Які зміни в діяльності Нацгвардії пропонує Володимир Зеленський

13:30, 2 сентября 2019
Діяльність Нацгвардії спрямовується Президентом України.
Які зміни в діяльності Нацгвардії пропонує Володимир Зеленський
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У перший день пленарного засідання новообраної Верховної Ради, 29 серпняВолодимир Зеленський подав на розгляд проект закону № 1007 про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності Національної гвардії України.

У законопроекті передбачаються зміни до Закону України «Про Національну гвардію України» та до Закону України «Про національну безпеку України».

Зокрема у проекті закону зазначається, що Національна гвардія України не входить до системи Міністерства внутрішніх прав, а також виключена ст. 6 ЗУ «Про Національну гвардію України», яка передбачає, що міністр внутрішніх справ здійснює керівництво Нацгвардією, натомість передбачено, що діяльність Національної гвардії України спрямовується Президентом України через командувача Національної гвардії України, який здійснює безпосереднє керівництво Національною гвардією України.

Загальна структура та численність Національної гвардії України, а також структура і склад оперативно-територіального об’єднання затверджується командувачем Національної гвардії України. Створення, реорганізація і ліквідація оперативно-територіальних об'єднань Національної гвардії України, їх органів військового управління, з'єднань, військових частин, навчальних військових частин, баз, закладів охорони здоров'я та установ Національної гвардії України в межах загальної чисельності та виділених коштів Державного бюджету України здійснюється командувачем Національної гвардії України за погодженням з Президентом України.

Стандарти вищої освіти за кожною військовою спеціальністю, за якою здійснюється підготовка фахівців, розробляє центральний орган виконавчої влади у сфері освіти і науки з урахуванням пропозицій Національної гвардії України та погоджує Міністерство оборони України.

Зразки спеціального одягу, взуття та спорядження військовослужбовців, правила носіння військової форми одягу затверджуються командувачем Національної гвардії України.

У прикінцевих та перехідних положеннях установлюється, що тимчасово, до визначення на законодавчому рівні іншого суб'єкта виконання відповідних функцій, Національна гвардія України продовжує здійснювати:

конвоювання осіб, узятих під варту та/або засуджених до позбавлення волі, до Верховного Суду України, Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, апеляційних судів з розгляду цивільних і кримінальних справ, місцевих загальних судів, перелік яких визначається Міністром внутрішніх справ України спільно з командувачем Національної гвардії України, та відповідних установ виконання покарань, попереднього ув'язнення (крім гауптвахт) та ізоляторів тимчасового тримання, а також охорону їх у залі суду.

Також передбачено зміни до Закону України «Про національну безпеку України»: виключається п. 5 ст. 18, який зазначав, що Національна гвардія України входила до складу сил безпеки. Також доповнено ст. 18-1 яка, зазначає, що Національна гвардія України є військовим формуванням з правоохоронними функціями, призначеним для виконання завдань із захисту та охорони життя, прав, свобод і законних інтересів громадян, суспільства і держави від злочинних та інших протиправних посягань, охорони громадського порядку та забезпечення громадської безпеки, а також у взаємодії з іншими органами — із забезпечення державної безпеки і захисту державного кордону України, припинення терористичної діяльності, діяльності незаконних воєнізованих або збройних формувань, організованих злочинних груп та організацій.

Раніше «Судово-юридична газета» писала,  що законодавчу ініціативу депутатів обмежать.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва