Гарантії адвокатської діяльності в Україні у світлі стандартів Ради Європи, текстова трансляція

12:00, 31 января 2020
Захід проводиться з метою презентації звіту Ради Європи щодо дотримання стандартів та гарантій адвокатської діяльності.
Гарантії адвокатської діяльності в Україні у світлі стандартів Ради Європи, текстова трансляція
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У п’ятницю, 31 січня, в Києві проходить круглий стіл на тему «Гарантії адвокатської діяльності в Україні у світлі стандартів ради Європи».

Мета круглого столу — ознайомити учасників зі стандартами та рекомендаціями Ради Європи стосовно гарантій адвокатської діяльності та захисту прав адвокатів. Крім того, учасникам круглого столу буде представлений експертний аналіз національного законодавства щодо процесуальних гарантій адвокатської діяльності з огляду на стандарти, рекомендації та практику Ради Європи.

Учасники заходу: члени НААУ, представники асоціацій та громадських організацій, представники органів законодавчої та виконавчої влади, науковці, громадськість, представники й експерти Ради Європи.


12:42 Ігор Колесніков підтримав думку виступаючих стосовно обшуків та наголосив, що при обшуках повинні бути присутні представники Ради адвокатів. Участь органів адвокатського самоврядування є необхідною — про це може свідчити кількість вбивств і нападів на адвокатів.


12:30 Віце-президент ВГО «Асоціація адвокатів України» Олег Маліневський вважає: коли ми говоримо про кримінальний процес, то обвинувачення має тиск як на суд, так і на адвоката.

З приводу обшуків він наголосив, що адвокат не може бути обшуканий з питань надання правової допомоги. Також він додав, що потрібно вдосконалити законодавство, а саме: прописати в законі про незаконні обшуки, підвищити відповідні санкції, надати органам адвокатського самоврядування відповідний правовий статус, а також зробити обов’язковою присутність органів самоврядування при обшуках адвокатів.


12:09 Член правління ВГО «Асоціація адвокатів України» Олена Костюченко повідомила, що наразі є необхідність на законодавчому рівні розширити права адвокатів щодо представництва. Вона запропонувала збільшити права представників Рад адвокатів під час обшуку.

Також вона торкнулася питання адвокатської таємниці. За її словами, адвокат має самостійно, на власний розсуд вирішувати, розголошувати адвокатську таємницю чи ні.  «Це повинно бути чітко прописано в КПК, щоб адвокати не боялись», — сказала Костюченко.


11:50 Член Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності НААУ Анна Литвин заявила, що всі рішення суду стосовно обшуків адвокатів є незаконними.

Також вона наголосила на випадках порушення конфіденційності: «Коли адвокат проводить бесіду з клієнтом в СІЗО або в іншому приміщенні, він ніколи не знає, чи проводиться відеозапис — це дуже важко перевірити». Литвин підкреслила, що всі бесіди адвоката повинні бути конфіденційними.


11:25 Голова Комітету захисту прав адвокатів Київської області Віталій Наум нагадав, що документи, створені адвокатом у процесі його діяльності, мають адвокатську таємницю.

За його словами, якщо порівняти січень 2020 року з аналогічним періодом минулого року, стає очевидною тенденція до посилення порушень прав адвокатів.


11:03 Голова Комітету з питань правової політики Андрій Костін заявив, що підвищення рівня захисту прав адвокатів буде в центрі уваги комітету. Також він наголосив, що будь-який напад на адвоката — це напад на справедливе правосуддя і на громадян України. Напад — це прояв слабкості тих, хто не має змоги відстояти свою позицію чесно.


10:45 Також Колесніков зазначив, що було вчинено 144 кримінальних переслідування адвокатів, стався 41 випадок застосування фізичного насилля щодо адвокатів, 16 випадків проведення негласних слідчих розшукових дій, 983 випадки проведення обшуків приміщення адвоката.


10:40 Адвокат Ігор Колесніков заявив, що органи законодавчої влади не чують рекомендацій, які надаються адвокатами. Також він ознайомив присутніх зі статистикою стосовно кількості випадків порушення прав адвокатів. За останніх 5 років було вчинено 9 вбивств представників цієї професії.


10:36 Голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Андрій Костін повідомив, що адвокати в Україні є незахищеними впродовж останніх 5-6 років. З 2014 року відбуваються масові порушення прав адвокатів.



XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Дмитро Татаринов
    Дмитро Татаринов
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Ірина Соломко
    Ірина Соломко
    суддя Чернігівського окружного адміністративного суду