Комитет по вопросам правовой политики заслушивает главу Высшего совета правосудия, текстовая трансляция

15:17, 4 декабря 2019
Парламентский Комитет по вопросам правовой политики заслушивает председателя Высшего совета правосудия Андрея Овсиенко.
Комитет по вопросам правовой политики заслушивает главу Высшего совета правосудия, текстовая трансляция
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В ходе заседания Комитет Верховной Рады по вопросам правовой политики в рамках реализации контрольных полномочий заслушает главу Высшего совета правосудия Андрея Овсиенко.

Предмет разговора — заполнение вакансий судей в судах первой и апелляционной инстанций и формирование состава Высшей квалифкомиссии судей.

Напомним, на прошлом заседании Комитет заслушал главу Рады судей Украины Богдана Монича.


«Ми всі занепокоєні процесом формування органів, передбачених законом Президента про судову реформу. Вчора під Верховною Радою був мітинг, який стосувався незаконно засуджених. І до мене, зокрема, ставили питання зупинити суддівське свавілля. Наступної середи у нас буде робоча зустріч з цього питання», — зазначила голова Комітету Ірина Венедіктова.

«Будь ласка, Андрію Анатолійовичу, повідомте нам інформацію щодо стану формування цих комісій», — додала вона, маючи на увазі, зокрема, стан прийняття ВРП Положення щодо конкурсу до нової ВККС.

«Я очолюю Вищу раду правосуддя трохи більше двох місяців. На сьогодні ми маємо нову судову реформу, хоча ще не завершилася попередня судова реформа 2016 року.

Пріоритетом ВРП було і є заповнення вакансій в судах, оскільки ситуація дійсно є критичною. Ми зацікавлені у вирішенні питання кадрового дефіциту. Ми маємо ситуацію зараз — близько 2 тисяч вакансій. Крім того, майже 2 300 суддів сьогодні не закінчили кваліфікаційне оцінювання, і серед них є «п'ятирічки». Ми маємо ситуацію, коли спроба заповнити вакансії була здійснена за рахунок добору. Наразі у Великій Палаті ВС знаходиться на вирішенні спір щодо долі добору. Закон про судову реформу не визначив перехідного періоду, за яким попередня ВККС могла б завершити розпочаті процедури», — зазначив Андрій Овсієнко.

Наразі проект Положення про конкурс до ВККС направлено до РСУ та НШСУ для надання зауважень. «Тобто ВРП здійснила весь можливий комплекс заходів, який вимагається від неї законом», — зауважив Андрій Овсієнко. Він додав, що проблемним питанням, яке потребує наукового тлумачення, є критерії оцінювання доброчесності кандидатів.

«Рішення про утворення конкурсної комісії та про затвердження положення ми ухвалимо одночасно.

Ми очікуємо на зауваження сьогодні. За строками вони мають надійти до п'ятниці», — додав голова ВРП.

«Чи ставите Ви для себе якісь дедлайни?» — запитала Ірина Венедіктова. «Проект положення формувався не одномоментно. Наразі він вже готовий. Ми планували вийти з ним на голосування завтра. Максимально це може бути у вівторок», — зазначив Андрій Овсієнко.

Щодо проблемних питань у формуванні комісій, він зазначив, що законодавством не врегульовано питання оплати праці міжнародних експертів у складі комісій.

Окрім того він додав: «Якби наше спілкування відбулося на момент прийняття законопроекту №1008, то, мабуть, не було б потреби зараз ставити ці питання».

«У нас зараз є ще питання щодо межі кворуму. І ми дуже чекаємо від парламенту заповнення квоти», — сказав Андрій Овсієнко.

«На сьогодні нам немає де взяти суддів, немає кадрового резерву», — зазначив Андрій Овсієнко. Раніше існували кадрові резерви, звідки можна було заповнювати вакансії.

Він додав, що склалася парадоксальна ситуація, коли конкурси заблоковано.

Голова підкомітету Михайло Новіков зауважив, що у відповідному розділі немає строків для подачі заяв на конкурс до Вищої кваліфкомісії суддів. «Ми запитуємо для того, щоб зрозуміти, як відбуватиметься процедура в строках», — зазначив Михайло Новіков. Як відповів Андрій Овсієнко, можливо, це питання буде предметом обговорення.

Заступник голови Комітету Андрій Костін запитав голову ВРП про строки запровадження ЄСІТС. Той повідомив, що проводився аудит щодо впровадження ЄСІТС. Попередня концепція ЄСІТС, на його думку, виявилася недієздатною. Наразі йде доопрацювання модулів.

Член Комітету Олександр Мережко поцікавився: чому в проекті Положення перевага надається кандидатам, які є суддями. Андрій Овсієнко відповів, що всі питання будуть вирішені колегіально Вищою радою правосуддя. «Тому давайте ми дочекаємося закінчення відповідних процесів», — закликав голова ВРП.


 

 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді