Державні нагороди та обрахування стажу роботи судді: що пропонується новим законопроектом

13:20, 17 декабря 2019
До стажу роботи на посаді судді буде зараховуватися весь фактично наявний стаж (досвід) роботи (професійної діяльності), що надає право для обрання (призначення) на посаду судді, який має особа на момент такого обрання (призначення), але не більш ніж 10 років.
Державні нагороди та обрахування стажу роботи судді: що пропонується новим законопроектом
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Народні депутати від партії «Слуга народу» Сергій Демченко, Максим Дирдін, Богдан Торохтій зареєстрували законопроект №2597 про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Як зазначено у пояснювальній записці, запропоновані законопроектом зміни спрямовані на усунення випадків неоднакового застосування вимог Закону України «Про судоустрій і статус суддів», в тому числі щодо здійснення обрахунку стажу роботи на посаді судді.

Так, законопроектом пропонується викласти в новій редакції частину дев’яту статті 56 вказаного Закону, відповідно до якої суддя до звільнення з посади або припинення його повноважень може бути нагороджений виключно державними нагородами. Суддя може бути нагороджений іншими, крім державних, нагородами лише за проявлену ним особисту мужність і героїзм в умовах, пов'язаних із ризиком для життя.

Також пропонується внести зміни до положень статей 116 та 137 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо вдосконалення правового регулювання реалізації суддями права на відставку.

Зокрема пропонується до стажу роботи на посаді судді зараховувати весь фактично наявний стаж (досвід) роботи (професійної діяльності), що надає право для обрання (призначення) на посаду судді, який має особа на момент такого обрання (призначення), але не більш ніж десять років.

Суддя, який має стаж роботи на посаді судді не менше двадцяти років, що визначається відповідно до статті 137 цього Закону, з яких безпосередній період роботи суддею в Україні не може становити менше десяти років із дня зарахування його до штату відповідного суду, має право подати заяву про відставку.

Автори законопроекту зазначають, що його ухвалення надасть суддям можливість реалізувати закріплені на рівні Основного Закону України права. Крім того, буде вирішена проблема дискримінації суддів, визначені єдині підходи для розуміння нормативного регулювання відносин у сфері здійснення обрахунку стажу роботи на посаді судді.

Також ми писали, що оприлюднено переклад висновку Венеціанської комісії щодо нової судової реформи.

 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України