У Верховній Раді взялися підвищувати прожитковий мінімум

17:47, 20 января 2020
Метою законопроекту є удосконалення підходів визначення розмірів заробітної плати, а також врегулювання питань плати за надання адміністративних послуг.
У Верховній Раді взялися підвищувати прожитковий мінімум
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На сайті Верховної Ради України з’явився текст законопроекту №2720 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення передумов для підвищення прожиткового мінімуму». Ініціатором даного законопроекту є Кабінет міністрів України.

У пояснювальній записці зазначено, що метою законопроекту є вдосконалення підходів визначення розмірів заробітної плати, зокрема мінімальної заробітної плати та мінімального посадового окладу, а також врегулювання питань плати за надання адміністративних послуг тощо.

У Кабінеті міністрів відзначили, що заробітна плата в бюджетній сфері є значно нижчою за середню по країні. Причиною цього в уряді називають встановлення занижених розмірів прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати, які є основою формування оплати праці в бюджетній сфері. Також наголошено на тому, що потребує удосконалення законодавство щодо врегулювання питань плати за надання адміністративних послуг, штрафів та грошових стягнень за адміністративні, кримінальні та інші порушення, які встановлюються від розміру неоподаткованого мінімуму та прожиткового мінімуму.

Що пропонується

Проект акта передбачає внесення змін до законодавчих актів України щодо зміни підходів до встановлення розмірів посадових окладів, а саме в залежності не від прожиткового мінімуму, а від мінімального розміру посадового окладу для відповідних категорій працівників, який передбачається затверджувати законом про Державний бюджет України на відповідний рік.

Для визначення штрафів та грошових стягнень за адміністративні, кримінальні та інші порушення передбачається застосовувати розрахункову одиницю, що затверджується законом про Державний бюджет України на відповідний рік.

Також врегульовуються питання щодо плати за надання адміністративних послуг.

Зокрема, пропонується встановити грошове стягнення за адміністративні правопорушеня у вигляді штрафної ставки, яка становить 2% розрахункової одиниці.

Визначати розміри доплати за спеціальне звання та надбавки за ранг державного службовця пропонується Кабінету міністрів України.

Умови оплати праці голів державних агентств і служб та їх заступників встановлюються Кабінетом міністрів України.

Умови оплати праці осіб, які працюють у державних агентствах за трудовими договорами, встановлюються Кабінетом міністрів України.

За державну реєстрацію, виправлення технічної помилки, допущеної з вини заявника, надання відомостей з Єдиного державного реєстру встановлюється плата, розмір якої визначає Кабінет міністрів України.

Розмір плати (адміністративного збору) регулярно переглядається з урахуванням економічного значення наданих послуг, зокрема необхідності покриття вартості їх надання.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній Раді два законопроекти стосовно прожиткового мінімуму.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде