Нові члени ВККС будуть обрані за 30 днів: перший законопроект команди Зеленського

11:25, 7 августа 2019
Декілька жорстких рішень — і судді відмовляться від своєї порочної практики, — прокоментував Руслан Рябошапка.
Нові члени ВККС будуть обрані за 30 днів: перший законопроект команди Зеленського
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

«Чому судді не бояться приймати такі сумновідомі рішення? Такі, як у Баришівському суді, одеських судах, та й Верховний Суд теж цим «страждає» досить часто. Причина цьому — безкарність. Коли судді відчувають, що вони підпорядковуються не закону, а якимось людям, це призводить до таких незаконних і несправедливих рішень», — поділився думками заступник керівника Офісу Президента Руслан Рябошапка в інтерв’ю 24 каналу.

Він вважає, що цю ситуацію можна змінити, і досить швидко. Головне, щоб у Вищій кваліфікаційній комісії суддів та у Вищій раді правосуддя були порядні люди, які зможуть оцінювати суддів та їхні дії неупереджено. Для цього й розробляються відповідні зміни до законодавства: «Вже є перший законопроект, який невдовзі буде представлений на обговорення з експертами. Це будуть зміни, що стосуються органів, що здійснюють добір суддів, їх кваліфікаційне оцінювання та дисциплінарну відповідальність суддів», — сказав Руслан Рябошапка.

«ВККС — це, умовно кажучи, жертва №1. Закон передбачає припинення повноважень всіх членів Кваліфікаційної комісії як органу, який не впорався зі своїми завданнями. Нові члени ВККС будуть обрані, як ми плануємо, протягом 30 днів», — запевнив Рябошапка. Він також зазначив, що процедура добору до Вищої кваліфікаційної комісії суддів буде дещо схожа з добором суддів до Вищого антикорупційного суду України. Призначення будуть відбуватися за результатами конкурсу, який проведе Вища рада правосуддя із залученням міжнародних експертів.

«Також зміниться процедура притягнення до відповідальності. Ми занадто завзято дотримувалися найкращих світових стандартів щодо захисту прав суддів. І все це призвело до того, що ми їх захистили абсолютно від усього, окрім неформального впливу поза меж правової системи. Строки притягнення будуть скорочені, процедура буде змінена», — пояснив Руслан Рябошапка.

За його словами, в Україні наразі існує тотальна недовіра до органів, які здійснюють добір суддів та їх притягнення до відповідальності.

«Ми змінимо формат роботи цих органів, і тоді з’явиться довіра до них. Надалі ми зможемо вже точково реагувати. 30-45 днів — і суддя буде позбавлений своєї посади. Декілька таких жорстких і швидких рішень — і судді відмовляться від своєї порочної практики», — наголосив заступник керівника Офісу Президента.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» публікувала інтерв’ю з головою Комісії з відбору судді ЄСПЛ від України М. Буроменським.

Також стало відомо, що Вища кваліфікаційна комісія рекомендувала призначити на посади 57 суддів.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді