Комітет з питань правової політики обговорює подальші реформи, текстова трансляція

15:16, 6 сентября 2019
Засідання парламентського Комітету з питань правової політики.
Комітет з питань правової політики обговорює подальші реформи, текстова трансляція
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Розпочалося засідання парламентського Комітету з питань правової політики. Сьогодні на порядок денний винесено наступні питання:

  1. Проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності Національної гвардії України, реєстр. №1007.

Відповідальний: Совгиря О.В.

  1. Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства, реєстр. №1009.

Відповідальний: Совгиря О.В.

  1. Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури, реєстр. №1032.

Відповідальний: Совгиря О.В.

  1. Проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо права законодавчої ініціативи народних депутатів України, реєстр. №1040.

Відповідальний: Совгиря О.В.

  1. Проект закону про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо протидії зловживанням прав народних депутатів у ході законодавчої процедури, реєстр. №1043.

Відповідальний: Совгиря О.В.

  1. Проект закону про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо приведення у відповідність із Конституцією України, реєстр. №1045.

Відповідальний: Совгиря О.В.

  1. Проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо перезавантаження влади, реєстр. №1066.

Відповідальний: Совгиря О.В.

  1. Про утворення робочої групи щодо пропозицій до внесення змін до предметів відання комітетів Верховної Ради України.

Відповідальний: Венедіктова І.В.

       9. Різне.

Інших питань на порядок денний не винесено.


16:45 Олег Макаров зауважив, що необхідно запропонувати основному Комітету внести відповідну правку щодо одночасного набрання чинності і змін до Конституції, і до КПК про недорканність депутатів. В результаті Комітет не підтримав пропозицію Олега Макарова.


16:20  Комітет вважає таким, що не суперечить Конституції, проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства, №1009. 

Разом з тим під час обговорення розгорілася дискусія стосовно набуття сили нормами цього закону в частині скасування депутатської недоторканності. Нагадаємо, що вона буде скасована згідно з нещодавнім рішенням парламенту з 1 січня 2020 року.

«У нас вийде зараз так, що депутати сільраді будуть більш захищені, ніж народні депутати України», — відзначив Руслан Князевич.

Справа в тому, що зміни до КПК за №1009 в частині можливості дій щодо депутата в разі ухвалення закону вступають в силу раніше, ніж зміни до Конституції.


15:50 Комітет пропонує визнати таким, що не суперечить положенням Конституції, законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності Національної гвардії України, № 1007.

Нагадаємо, що цим законопроектом визначено, що Національна гвардія України не входить до системи Міністерства внутрішніх прав, а також виключена ст. 6 Закону «Про Національну гвардію України», яка передбачає, що міністр внутрішніх справ здійснює керівництво Нацгвардією. Натомість передбачено, що діяльність Національної гвардії України спрямовується Президентом України через командувача Національної гвардії України, який здійснює безпосереднє керівництво Національною гвардією.

Народний депутат Сергій Соболєв зазначив, що таке рішення повинно гарантувати, щоб Нацгвардійців потім не можна було притягати до відповідальності, у тому числі в міжнародних інстанціях.


15:29 Обговорюється питання включення у порядок денний розгляду законопроекту про внесення змін до Закону України «Про правонаступництво України» щодо скасування дії актів СРСР та УРСР на території України. Номер, дата реєстрації: 1075 від 29.08.2019.

Ще одна пропозиція, яку озвучила голова Комітету Ірина Венедіктова, — внести у порядок денний питання покращення роботи сайту Комітету.

Народний депутат Микола Стефанчук вніс пропозицію включити до порядку денного законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту права власності» №1056.

Народний депутат, екс-суддя Михайло Новіков запропонував внести до порядку денного законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» №1008, яким передбачено скорочення суддів Верховного Суду вдвічі — з 200 до 100. Нагадаємо, 5 вересня Вища рада правосуддя негативно оцінила окремі новації законопроекту.

Також він запропонував внести до порядку денного законопроект відносно змін у порядку передачі справ Великій Палаті ВС.

Втім, наразі питання про включення даних законопроектів знято з розгляду.

«Ми терміново зберемося раніше, коли воно з’явиться в порядку денному у вівторок»,  зазначають члени Комітету.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що ВРП оприлюднила висновок до законопроекту про діяльність органів суддівського самоврядування.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді