ВРУ планує ввести податок на нікотиновмісні рідини, що використовуються в електронних сигаретах

15:00, 24 октября 2019
Оподаткування рідин, які використовуються в електронних сигаретах, пропонує законопроект №2295.
ВРУ планує ввести податок на нікотиновмісні рідини, що використовуються в електронних сигаретах
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

За поданням народного депутата України від політичної партії «Слуга народу» Владлена Неклюдова у Верховній Раді зареєстровано новий законопроект 2295 від 21.10.2019, який передбачає введення нового податку.

Автор законопроекту пропонує внести зміни до змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування готових сполучних нікотиновмісних рідин, що використовуються в електронних сигаретах.

Проект закону розроблено з огляду на практику європейських країн (Польща, Фінляндія, Естонія, Португалія), в яких уже запроваджено акцизний податок на рідини, що використовуються в електронних сигаретах.

В Україні продаж і використання електронних сигарет та картриджів не врегульовані чинним законодавством.

У законопроекті пропонується внести зміни до Податкового кодексу України, а саме надати визначення поняттям «електронні сигарети» та «заправний контейнер», додати до переліку підакцизних товарів (продукції) нікотиновмісні рідини, які використовуються в електронних сигаретах, встановити ставки акцизного податку у фіксованих сумах з одиниці товару (продукції).

Відповідно до проекту закону Пункт 14.1 статті 14 планується доповнити підпунктами 14.1.252-1 та 14.1.252-2 такого змісту:

«14.1.252-1. Електронна сигарета — виріб, який може бути використаний для споживання парів, які утворюються внаслідок нагрівання рідини, що містить нікотин (або рідини без нікотину), з використанням мундштука, або будь-який елемент вказаного виробу, в тому числі картридж, резервуар та відповідний виріб без картриджа або резервуара. Електронні сигарети можуть бути одноразового або багаторазового використання (із застосуванням заправного контейнеру та резервуару), або перезаряджатися шляхом заміни одноразових картриджів.

14.1.252-2. Заправний контейнер — ємність, що містить нікотиновмісну рідину, яка може бути використана для заправлення електронної сигарети».

Як зазначається у пояснювальній записці: «Електронні сигарети все ще є відносно новим споживчим товаром, податкова ємність залишається невизначеною та потребує перевірки на практиці шляхом встановлення початкового податкового рівня, який є нижчим порівняно із сигаретами». 

Автор законопроекту вирішив при розрахунку пропонованих ставок акцизного податку взяти за основу ставки, що наразі діють у Польщі, з урахуванням рівня купівельної спроможності громадян обох країн.

Беручи до уваги зобов’язання України за Угодою про асоціацію між Україною та Європейським Союзом щодо поступового наближення ставок акцизного податку до рівня ставок, що діє в Європейському Союзі, наразі пропонується застосувати існуюче співвідношення між ставками акцизного податку на сигарети і застосувати його для визначення ставок акцизного податку на рідини, що використовуються в електронних сигаретах.

У зв’язку з цим законопроектом №2295 пропонується встановити ставку акцизного податку на нікотиновмісну рідину, що використовується в електронних сигаретах, та міститься, зокрема, у складі картриджів, заправних контейнерів, резервуарів, на рівні 1 гривня 22 копійки за 1 мл.

Автор законопроекту стверджує, що запровадження такого акцизного податку суттєво збільшить надходження до Державного бюджету України.

Нагадаємо, в Раді планують розширити перелік осіб, які мають право на застосування спрощеної системи оподаткування.

Крім того, «Судово-юридична газета» повідомляла про законопроект Кабінету міністрів України щодо скасування публікації законів України в офіційних виданнях.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду