«Зломалася турбінушка...»: в «Голосі» прокоментували зрив голосування за скасування «поправок Лозового»

20:07, 19 сентября 2019
Народний депутат розповів, чому частина фракції «Слуга народу» зірвала голосування за скасування «поправок Лозового» та норм КПК, які забезпечували депутатську недоторканність.
«Зломалася турбінушка...»: в «Голосі» прокоментували зрив голосування за скасування «поправок Лозового»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Народний депутат від фракції «Голос» Ярослав Юрчишин прокоментував сьогоднішній зрив голосування за законопроект №1009 щодо скасування «поправок Лозового» та норм КПК, які забезпечували депутатську недоторканність.

Нагадаємо, 19 вересня під час голосування за проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства №1009 у другому читанні та в цілому спікеру Верховної Ради Дмитру Разумкову довелося оголошувати про зупинення голосування, однак це викликало певні дискусії в сесійному залі та врешті законопроект направили на друге повторне читання.
Проект набрав лише 196 голосів «за» (проти 36, утрималися 38, не голосували 104).

«Як турборежим створює проблеми для якісної роботи.

В зал внесли проект закону змін до Кримінально-процесуального Кодексу 1009. Президентський, пріоритетний, хороший. Він скасовує правки Лозового, надає для НАБУ та ДБР право прослушки, тощо. При цьому встановлює обов'язок мати рішення Генпрокурора для здійснення процесуальних дій проти депутатів. Дуже важливий і корисний закон. Давно обіцяний суспільству.

І тут інформаційна спецоперація. Частині монофракції хтось вкидає, що тепер їх можна обліковувати без дозволу суду. Так от, на будь-які дії необхідне і рішення слідчого судді, і, якщо закон буде прийнятий то додатково ще санкція Генпрокурора. Але інфоатака відбулася, спочатку перерва, а потім менше ніж 200 з 254 голосів за. Страшно ж бо, недоторканість скасували...

Через це залишилися норми Лозового. Адвокати в кримінальних справах через них в жарт радять підопічним не помирати в п'ятницю ввечері. Бо до понеділка смерть навіть не зафіксують.

Так от, турборежим зірвав можливість адекватної дискусії з цього питання, а відтак закон не набрав достатньої кількості голосів. Закон пішов на друге повторне читання. За умов якісної підготовки та дискусії всіх цих маніпуляцій можна було б уникнути.

Що швидко робиться то кривим родиться.

Цікаво, як відреагують Слуги? Сповільнять турборежим чи закрутять гайки.

У продовження, щойно Слуги зірвали кворум на антикорупційному комітеті. Чому вони, хоча меншості взагалі не було? Дуже просто, бо їх з 11 прийшло 6, а потім один вийшов. Зломалася турбінушка...», - зазначив Ярослав Юрчишин.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде