Долю нової реформи прокуратури комітет ВР вирішить завтра

19:04, 9 сентября 2019
Формулювання окремих положень потребують ще певних уточнень.
Долю нової реформи прокуратури комітет ВР вирішить завтра
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет ВР з питань правоохоронної діяльності хоч і виніс на сьогоднішнє засідання лише один законопроект №1032 про перезавантаження органів прокуратури, остаточне рішення ухвалити так і не наважився.

Федір Веніславський, який є представником президента України в Конституційному суді, нагадав, що нинішня структура прокуратури неефективна і не користується довірою в суспільстві.

''Це була закрита каста правознавців'', — зауважив він.

Тепер, на його думку, настав час все змінити.

Присутній на засіданні генпрокурор Руслан Рябошапка наголосив, що пропонований законопроект передбачає ряд змін у законодавстві, які дозволять розв'язати кілька важливих проблем і створити нову ефективну модель прокуратури.

Зокрема, хочуть прибрати військову прокуратуру:

''Ми не будемо руйнувати цей Карфаген повністю. Провадження, які розслідувала військова прокуратура, будуть передані до поліції або ДБР".

Єдине, чого хоче генпрокурор, — щоб прокурори, які працюють в зоні ООС, мали додатковий соціальний пакет. Крім того, зарплати рядових прокурорів мають збільшитися і орієнтуватися на суддівську систему.

Також новий очільник ГПУ хоче законодавчо повністю ліквідувати Академію прокуратури у її нинішньому вигляді, знову ж таки, через її низьку ефективність.

Діючих прокурорів чекає переатестація і скорочення з 15 до 10 тисяч. Хоча, як зізнавався Рябошапка, ніхто не знає, скільки насправді потрібно прокурорів, це покаже запланований аудит системи прокуратури.

Представниця фракції ''Голос'' Олександра Устинова висловила побажання, щоб при доборі на посади прокурорів вся інформація про кандидата, пов'язана із його доброчесністю, завчасно оприлюднювалася. Також окремих депутатів занепокоїла доля слухачів Академії прокуратури, які ще не закінчили навчання. Адже йдеться про кілька сотень людей. Вони ще у червні минулого року пройшли кілька етапів конкурсу на спецпідготовку, звільнилися з роботи і зараз знаходяться у підвішеному стані.

Генпрокурор запевнив, що їм підуть назустріч, дозволять пройти стажування, але у конкурсі на посади вони братимуть участь на загальних підставах.

Висловлювалися також пропозиції внести зміни в Кодекс законів про працю, щоб спростити процес звільнення прокурорів, які не пройдуть атестацію, адже більшість з них прогнозовано звернеться до суду, а це може паралізувати роботу органів прокуратури.

А наостанок обговорення представник Мінфіну зажадав даних про бюджет майбутніх змін, бо тільки звільнення військових прокурорів з військової служби потягне кілька сотень мільйонів гривень виплат.

Голова комітету Денис Монастирський вирішив не поспішати, уточнити в законопроекті окремі формулювання, додати слушні пропозиції, які були сьогодні запропоновані, й остаточно обговорити фінальний текст законопроекту завтра до 9-ї години ранку.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області