Правове регулювання видобутку бурштину: аналіз законопроектів

14:52, 16 октября 2019
Законопроектами 2240, 2241, 2242 передбачено регулювання процедури отримання спеціального дозволу на користування надрами з метою видобування бурштину та пропонується зменшити ставку рентної плати.
Правове регулювання видобутку бурштину: аналіз законопроектів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На засіданні Погоджувальної ради депутатських фракцій 15.10.2019 Кабмін звернувся з проханням до Верховної Ради України щодо включення до переліку додаткових питань, які планується внести до порядку денного сесії, трьох законопроектів, що стосуються видобування бурштину.

Законопроект 2240. Кримінальна та адміністративна відповідальність за порушення вимог щодо видобутку корисних копалин

Ініціатором законопроекту є прем’єр-міністр України Олексій Гончарук. Як зазначається у пояснювальній записці, «законопроект розроблено за власною ініціативою з метою закріплення на законодавчому рівні передумов для впровадження додаткових стимулюючих факторів суб’єктам господарювання для провадження законної діяльності з видобування бурштину».

Проектом акта пропонується внести зміни до законодавчих актів, які регулюють процедуру отримання спеціального дозволу на користування надрами з метою видобування бурштину.

У сучасних економічних реаліях збільшення обсягу незаконного видобутку бурштину стало проблемою, що потребує невідкладного вирішення. Наслідками є збитки у лісовому та водному господарстві, деградація ґрунтів, втрата для держави значних обсягів бурштину-сирцю, що набагато перевищують обсяг законного видобування.

Способи та методи видобутку значно погіршують екосистему відповідних територій та в більшості випадків не відповідають чинному екологічному законодавству України.

Законопроектом 2240 планується настання адміністративної відповідальності за порушення вимог видобутку корисних копалин. КУпАП у випадку ухвалення проекту закону буде доповнено новою статтею 58-1 наступного змісту:

«Стаття 58-1. Порушення вимог щодо видобутку корисних копалин

Ведення видобування корисних копалин з використанням обладнання, яке підлягає обов’язковій сертифікації або показники безпеки якого наводяться в нормативних документах і підлягають підтвердженню відповідності шляхом сертифікації, але не пройшли їх, — тягне за собою накладення штрафу на громадян від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб — від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі діяння, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з правопорушень, передбачених частиною першою цієї статті, — тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб та фізичних осіб від 300 до 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Повноваження щодо розгляду справ про адмінправопорушення за ст. 58-1 матиме Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр. Обласні ради, Київська та Севастопольська міські ради, Рада міністрів АРК будуть позбавлені повноважень щодо погодження надання надр у користування з метою геологічного вивчення і розробки родовищ корисних копалин загальнодержавного значення, а також для цілей, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин.

Законопроектом передбачено, що спеціальний дозвіл на геологічне вивчення бурштиноносних надр, у тому числі дослідно-промислову розробку родовищ з подальшим видобуванням бурштину (промисловою розробкою родовищ) надаватиметься строком на 5 років. Аукціони щодо продажу спеціальних дозволів на користування надрами будуть проводитися шляхом електронних торгів, що здійснюються за допомогою апаратно-програмного комплексу, що функціонує в інтернеті з початковою ціною 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за 1 гектар відповідної ділянки бурштиноносних надр.

У випадку ухвалення законопроекту 2240 Кримінальний кодекс України буде доповнено статтею 240-1, згідно з якою незаконне видобування бурштину, а так само збут, придбання, зберігання, передача, пересилання, перевезення, переробка бурштину, законність походження якого не підтверджується відповідними документами будуть каратися штрафом від трьох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від трьох до шести років, або позбавленням волі на той самий строк з конфіскацією майна. Сприяння службовою особою шляхом використання свого службового становища діям, які передбачені частинами першою або другою цієї статті,  каратимуться позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з конфіскацією майна.

Крім того, ухилення від обов’язкової рекультивації земель, порушених внаслідок дослідно-промислової розробки родовищ бурштину чи видобування бурштину будуть каратися штрафом від семи до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п’яти років.

Законопроект 2241 про внесення зміни до статті 252 Податкового кодексу України щодо упорядкування розміру ставки рентної плати за користування надрами для видобування бурштину

Проектом пропонується зменшити ставку рентної плати за користування надрами для видобування бурштину для стимулювання його законного видобування.

Так, ставка рентної плати за користування надрами для видобування бурштину, згідно з чинною редакцією Податкового кодексу, становить 25% вартості товарної продукції гірничого підприємства  видобутої корисної копалини. Законопроектом передбачено зменшення ставки до 15%.

Законопроект 2242. Місцеві бюджети поповняться коштами від рентної плати за користування надрами для видобування бурштину

Проектом закону 2242 передбачений новий перерозподіл коштів від рентної плати за користування надрами для видобування бурштину. Так, кошти будуть надходити до відповідних місцевих бюджетів за місцезнаходженням родовища.

Згідно з пояснювальною запискою від 08.10.2019, «пропонується внести зміни до Бюджетного кодексу України щодо встановлення як складової місцевих бюджетів у розмірі 15 відсотків рентної плати за користування надрами для видобування бурштину, що зараховується до бюджетів міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення, бюджетів об'єднаних територіальних громад за місцезнаходженням (місцем видобутку) бурштину».

Раніше «Судово-юридична газета» писала про включення чотирьох законопроектів до порядку денного.

Крім того, була висловлена позиція Верховного Суду щодо користування надрами.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду