В суді оскаржують повноваження шести членів РСУ від Верховного Суду та Антикорсуду

11:43, 4 декабря 2019
До ОАСК надійшов позов до Ради суддів України стосовно повноважень членів РСУ від Верховного та Антикорупційного судів.
В суді оскаржують повноваження шести членів РСУ від Верховного Суду та Антикорсуду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До Окружного адміністративного суду міста Києва надійшов позов до Ради суддів України щодо припинення повноважень шести її членів. Позивач просить суд привести склад Ради суддів України у відповідність до положень ст. 133 Закону України «Про судоустрій та статус суддів» та припинити повноваження її членів Андрія Жука, який є суддею ВС у складі Касаційного адміністративного суду; Юрія Власова, який є суддею ВС у складі Касаційного господарського суду; Сергія Єремейчука, який є суддею ВС у складі Касаційного кримінального суду; Андрія Калараша, який є суддею ВС у складі Касаційного цивільного суду; Віктора Маслова, який є суддею Вищого антикорупційного суду, та Валерії Чорної, яка є суддею Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду.

Позивач вважає, що на сьогодні склад РСУ є нелегітимним, оскільки порушено основоположний принцип формування органу суддівського самоврядування: вищевказані його члени обиралися за квотою від місцевих загальних та адміністративних судів, апеляційних господарських судів і апеляційних судів з розгляду цивільних, кримінальних справ, а також справ про адміністративні правопорушення. З моменту обрання зазначених членів РСУ вони перейшли працювати до інших судів поза межами критеріїв квотності. При цьому, зазначає позивач, наявність представників ВАКС у складі Ради суддів України взагалі не передбачено законом.

Ще однією вимогою позову є скасування всіх рішень РСУ, що були прийняті за участю вищевказаних членів з моменту їх призначення на посади суддів ВС та ВАКС.

Наразі вирішується питання про відкриття провадження в адміністративній справі.

Відповідно до даних сайту «Судова влада», це справа за №640/23768/19, а позивачем у ній виступає Проценко Максим Юрійович.

Слід нагадати, що 27 листопада питання легітимності складу Ради суддів України обговорювалося на засіданні Комітету Верховної Ради з питань правової політики. Зокрема, воно виникло в зв’язку з тим, що РСУ не змогла обрати своїх членів до складу Конкурсної комісії з питань формування нового складу ВККС.

Так, голова РСУ Богдан Моніч вважає, що чинний склад є легітимним.

«Стосовно легітимності РСУ звучали певні думки. Квотність дійсно не дотримується, але це сталося, оскільки члени РСУ брали участь у конкурсах і стали суддями відповідних судів. Обговорювалося питання, в тому числі на з’їзді, чи це ставить питання про легітимність РСУ та чи є потреба в переобранні всього або частини її складу. Однак ми прийшли до одностайної думки, що немає підстав говорити, що окремі члени РСУ неповноважні.

Чинне законодавство передбачає лише один випадок дострокового припинення повноважень члена РСУ — це обрання його на адміністративну посаду. Звісно, життя може поставити свої умови, але законом це питання іншим чином не врегульовано.

Ще один механізм приведення у відповідність до закону питання квотності — хоча такої потреби я не вбачаю — це якщо окремі члени РСУ складуть свої повноваження. Але примусити їх це зробити ніхто не може.

Напередодні з’їзду в суддівській спільноті це обговорювалося, і на з’їзді було мною поставлено питання: чи треба переобирати частину чи всю РСУ? З’їзд не підтримав питання щодо переобрання Ради», — зауважив під час засідання Комітету Богдан Моніч.

Також в інтерв’ю «Судово-юридичній газеті» секретар РСУ Олена Журавська повідомила, що 25.11.2019 р. на адресу Ради суддів України надійшов лист від Вищої ради правосуддя з проханням надати пропозиції щодо розроблення Положення про проведення конкурсу на зайняття посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Після затвердження цього Положення та ухвалення рішення про утворення конкурсної комісії Рада суддів України без зайвих зволікань повернеться до розгляду питання про обрання трьох членів Ради суддів України до складу Конкурсної комісії для проведення конкурсу на зайняття посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді