Законопроект про покращення інвестиційної привабливості українського економічного ринку: деталі

13:52, 3 января 2020
Законопроект розроблено з метою покращення інвестиційної привабливості українського економічного ринку через відмову від неринкових організаційно-правових форм юридичних осіб.
Законопроект про покращення інвестиційної привабливості українського економічного ринку: деталі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На офіційному сайті Верховної Ради України з’явився законопроект №2635 «Про внесення змін і доповнень до деяких законів України з метою вдосконалення цивільного законодавства».

Авторами законопроекту є народні депутати України, члени політичної партії «Слуга народу» Олександр Мережко, Іван Калаур, Володимир Ватрас та інші.

Яка мета законопроекту

У пояснювальній записці до законопроекту сказано, що його розроблено з метою приведення умов здійснення підприємницької діяльності в Україні у відповідність до законодавчої практики країн ЄС, покращення інвестиційної привабливості українського економічного ринку через відмову від неринкових організаційно-правових форм юридичних осіб та від невідомих світові речово-правових титулів майна державних і комунальних підприємств.

Що пропонують законотворці

Чинне законодавство України пропонується удосконалити, зокрема, шляхом:

  1. перетворення державних та комунальних унітарних підприємств, приватних підприємств, підприємств колективної власності, підприємств, заснованих на базі об’єднання майна різних форм власності, та спільних комунальних підприємств, правове регулювання створення та діяльності яких не характеризується передбачуваністю, системністю і зрозумілістю, на організаційно-правові форми юридичної особи, якими послуговуються країни у більшості правових систем світу (зокрема, на акціонерні товариства, товариства з обмеженою відповідальністю, непідприємницькі товариства та установи);
  2. заміни неринкових речово-правових титулів «право господарського відання» та «право оперативного управління» на прийняті в світі традиційні приватноправові конструкції володіння та управління чужим майном;
  3. імплементації у чинне цивільне законодавство України ефективних і ринкових механізмів контролю за володінням та управлінням об’єктами державної і комунальної власності з боку новоутворених товариств і установ.

Пропоновані у законопроекті зміни спрямовані на вдосконалення корпоративного управління в юридичних особах, заснованих на державній і комунальній власності, на підвищення інвестиційної привабливості країни, запровадження ефективних механізмів контролю за використанням об’єктів державної та комунальної власності, а також на усунення суперечностей між ЦК України й актами спеціального законодавства.

Крім того, законопроектом передбачається:

- доповнити Цивільний кодекс України статтею 96-1, яка містить визначення корпоративних прав, встановлює момент виникнення корпоративних прав, а також можливість існування у законодавстві обмежень певним особам щодо володіння корпоративними правами або їх реалізації;

- виключити з Цивільного кодексу України такі організаційно-правові форми юридичних осіб як державні підприємства, комунальні підприємства та спільні комунальні підприємства;

- зобов’язати засновників відповідних юридичних осіб привести організаційно-правову форму та установчі документи у відповідність до Цивільного кодексу України та передбачити наслідки невиконання цього обов’язку.

Господарський кодекс України пропонується визнати таким, що втратив чинність. Так, на думку ініціаторів законопроекту, положення ГК України переважно не мають регулятивного ефекту, є декларативними за своїм змістом, а також суперечать іншим нормативно-правовим актам та загальним засадам цивільного законодавства.

Автори законопроекту переконані, що його прийняття дозволить:

- уніфікувати та вдосконалити організаційно-правові форми юридичних осіб, тим самим забезпечивши стабільність і передбачуваність правового регулювання;

- удосконалити механізм здійснення права державної та комунальної власності, а також механізм контролю за ефективним управлінням об’єктами державної та комунальної власності;

- підвищити рівень інвестиційної привабливості держави, вивести так званий «державний та комунальний сектори економіки» із міжнародної економічної ізоляції.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що законопроект №2635 передбачає революцію організаційно-правових форм юросіб.

Також ми аналізували особливості законопроекту №2693 «Про медіа».

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська