Законопроект про столицю не відповідає нормам Конституції, — Віталій Кличко

15:04, 1 октября 2019
У комітеті ВР триває бурхливе обговорення законопроектів про столицю.
Законопроект про столицю не відповідає нормам Конституції, — Віталій Кличко
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Під час засідання Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, у вівторок 1 жовтня, народні депутати розглядають ряд законопроектів, які передбачають внесення змін до Закону України «Про столицю України — місто-герой Київ».

Засідання комітету викликало чималий резонанс у громадськості. Так, окрім київського міського голови Віталія Кличка на ньому присутні також народні депутати попередніх скликань та численні громадські активісти.

Депутати зі «Слуги народу» пояснили свою позицію тим, що влада у Києві наразі узурпована та пов’язана з великою кількістю корупційних схем.

Серед запропонованих інновацій — склад Київської міської ради у кількості 80 осіб. Депутати будуть виконувати своі обов`язки на постійній основі, тобто їхня діяльність буде оплачувана та несумісна, по аналогії з народними депутатами.

Щодо виконавчого органу — Магістрату, автори роблять акцент на поверненні до історичних назв.

Законопроектом передбачено, що у міського голови буде заступник — Головний архітектор, що призначатиметься без погодження з міською радою. Також робиться великий акцент на діджиталізаціі та якісному сервісі, а саме на створенні «міста у смартфоні».

Народний депутат Альона Шкрум наголосила, що законопроекти потребують громадських слухань. «Це найгірший законопроект у моєму житті, — сказала вона щодо законопроекту №2143-3. — Він ніколи не запрацює, бо містить масу неточностей. Взагалі, це мрія «ДНР» і «ЛНР», і містить чимало ризиків. Це просто страшно», — так Альона Шкрум прокоментувала норми законопроекту.

Голова підкомітету Олександр Корнієнко наголосив, що якщо всі автори законопроекту одностайні в тому, щоб прописати дострокові вибори, це говорить про якість здійснення попередньою владою своїх повноважень.

Віталій Кличко наголосив: він сподівається, що депутати нинішнього скликання змінять законодавство про столицю. Проте подані законопроекти потребують суттєвого громадського обговорення.

«Законопроект 2143 є взагалі кричущий, а 2143-3 пропонує речі, які не відповідають Конституції. Усі чотири законопроекти повинні бути розглянуті Венеційською комісією», — закцентував діючій міський голова.

«Тільки після обговорення громадськістю законопроекти можна виносити на розгляд парламенту, — підкреслив Віталій Кличко. — Комусь, певно, дуже хочеться, щоб хтось став мером в найближчий час», — додав він.

Співавтор законопроекту №2143-3 Ганна Бондар закликала громадськість підтримати депутатські ініціативи.

Представники громадськості наголосили, що кияни дійсно незадоволені устроєм міста і не можуть залишатись осторонь від розробки законопроектів. Проте в поданих наразі документах вони не побачили дотримання норм Конституції та європейського законодавства. Було запропоновано створити робочу депутатську групу, до якої включити представників органів самоврядування та громадськість.

Як вважає нардеп 8-го скликання Ігор Луценко, основною помилкою авторів було те, що інновації вводяться лише у Києві. Він запропонував ввести такі зміни на рівні Конституції.

Олександр Ткаченко, нардеп від «Слуги народу», наголосив, що у Президента і парламентарів є велика політична воля на зміни у столиці, і влада повністю відкрита для діалогу з суспільством.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду