Цільове призначення земельної ділянки власник визначатиме самостійно: ініціатива «Слуги народу»

13:50, 22 октября 2019
До Верховної Ради подано законопроект, який передбачає внесення змін до Земельного кодексу.
Цільове призначення земельної ділянки власник визначатиме самостійно: ініціатива «Слуги народу»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

17 жовтня народні депутати (Чорноморов А.О., Нагаєвський А.С., Костюк Д.С. та ін.) подали на розгляд до Верховної Ради проект закону2280 про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо планування використання земель.

Як зазначають автори законопроекту, починаючи з 2015 року в Україні створено близько 840 міських, селищних та сільських об’єднаних територіальних громад, які не можуть повноцінно функціонувати, оскільки не мають владних повноважень щодо земель у межах своєї території, що розташовані за межами населених пунктів. У комунальну власність ОТГ отримали за розпорядженням Кабінету міністрів України не більше 10-15% земель за межами населених пунктів з тих, які мають перейти у власність таких громад.

На думку нардепів, саме відсутність належним чином зафіксованих у Державному земельному кадастрі відомостей про межі територіальних громад створює підґрунтя для спорів між органами місцевого самоврядування щодо території своєї юрисдикції.

Проект закону вносить зміни до Земельного кодексу України, Водного кодексу України, законів України «Про землеустрій», «Про регулювання містобудівної діяльності» та «Про Державний земельний кадастр», якими запроваджується можливість складання схем просторового планування території громади як інструменту комплексного управління в галузі використання земель громади, встановлення їх призначення, зонування території та визначення напрямів її збалансованого розвитку.

Зокрема, пропонується, щоб цільове призначення земельної ділянки визначалося власником земельної ділянки самостійно. Встановлення та зміна виду цільового призначення ділянки її власником не потребує розроблення документації із землеустрою та прийняття рішень органами влади.

Також передбачено, що маніпуляції з земельними ділянками будуть здійснюватися за допомогою інтерфейсних засобів Публічної кадастрової карти.

Зонування земель пропонується здійснювати у межах територій територіальних громад, а не населених пунктів.

Вводиться поняття плану просторового розвитку громади, що є одночасно містобудівною документацією та документацією із землеустрою на місцевому рівні.

Комплексний план просторового розвитку громади визначає планувальну організацію, функціональне призначення території, основні принципи і напрямки формування єдиної системи громадського обслуговування населення, дорожньої мережі, інженерно-транспортної інфраструктури, інженерної підготовки і благоустрою, цивільного захисту території та населення від небезпечних природних і техногенних процесів, охорони земель та інших компонентів навколишнього природного середовища, охорони і збереження культурної спадщини та традиційного характеру середовища населених пунктів, а також послідовність реалізації рішень, у тому числі етапність освоєння території.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» публікувала відео про те, як ухвалювали законопроект 1008.

Також ми писали, що перші тести прокурори складатимуть вже 23 жовтня.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва