Фонд Держмайна розробив законопроект про діяльність у сфері нерухомості

18:00, 5 июля 2019
Черговий законопроект про ріелторську діяльність пропонується для обговорення
Фонд Держмайна розробив законопроект про діяльність у сфері нерухомості
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Фонд державного майна України презентував власний законопроект про брокерську (ріелторську) діяльність у сфері нерухомості.

 Законопроект розроблено з метою формування дієвої системи державного та громадського регулювання ріелторської діяльності, ним визначені чіткі критерії професійної діяльності на ринку нерухомості та, як наслідок, створено правові умови для провадження діяльності організацій, які забезпечують супроводження операцій купівлі-продажу (міни) та оренди нерухомості – ріелторів (брокерів з нерухомості).

Законопроект визначає основні законодавчі засади для діяльності та розвитку ріелторської (брокерської) діяльності в Україні та підвищення якості послуг у цій сфері.

На сьогодні в Україні законодавчо не врегульована діяльність агентів з нерухомості, а відсутня відповідальність за порушення законодавства у сфері нерухомості, внаслідок чого набули масового розповсюдження випадки шахрайства та діяльності «сірих» та «чорних» ріелторів.

Проект запропонований під назвою  «Про брокерську діяльність у сфері нерухомості»; така редакція пов’язана з тим, що термін «ріелтор» («рієлтор») та похідні від нього слова та словосполучення не може бути застосований в правовому полі України, оскільки такий термін є зареєстрованою торговою маркою, яка належить Національній Асоціації Ріелторів США.

 Проект визначає:

1) правила провадження брокерської діяльності у сфері нерухомості;

2) коло прав та обов’язків учасників ринку нерухомості;

3) встановлення необхідності підтримувати рівень кваліфікації брокерами з нерухомості та агентами з нерухомості;

4) розмежування державного та громадського регулювання брокерської діяльності в сфері нерухомості;

5) державний контроль за дотриманням суб’єктами брокерської діяльності та брокерами з нерухомості законодавства.

Згідно із законопроектом провадити брокерську діяльність у сфері нерухомості може виключно суб’єкт брокерської діяльності. 

З метою набуття   статусу суб’єкта брокерської діяльності особа має відповідати трьом основним критеріям:

  • мати в штаті хоча б одного брокера з нерухомості або здійснювати діяльність як фізична особа – підприємець;
  • отримати в Фонді державного майна України свідоцтво на право зайняття брокерською діяльністю в сфері нерухомості;
  • бути внесеним до Державного реєстру брокерів з нерухомості та суб’єктів брокерської діяльності.

Учасниками ринку нерухомості є суб’єкт брокерської діяльності – суб’єкт господарювання, брокер з нерухомості, агент з нерухомості, замовники брокерської послуги в сфері нерухомості.

 Регулювання брокерської діяльності в сфері нерухомості згідно із положеннями законопроекту здійснюється більшою мірою шляхом громадського регулювання, яке забезпечується саморегулівними організаціями брокерів з нерухомості та агентів з нерухомості. 

Державне регулювання брокерської діяльності полягатиме у реєстрації суб’єктів брокерської діяльності та брокерів з нерухомості в державному реєстрі та видачі відповідних документів, які надаватимуть право зазначеним учасникам ринку нерухомості надавати брокерські послуги.

Державне регулювання брокерської діяльності у сфері нерухомості здійснюватиметься Фондом державного майна України.

 Контроль за діяльністю суб’єктів брокерської діяльності та брокерів з нерухомості здійснюватиметься кваліфікаційно-дисциплінарною комісією.

Фонд державного майна України як державний регулятор забезпечуватиме реалізацію прийнятих рішень.

За порушення брокером з нерухомості та (або) суб’єктом брокерської діяльності законодавства з питань брокерської діяльності до зазначених учасників ринку нерухомості пропонують застосовувати відповідні дисциплінарні стягнення, зокрема: зупинення дії кваліфікаційного сертифіката брокера з нерухомості, позачергове підтвердження кваліфікації, проходження навчання та анулювання дозвільного документу.

Контроль за діяльністю агентів з нерухомості здійснюється саморегулівними організаціями брокерів з нерухомості та агентів з нерухомості.

«Судово-юридична газета» розповідала про новий законопроект Мінсоцполітики, спрямований на оновлення Закону України «Про охорону праці».

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва