Велика Палата ВС визначила, у якому суді ФОПи повинні судитися за комуналку

18:22, 4 ноября 2019
Споживач комунальних послуг не здійснює при споживанні таких послуг підприємницької діяльності.
Велика Палата ВС визначила, у якому суді ФОПи повинні судитися за комуналку
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Велика Палата Верховного Суду у справі №920/50/19 вважає, що якщо стороною спору про надання комунальних послуг є громадянин як фізична особа — власник об’єкта нерухомого майна, який має статус суб’єкта підприємницької діяльності, і якщо немає доказів використання його майна у господарській діяльності, це зумовлює наслідки у вигляді зміни юрисдикційності такої справи і, відповідно, закриття провадження у ній, оскільки на час відкриття місцевим господарським судом провадження розгляд цієї справи належав до повноважень суду цивільної юрисдикції, тому що у цьому спорі вказана особа виступає як фізична особа — власник нерухомого майна, а не суб’єкт підприємницької діяльності.

Суди попередніх інстанцій зазначили, що чинне законодавство не виділяє такого суб’єкта права власності, як ФОП, та не містить норм щодо права власності ФОП, а лише встановлює, що остання відповідає за зобов’язаннями, пов’язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм майном, крім майна, на яке, згідно із законом, не може бути звернено стягнення.

Отже, суб`єктом права власності визнається саме фізична особа, яка може бути власником будь-якого майна, крім майна, що не може перебувати у власності фізичної особи. При цьому правовий статус ФОП не впливає на правовий режим майна, що перебуває у власності фізичної особи.

Згідно із частиною першою статті 128 цього ж Кодексу громадянин визнається суб’єктом господарювання у разі здійснення ним підприємницької діяльності за умови державної реєстрації його як підприємця без статусу юридичної особи відповідно до статті 58 цього Кодексу.

Фізична особа, яка в установленому законом порядку набула статусу підприємця, не втрачає свого статусу фізичної особи.

Вирішення питання про юрисдикційність спору залежить від того, чи виступає фізична особа — сторона у відповідних правовідносинах як суб’єкт господарювання та чи можна визначити ці правовідносини як господарські.

Надання комунальних послуг є підприємницькою діяльністю для особи, яка надає такі послуги, натомість споживач комунальних послуг не здійснює при споживанні таких послуг підприємницької діяльності, оскільки вони спрямовані на задоволення потреби фізичної чи юридичної особи у забезпеченні холодною та гарячою водою, водовідведенням, газо- та електропостачанням, опаленням, а також вивезення побутових відходів і не залежать від правового статусу споживача. Тобто такі договори не є господарськими у розумінні ГК України.

Саме з таких міркувань Велика Палата ВС погодилася з рішеннями судів попередніх інстанцій, що спір підлягає вирішенню в порядку цивільного судочинства.

Раніше Верховний Суд визнав за податковою право на встановлення обставин непереборної сили.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду