Дисциплінарна комісія арбітражних керуючих писатиме протоколи по-новому

13:33, 30 января 2020
Заступник міністра юстиції Валерія Коломієць розповіла про те, які вимоги нині ставляться до тексту рішень у дисциплінарних справах.
Дисциплінарна комісія арбітражних керуючих писатиме протоколи по-новому
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На черговому засіданні дисциплінарної комісії арбітражних керуючих її новий склад хоче випробувати нововведення. Йдеться про вирішення проблеми незрозумілості рішень комісії, на що їй неодноразово дорікали. Про це в інтерв’ю «Судово-юридичній газеті» розповіла заступник міністра юстиції Валерія Коломієць.

За її словами, в рішеннях дисциплінарної комісії, як правило, записують дані про накладене дисциплінарне стягнення — і жодних обґрунтувань цього. Результатом найчастіше стає те, що арбітражний керуючий подає до суду. Суддя, у свою чергу, має взяти десятки томів справи, щоб дослідити її і переконатися у правильності висновку дисциплінарної комісії. Відбувається, по суті, повторний розгляд, тільки вже судом, дисциплінарної справи арбітражного керуючого.

«Мені це відразу здалося абсолютно неправильним, і всі члени дисциплінарної комісії підтримали ідею, що необхідно змінювати подібну практику. Ми маємо більш детально розписувати рішення. Але насправді це виявилося не так просто. Якщо, скажімо, подивитися на досвід наших колег — дисциплінарну комісію приватних виконавців або антирейдерську комісію Мін’юсту, — то вони якраз подають приклад написання рішення. І крім нашого міністерства гідних прикладів вистачає, але ж ми прекрасно розуміємо, що основна маса дисциплінарних справ пов’язана не з грубими порушеннями, а з банальним ненаданням документів, непроходженням навчання й іншими проігнорованими елементами контролю. В цих справах можна розібратися, почути пояснення арбітражного керуючого і якимось чином виписати мотивувальну частину. А от стосовно грубих порушень, коли на кілька сторінок розписується тільки те, що було зроблено неправильно, незаконно або взагалі не було зроблено, то тут ми взагалі можемо підійти ледь не до написання фактично судового рішення», — зазначає заступник міністра.

Таким чином, 31 січня, на яке призначене засідання, дисциплінарна комісія арбітражних керуючих за результатом розгляду дисциплінарних справ буде випробовувати новий підхід до написання протоколу — щоб зробити його зрозумілішим для стороннього спостерігача.

Більш докладно про ставлення Валерії Коломієць до змін, які викликало впровадження Кодексу України з процедур банкрутства, читайте в матеріалі «Реформи потребують прозорості та роз’яснення, — Валерія Коломієць».

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді