Електронна транзитна система: що пропонують депутати в законопроекті

18:16, 5 сентября 2019
Встановлюються основні засади організації та здійснення спільного режиму транзиту товарів.
Електронна транзитна система: що пропонують депутати в законопроекті
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

29 серпня народні депутати Данило Гетьманцев, Вадим Струневич, Денис Малюська та інші подали на розгляд до парламенту проект закону №1082 про режим спільного транзиту та запровадження національної електронної транзитної системи.

Важливість законопроекту обґрунтовується необхідністю імплементації до національного законодавства України положень Конвенції про процедуру спільного транзиту та Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами.

Проект закону України «Про режим спільного транзиту» розроблено на виконання статей 76, 84 Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії та їхніми державами-членами, з іншої сторони, та додатка XV до цієї Угоди в частині подальшої участі України в спільній транзитній системі відповідно до Конвенції.

У законопроекті визначаються основні засади організації та здійснення спільного режиму транзиту товарів через митну територію України, порядок і умови переміщення таких товарів митною територію України у спільному режимі транзиту, здійснення митних формальностей, застосування механізму гарантування сплати митного боргу, застосування спеціальних транзитних спрощень та інші особливості здійснення операцій спільного режиму транзиту.

Зокрема законопроектом зазначається, що для забезпечення виконання митних формальностей та електронного обміну даними при застосуванні режиму спільного транзиту використовується електронна транзитна система та електронна система управління гарантіями, які входять до складу інформаційно-телекомунікаційної системи органів доходів і зборів.

Законопроектом встановлюється, що електронна транзитна система — це електронна система, яку використовують для електронного обміну даними при режимі спільного транзиту, структурованими відповідно до стандартів електронних повідомлень, які використовуються при обміні даними між комп’ютерними системами в комп'ютеризованій транзитній системі, що застосовується договірними сторонами Конвенції про процедуру спільного транзиту від 20 травня 1987 року.

Крім того, у проекті закону визначаються митні формальності у митниці відправлення, митні формальності під час переміщення товарів, митні формальності у митниці призначення; встановлюються особливості переміщення товарів стаціонарними засобами транспортування; визначаються фінансові гарантії, спеціальні транзитні спрощення та їх види, а також митний борг.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що з’явився текст законопроекту про Бюро фінансових розслідувань

 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді