Ціна на електроенергію може зрости в рази, — керівник Офісу Президента Андрій Богдан

13:00, 1 июля 2019
До Верховної Ради надійшов президентський законопроект щодо вартості електроенергії.
Ціна на електроенергію може зрости в рази, —  керівник Офісу Президента Андрій Богдан
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

26 червня Президент України Володимир Зеленський подав на розгляд Верховної Ради законопроект 10401 про внесення змін до деяких законів України щодо зниження вартості електричної енергії.

Як зазначається в пояснювальній записці, застосування таких необ'єктивних підходів у розрахунку відпускної ціни електроенергії призводить до втрат споживачів в середньому на рівні 15 млрд гривень на рік. Тоді як для виробництва цієї електроенергії в основному використовується вітчизняне чи імпортоване з Російської Федерації вугілля, до якого апріорі не можна застосовувати формулу: «ціна вугілля у портах АмстердамРоттердамАнтверпен плюс ціна транспортування такого вугілля із цих портів до вітчизняних підприємств».

Як вважають в Офісі Президента, до законодавства у сфері енергетики слід внести зміни, якими передбачити механізм формування вартості електричної енергії, виробленої на вугільних електростанціях, за принципом врахування реальних обґрунтованих витрат на її виробництво.

В Офісі роблять акцент, що прийдеться зважати на високу ймовірність суттєвого зростання середньої ціни на електроенергію. За експертними оцінками, вона може підвищитись, за оптимістичним варіантом, на 20–30%, за песимістичним — у рази, через високу концентрацію її виробників на ринку та стабільний споживчий попит. За інформацією Міненерговугілля частка приватної компанії ДТЕК у генерації електричної енергії становить 22-23%, ДП «НАЕК «Енергоатом» — 50-55%. Відсутній імпорт електроенергії, який міг би створити конкуренцію національним виробникам. За експертними оцінками, частка такого імпорту має бути не менше 20% на внутрішньому ринку електроенергії. Крім того, ризиком збільшення ціни на ринку електричної енергії може стати припинення повноважень НКРЕКП з регулювання цін на електричну енергію для споживачів.

З огляду на викладене, у ОП вбачають, що енергетична галузь України не готова перейти до нової моделі ринку електроенергії у строк, визначений Законом — з 1 липня 2019 року.

З метою перенесення строків переходу на нову модель ринку електричної енергії необхідно внести зміни до Закону України «Про ринок електричної енергії», якими передбачити перехід до нової моделі ринку електроенергії на 1 липня 2020 року.

Проектом Закону пропонується внести зміни, якими:

- передбачити принципи формування справедливої ціни електричної енергії, виробленої вугільними електростанціями;

- змінити дату запровадження повномасштабної моделі лібералізованого ринку електричної енергії, що передбачена Законом України «Про ринок електричної енергії»

- запровадити обов’язок суб’єктів ринку здійснювати операції купівлі-продажу електричної енергії на відповідних сегментах нового ринку електричної енергії в тестовому режимі.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що ЗеКоманда хоче змінити Конституцію.

Також стало відомо, що Володимир Зеленський надав громадянство іноземцям, які воювали за Україну.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде