Арбітражні керуючі створили власну Національну асоціацію

13:09, 21 ноября 2019
Арбітражні керуючі відтепер мають власні кваліфікаційну та дисциплінарну комісії, а також кодекс професійної етики.
Арбітражні керуючі створили власну Національну асоціацію
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Арбітражні керуючі створили власну саморегулівну організацію (СРО). 20 листопада пройшов установчий з’їзд, який ухвалив рішення про створення Національної асоціації арбітражних керуючих України. Для участі у з’їзді зареєструвалося 490 осіб.

Окрім утворення СРО, арбітражні керуючі ставили перед собою наступні завдання:

  1. Затвердження статуту саморегулівної організації арбітражних керуючих.
  2. Утворення Ради арбітражних керуючих України, затвердження Положення про неї.
  3. Обрання членів Ради арбітражних керуючих України, її голови та його заступників.
  4. Утворення ревізійної комісії, затвердження Положення про неї.
  5. Обрання голови, його заступників і членів ревізійної комісії .
  6. Призначення членів Кваліфікаційної комісії арбітражних керуючих.
  7. Призначення членів Дисциплінарної комісії арбітражних керуючих.
  8. Затвердження Кодексу професійної етики арбітражних керуючих.

Питання фінансування організації та розміру внесків її членів домовилися розглянути на наступному з’їзді.

В роботі з’їзду також взяли участь заступник міністра юстиції Валерія Коломієць, народний депутат України Тарас Тарасенко та експерти проекту ЄС «Право-Justice». Останній здійснював технічну допомогу у проведенні з’їзду та підтримку розвитку спільноти арбітражних керуючих.

Протягом роботи з’їзду був затверджений статут Національної асоціації, обрана Рада арбітражних керуючих та її нолова, утворені Кваліфікаційна та Дисциплінарна комісії, а також затверджений Кодекс професійної етики арбітражних керуючих.

Статут новоствореної організації викликав дискусії серед присутніх, проте учасники все ж таки затвердили одну з трьох запропонованих редакцій.

Серед претендентів на посади голови Ради фаворитами виявилися Микола Лукашук та Ірина Сербін. Усього було висунуто 7 кандидатур. Учасники з’їзду надали перевагу Миколі Лукашуку, за нього проголосували 190 присутніх, за Ірину Сербін — 180 арбітражних керуючих.

Заступником голови СРО обрано Олександра Бондарчука. До складу Ради за результатом голосування потрапили Петро Антоненко, Олександр Віскунов, Анатолій В'язовченко, Сергій Донков, Євген Лахненко, Артур Мегеря, Андрій Надлонок, Ірина Сербін та Віталій Сокотун.

«Для держави створення такого органу має важливе значення, оскільки ми розуміємо, що юридичні професії мають розвиватися самостійно, без пильного контролю держави. Адже вони повинні переймати від нас певні функції і в подальшому вже самостійно впливали на ринок. Впевнена, в подальшому Міністерство юстиції матиме гідного партнера для співпраці», — прокоментувала проведення заходу заступник міністра юстиції Валерія Коломієць.

За словами заступника міністра, держава буде поступово відмовлятися від регулювання інституту банкрутства та передаватиме свої повноваження Національній асоціації арбітражних керуючих України.

Новообраний голова Ради Національної асоціації Микола Лукашук розповів для «Судово-юридичної газети» про основні напрями діяльності Асоціації.

Головним завданням голова Ради вважає розвиток ринку банкрутства в Україні та збільшення престижності професії арбітражного керуючого, а також захист тих, хто працює у цій галузі. Національна асоціація буде домагатися від Мін’юсту передачі функцій підвищення кваліфікації, а в подальшому і контролю над діяльністю арбітражних керуючих. Найближчим часом планується низка заходів щодо того, як застосувати Кодекс України з процедур банкрутства, планується налагодити діалог з адвокатами щодо створення в регіонах спілок для захисту арбітражних керуючих; будуть запрошені міжнародні експерти для запровадження європейського досвіду застосування інституту банкрутства фізичних осіб. Підвищити престижність професії допоможе кодекс професійної етики арбітражних керуючих.

 Раніше «Судово-юридична газета» писала про розгляд Верховною Радою питання про  збільшення фінансування судової влади.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки