був присвячений становленню Верховного Суду в новому складі та забезпеченню його інституційної спроможності, покращенню адміністрування та кваліфікації суддів.

Особливості проекту в тому, що він заснований на співпраці суддів самого високого рівня; спілкування з суддями Верховних судів різних країн Латвії, Німмечіни, Нідерландів, Австрії. Українські судді мали можливість ділитися своїми надбаннями та досвідом. Український досвід теж корисний для суддів іноземних країн, оскільки вони теж мають певні виклики.

Учасники програми працювали над питаннями незалежності суддів, процесуальних новел, встановленням належної комунікації с професійною спільнотою, правниками, суддями нижчих інстанцій. Завдяки програмі була напрацьована комунікаційна політика, яка вже впроваджується в діяльність судів.

Свій погляд на результати програми висловили інші учасники програми. Наприкінці відбулося вручення почесних грамот та подарунків.

Суддя Департаменту з розгляду цивільних справ Верховного Суду Латвійської Республіки Алдіс Лавінч пояснив, що заходи, які були організовані, мали на меті передати досвід Латвії колегам із України і мали позитивний ефект.

Раніше "Судово-юридична газета" розповідала про програми проекту Twinning, зокрема про міжнародну конференцію на тему «Роль Верховного Суду у демократичному суспільстві», а також тренінги, присвячені конфліктам між принципам права та запобіганню зловживання процесуальними правами.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси