Які зміни внесено до порядку проведення конкурсу на посади держслужбовців у судах

14:25, 4 декабря 2019
Запроваджено новий етап конкурсу — перевірка поданої особою інформації на відповідність кваліфікаційним вимогам, установленим умовами проведення конкурсу.
Які зміни внесено до порядку проведення конкурсу на посади держслужбовців у судах
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя 26 листопада 2019 року вирішила внести зміни до Положення про проведення конкурсів для призначення на посади державних службовців у судах, органах та установах системи правосуддя, виклавши його у новій редакції.

Зокрема, внесеними змінами визначено, що тестування на зайняття посад державної служби всіх категорій у судах, органах та установах системи правосуддя здійснюється на технічній базі судів, органів та установ системи правосуддя, а у разі неможливості — за попереднім погодженням на базі органів та установ, що належать до сфери управління Національного агентства України з питань державної служби (НАДС).

Зазначається: якщо тестування проводиться на базі НАДС, присутність членів Комісії з питань вищого корпусу державної служби в системі правосуддя (далі — Комісія) під час тестування не є обов’язковою. Обов’язковою є присутність адміністратора конкурсу.

Також затверджено механізм перевірки володіння іноземною мовою кандидатів на зайняття посад категорії «А» в судах, органах та установах системи правосуддя.

Так, перевірка володіння іноземною мовою кандидатів на зайняття посад категорії «А» в судах, органах та установах системи правосуддя може здійснюватися як на технічній базі органів та установ системи правосуддя, так і на технічній базі органів та установ НАДС, за попереднім погодженням з НАДС. Така перевірка не потребує присутності членів Комісії і проводиться у присутності адміністраторів конкурсу та експертів, визначених НАДС.

Оцінювання результатів вирішення завдань для перевірки рівня володіння іноземною мовою, яка є однією з офіційних мов Ради Європи, здійснюється експертами щодо кожної мови окремо.

Оцінювання результатів вирішення завдань для перевірки рівня володіння іноземною мовою кандидатами на зайняття посади державної служби складається із суми балів за всі завдання за 100-бальною шкалою, з яких 75 балів і вище вважається «складено».

Умови проведення конкурсу

В документі зазначається, що конкурс проводиться поетапно, та впроваджується новий етап конкурсу — перевірка поданої особою інформації на відповідність кваліфікаційним вимогам, установленим умовами проведення конкурсу.

Передбачено, що служба управління персоналом органу, в якому проводиться конкурс, перевіряє подану особою інформацію на відповідність кваліфікаційним вимогам, установленим умовами проведення конкурсу. У разі невідповідності поданої інформації особа повідомляється про недопущення її до конкурсу.

Етапи проведення конкурсу:

1) Прийняття рішення про оголошення конкурсу;

2) Оприлюднення оголошення про проведення конкурсу;

3) Прийняття та розгляд інформації від осіб, які бажають взяти участь у конкурсі;

4) Перевірка поданої особою інформації на відповідність кваліфікаційним вимогам, установленим умовами проведення конкурсу;

5) Проведення тестування та визначення його результатів;

6) Розв’язання ситуаційних завдань та визначення їх результатів (крім кандидатів на посади державної служби категорії «В»);

7) Проведення співбесіди та визначення її результатів;

8) Складення загального рейтингу кандидатів;

9) Визначення суб’єктом призначення або керівником державної служби переможця (переможців) конкурсу;

10) Оприлюднення результатів конкурсу.

Рішення про оголошення конкурсу на зайняття посади державної служби категорії «А» приймає суб’єкт призначення, одночасно затверджуються умови проведення конкурсу.

Рішення про оголошення конкурсу на зайняття посади державної служби категорії «Б» — керівника апарату апеляційного, місцевого суду та їх заступників — приймає суб’єкт призначення, про що інформує голову відповідного суду або особу, яка виконує його обов’язки, шляхом надіслання до відповідного суду рішення в електронній формі.

Рішення про оголошення конкурсу на зайняття інших посад державної служби категорій «Б» і «В» у судах, органах та установах системи правосуддя приймає керівник державної служби в державному органі. Одночасно затверджуються умови проведення конкурсу.

Оголошення про проведення конкурсів на зайняття посад державної служби оприлюднюються на Єдиному порталі вакансій держаної служби НАДС та нумеруються з метою ідентифікації відповідної вакансії.

Після оприлюднення інформації про оголошення конкурсу на Єдиному порталі вакансій державної служби НАДС така інформація оприлюднюється на офіційному веб-сайті Вищої ради правосуддя у разі оголошення конкурсу на зайняття посади категорії «А», офіційному веб-сайті відповідного органу, в якому оголошено конкурс, інших веб-сайтах або в засобах масової інформації.

Склад, порядок формування і роботи та повноваження конкурсної комісії

Як і раніше, конкурс на зайняття посад державної служби категорії «А» проводить Комісія, до складу конкурсної комісії можуть входити представники служби управління персоналом, юридичної служби, окремих структурних підрозділів та інші працівники органу, в якому проводиться конкурс.

Також зазначається, що у разі подання членом Комісії або конкурсної комісії письмової заяви про участь у конкурсі на зайняття посади, який проводиться такою Комісією або конкурсною комісією, його повноваження призупиняються з дня подання такої заяви до дня оприлюднення результатів конкурсу на офіційному веб-сайті НАДС, що зазначається у відповідному протоколі.

Засідання конкурсної комісії є правоможним, якщо на ньому присутні не менше половини членів її загального складу.

Прийняття та розгляд документів для участі у конкурсі

Особа, яка виявила бажання взяти участь у конкурсі, подає конкурсній комісії, Комісії через Єдиний портал вакансій державної служби НАДС інформацію, визначену Порядком.

Якщо особою, яка бажає взяти участь у конкурсі, незалежно від обставин, подано декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік, її повторне подання не вимагається.

Особа, яка виявила бажання взяти участь у конкурсі, може подавати додаткову інформацію, що підтверджує відповідність встановленим вимогам, зокрема стосовно попередніх результатів тестування, досвіду роботи, професійних компетентностей, репутації (характеристики, рекомендації, наукові публікації тощо).   

Проведення оцінювання кандидатів на зайняття посад державної служби

Відтепер відеозаписи проведення конкурсу публікуються на офіційному веб-сайті НАДС або офіційному веб-сайті Вищої ради правосуддя не пізніше ніж протягом наступного робочого дня після завершення відповідного етапу.

Якщо раніше, під час проведення конкурсу для зайняття посад державної служби категорій «Б» і «В» за рішенням конкурсної комісії здійснювалась аудіофіксація, то документом дозволяється здійснювати відеофіксацію. 

У разі здійснення аудіо- або відеофіксації аудіо- та відеозаписи зберігаються в органі, в якому проводився конкурс, протягом п’яти років.

Кандидати, які не були оцінені на попередніх етапах конкурсу, проходять співбесіду. Співбесіду проводить конкурсна комісія, Комісія, а також особи, які залучені до її роботи. На співбесіду можуть запрошуватися суб'єкт призначення та/або голова відповідного суду, керівник структурного підрозділу, на зайняття посади у якому оголошено конкурс.

Служба управління персоналом органу, конкурсна комісія якого проводить конкурс, та служба управління персоналом секретаріату Вищої ради правосуддя (для кандидатів на посади державної служби категорії «А») повідомляють:

  1. про результати тестування шляхом ознайомлення кандидата під час підписання відповідного звіту з тестування;
  2. про розв’язання ситуаційних завдань на засіданні Комісії (для кандидатів на посади державної служби категорії «А») перед початком проведення співбесіди, а для кандидатів на посади державної служби категорії «Б» та «В» — засобами телефонного або електронного зв’язку (зазначеного кандидатом у заяві) не пізніше наступного робочого дня після прийняття відповідного рішення конкурсної комісії;
  3. про результати співбесіди засобами телефонного або електронного зв’язку (зазначеного кандидатом у заяві).

Складення рейтингового списку кандидатів на зайняття посад державної служби

З метою допущення до наступного етапу конкурсу Комісія або конкурсна комісія визначає п’ять кандидатур, які набрали найбільшу загальну кількість балів відповідно до загального рейтингу кандидатів.

Якщо за загальним рейтингом кандидатів їх кількість становить менше п’яти осіб, до наступного етапу конкурсу допускаються усі наявні кандидати. У разі якщо п’ятий та наступні за ним кандидати у загальному рейтингу кандидатів мають однакову загальну кількість балів, п’ята кандидатура для визначення переможця конкурсу обирається шляхом відкритого голосування на засіданні Комісії або конкурсної комісії після обговорення відповідності професійної компетентності таких кандидатів.

Визначення переможця та оприлюднення результатів конкурсу

Відтепер з метою визначення переможця (переможців) конкурсу суб’єктом призначення проводиться співбесіда з кожним кандидатом. Співбесіда проводиться головою відповідного суду або особою, яка здійснює його адміністративні повноваження.

За результатами співбесіди голова суду або особа, яка здійснює його адміністративні повноваження, погоджує призначення кандидата (кандидатів), про що повідомляється суб’єкту призначення у п’ятиденний строк.

Результати конкурсу оприлюднюються не пізніше ніж протягом 45 календарних днів із дня оприлюднення оголошення про його проведення.

Не пізніше ніж протягом наступного робочого дня після визначення результатів конкурсу на Єдиному порталі вакансій державної служби НАДС оприлюднюється інформація про:

  1. переможця (переможців) конкурсу;
  2. відсутність переможця конкурсу;
  3. відсутність визначених Комісією або конкурсною комісією кандидатур.

З повним текстом можна ознайомитись за посиланням тут.

Також ми писали, що оприлюднено рішення ВРП про затвердження Положення про Службу судової охорони.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді