Чиї персональні дані підлягають оприлюдненню: законопроект №2333

12:55, 31 октября 2019
Депутати пропонують оприлюднювати персональні дані осіб, які отримують соціальні виплати за рахунок публічних фінансів.
Чиї персональні дані підлягають оприлюдненню: законопроект №2333
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Народні депутати Галина Третьякова, Вадим Струневич, Олег Арсенюк та інші 29 жовтня зареєстрували у Верховній Раді проект закону №2333 «Про внесення змін до деяких законів України щодо обробки та оприлюднення персональних даних».

Як зазначають законодавці, законопроект розроблено з метою вдосконалення норм законодавства у сфері обробки персональних даних, зокрема щодо осіб, які отримують виплати за рахунок публічних коштів. Також законопроект направлено на реалізацію положень законодавства у сфері моніторингу та верифікації таких виплат.

Зокрема, законопроектом пропонується внести зміни до Закону України «Про доступ до публічної інформації» щодо даних, доступ до яких повинен бути відкритим:

«Підлягає оприлюдненню у формі відкритих даних інформація про осіб, які отримують соціальні виплати, що здійснюються за рахунок публічних фінансів (за виключенням пенсії за віком). Така інформація повинна містити: прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи; місце проживання (населений пункт); підстави отримання соціальних виплат, що здійснюються за рахунок публічних фінансів; дату набуття права на отримання соціальної виплати; найменування установи, що здійснює облік, нарахування та виплату коштів такій особі».

При цьому встановлюється заборона на оприлюднення у формі відкритих даних інших персональних даних таких фізичних осіб, а також даних, оприлюднення яких прямо заборонено законом. Це, зокрема, стосується інформації, що має обмежений доступ.

Окрім цього, законопроектом визначається термін соціальні виплати, що здійснюються за рахунок публічних фінансів, — це будь-які виплати соціальної спрямованості, зокрема пенсії, допомоги, пільги, субсидії, стипендії, інші соціальні виплати, що здійснюються за рахунок державного чи місцевих бюджетів та/або державних цільових фондів.

Також пропонується доповнити статтю 6 Закону України «Про захист персональних даних» пунктом, яким визначено, що при зверненні фізичної особи у відповідності із законом до суб'єкта владних повноважень з приводу призначення, зміни чи припинення соціальних виплат, що здійснюються за рахунок публічних фінансів, згода суб’єкта персональних даних на обробку цих даних надається автоматично і засвідчується фактом такого звернення або фактом отримання зазначених виплат. Те саме стосується здійснення верифікації та моніторингу таких виплат.

Також ми писали, що народні депутати планують змінити процедуру отримання прав: законопроект №2201.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді