Комітет розглядає питання про заморожування зарплат суддів та про скасування адвокатської монополії, текстова трансляція

16:42, 5 февраля 2020
Комітет ВР з питань правової політики розгляне законопроект КМУ щодо заморожування зарплат суддів та про скасування адвокатської монополії: текстова трансляція.
Комітет розглядає питання про заморожування зарплат суддів та про скасування адвокатської монополії, текстова трансляція
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

5 лютого відбувається засідання Комітету Верховної Ради з питань правової політики.


Як повідомила заступник голови Комітету Ольга Совгиря, до Комітету надійшов лист голови КСУ Олександра Тупицького про те, що у Конституційному Суді України є вакансія. Пропонуєтся звернутися до апарату з приводу розміщення оголошення на вакантну посаду судді КСУ.

Секретар Комітету Олег Макаров пояснив, що ця вакансія з’явилася в зв’язку зі звільненням Станіслава Шевчука (якому колектив Суду фактично висловив недовіру через сумнівні дії на посаді керівника КСУ: судді КСУ тоді підтримали висновок комісії з питань регламенту та етики, яка дійшла висновку про наявність підстав для звільнення Шевчука з посади судді через істотний дисциплінарний проступок, грубе і системне нехтуванням своїми обов'язками).

Втім, Олег Макаров запропонував не включати це питання до порядку денного, оскільки справа за позовом Шевчука ще знаходиться на розгляді в апеляційному суді.

Ольга Совгиря повідомила, що за законом про КСУ строк оголошення вакансії — місяць. А оскільки наступне засідання Комітету планується на 19 лютого, тому пропонується розглянути це питання сьогодні, щоб встигнути в строки. Олег Макаров та Руслан Князевич виступили проти такого рішення.

Врешті більшістю голосів було підтримо рішення доручити апарату розмістити інформацію про оголошення конкурсу на посаду судді КСУ.

 

18:56 Комітет рекомендував повернути на доопрацювання законопроект про внесення змін до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» щодо забезпечення права осіб, які незаконно позбавлені особистої свободи, на безоплатну вторинну правову допомогу, реєстр. № 2056 (Забродський М.В. та інші).

Також Комітет рекомендував ухвалити в першому читанні законопроект про внесення зміни до статті 130 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», реєстр. №2309 (Кабінет Міністрів України).

Цим законопроектом пропонується зменшення кількості друкованих видань, у яких необхідно публікувати офіційну інформацію.

Так, з видань, в яких має публікуватися повідомлення про утворення Організаційного комітету та про скликання з’їзду суддів України, виключається «Урядовий кур’єр».


18:50 Андрій Костін запропоновував вихід із цієї ситуації.

«Було б коректно, щоб цей законопроект представляв хтось із міністрів» зазначив голова Комітету. Він додав, що не вважає цей законопроект антиконституційним, як і доповідач Михайло Новіков. Однак пропозиція винести законопроект на обговорення та включити до порядку денного сесії викликала спори серед членів Комітету.

Член Комітету Володимир Ватрас запропонував, щоб міністр фінансів і міністр юстиції розібралися між собою і з'ясували, чому є протиріччя в їхніх позиціях. Також він запропонував: «Давайте обговоримо питання щодо недофінансування апаратів судів. Чому працівники апаратів судів отримують 5-7 тисяч?»

Врешті, за пропозицією Володимира Ватраса, було вирішено відкласти розгляд цього законопроекту до наступного засідання, запросивши на нього міністрів юстиції і фінансів та надавши можливість відкликати цей законопроект. За  17.


18:27 Слово для виступу на засіданні Комітету від ініціатора законопроекту спочатку хотіли передати представникам Мін'юсту, адже саме Мін'юст складав пояснювальну записку до законопроекту. Однак міністра Дениса Малюськи на засіданні немає — є перший заступник міністра юстиції Євгеній Горовець та заступник Валерія Коломієць.

Василь Німченко та Сергій Демченко висловилися з приводу наявності відповідних повноважень у першого заступника взагалі виступати на засіданні Комітету.

«Пані Маркарова вважає нас лохами. Мене, вас, країну… Чому я так кажу? Тому що керівники уряду всюди кажуть, що в нас збалансований бюджет. При цьому була обіцянка, що ці виплати по суддях будуть закриті, а зараз ми бачимо цей законопроект.

Тому давайте тут зробимо якусь повчальну позицію для КМУ. Я би взагалі заявив питання щодо недовіри Оксані Маркаровій. Бо вона прямо обдурила депутатів Верховної Ради. Адже ми прямо заявили, що ми не будемо голосувати за проект цього бюджету, якщо відповідні гарантії не будуть дотримані. Вони сміються з нас саме. І вони будуть далі сміятися, якщо ми нічого не зробимо», — підкреслив Сергій Демченко.


18:19 Є пропозиція Комітету включити законопроект до порядку денного сесії і розглянути його із відповідними зауваженнями, відзначив доповідач. 

Голова Ради суддів Богдан Моніч зазначив, що попередній законопроект №1008 сприймався позитивно в частині вирівнювання зарплат суддів, які пройшли оцінювання, та суддів, які не пройшли. Однак законопроект уряду породжує лише розчарування. На його думку, не можна зараз відтермінувати те, що вже сталося. Він не вважає цей законопроект взагалі хоч якоюсь мірою логічним.

Богдан Моніч підкреслив, що цей законопроект не відповідає Конституції, тому його навіть не треба виносити на розгляд парламенту, як пропонує доповідач, а доцільно повернути суб’єкту законодавчої ініціативи.


18:11 Голова Комітету Андрій Костін щодо ситуації з цим законопроектом зазначив наступне: «Пам’ятаємо історію питання, коли весь наш Комітет голосував за те, щоб гарантії судової влади були збережені при голосуванні за проект Державного бюджету. І, на щастя, під час прийняття закону про бюджету міністр фінансів Оксана Маркарова під стенограмму обіцяла віднайти відповідні кошти для фінансування судової системи. Тоді мова йшла не лише про зарплату суддів, але і про зарплату працівників апарату судів. Представники КМУ знали, що могли не отримати наші голоси, якщо не врахують позицію Комітету. Тому, коли КМУ наприкінці грудня вніс такий законопроект, це був для нас досить неприємний сюприз. Це ніяк не комунікувалося з членами Комітету та народними депутатами. Свою позицію я вже неодноразово публічно висловлював — я проти того, щоб спочатку пообіцяти, а потім відмовитися від свого слова».


17:52 Розглядається питання щодо урядового законопроекту про заморожування зарплат суддів №2670. Голова підкомітету Михало Новіков нагадав, що при голосуванні за Державний бюджет на 2020 рік якраз йшла мова про те, щоб не порушувати гарантії незалежності судової влади. Він зазначив, що у Комітеті є відповідні звернення суддів та висновок ВРП.


17:50 Комітет визнав таким, що суперечить Конституції, та рекомендував повернути суб’єкту ініціювання законопроект про внесення змін до Закону «Про судоустрій і статус суддів» у зв'язку з прийняттям Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» №2484 (Кабінет Міністрів України).

Цей законопроект стосується введення кримінальних проступків. Вища рада правосуддя раніше надала негативний висновок щодо нього, оскільки запропоновані зміни можуть спричинити виникнення ієрархічної колізії (колізія між нормативними актами різної юридичної сили), а саме призвести до невідповідності змін, запропонованих законопроектом №2484, Конституції України в частині припинення повноважень судді за вчинення злочину.


17:42 Комітет визнав таким, що суперечить Конституції України, та рекомендував повернути законопроект №2469 від 19.11.2019 авторства народного депутата Сергія Власенка. Це рішення підтримали 11, проти — 6, утримались — 2. Проект закону називається «Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності судді, який виніс рішення з порушенням меж застосування обмежень прав)».

Вища рада правосуддя раніше зробила висновок, що запропонована законопроектом новела, щодо якої визнане рішенням Європейського суду з прав людини порушення Конвенції є безумовною підставою для притягнення судді до дисциплінарної відповідальності, не відповідає міжнародним стандартам. Ользі Совгирі довелося зачитати цей висновок повністю.


16:30 Комітет підтримав більшістю голосів законопроект про внесення змін до Конституції, ініційованих у Президента, а саме законопроекту внесення зміни до статті 85 Конституції України (щодо консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів Верховної Ради України) №1028.


16:00 Законопроект про скасування адвокатської монополії Комітет рекомендував Верховній Раді ухвалити остаточно. 17 — за, 3 — проти, один утримався.


15:54 Перший заступник міністра юстиції Євгеній Горовець зазначив, що, судячи зі скарг, які надходять до антирейдерської комісії, статус адвоката зовсім не означає, що документ буде складено грамотно, тож деякі скарги дуже погано підготовлені.

Олег Макаров у відповідь сказав, що, дивлячись деякі законопроекти та документи, які видає Мін'юст, хочеться не просто плакати, а ридати через їхню правову «грамотність».

Андрій Костін додав, що, «виключаючи норму з Констітуції, ми надаємо можливість на рівні парламента урегулювати питання представництва». «І тоді ми вже зможемо з вами на рівні закону регулювати питання представництва в судах», — підкреслив він.


15:40 Обговорюється питання щодо скасування адвокатської монополії. Представник Президента у КСУ, народний депутат Федір Веніславський розповів про мету даного законопроекту Президента та наголосив на позитивному висновку КСУ щодо нього.

Член Комітету Роман Бабій завив, що ухвалення цього законопроекту сприятиме розв’язанню проблеми невизначеності, яка наразі існує в судах стосовно питання самопредставництва. Його підтримав колега Ігор Фріс. Представник НААУ відзначив, що це рішення вже фактично ухвалено і сформовано, і НААУ усвідомлює, що цей законопроект буде ухвалений. Втім, при його розробці не була врахована думка адвокатської спільноти.


15:25 Олег Макаров запропонував виключити з порядку денного законопроект Президента стосовно скасування адвокатської монополії. За те, щоб виключити з порядку денного Комітету питання щодо скасування адвокатської монополії, проголосувало лише 4 члени Комітету, проти 13, утрималося два. Таким чином, це питання залишається в порядку денному.


15:00 Розпочалося засідання Комітету.


За порядком денним першим питанням Комітет має розглянути законопроект Президента  В.Зеленського про внесення змін до Конституції України щодо скасування адвокатської монополії №1013. Нагадаємо, що 14 січня Верховна Рада 295 голосами попередньо схвалила його, а КСУ визнав скасування адвокатської монополії конституційним. Втім, до цього законопроекту є окремі думки суддів КСУ.

Друге питання буде також стосуватися змін до Конституції, ініційованих у Президента, а саме законопроекту внесення зміни до статті 85 Конституції України (щодо консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів Верховної Ради України) №1028.

Доповідачем з обох питань виступить заступник голови Комітету Ольга Совгиря.

Далі Комітет у рамках попереднього розгляду розгляне законопроекти про внесення змін до Закону «Про судоустрій і статус суддів»:

  • щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності судді, який виніс рішення з порушенням меж застосування обмежень прав №2469 (автор Сергій Власенко);
  • про внесення змін до Закону «Про судоустрій і статус суддів» у зв'язку з прийняттям Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» №2484 (Кабінет Міністрів України). Вища рада правосуддя раніше надала негативний висновок щодо нього, оскільки запропоновані зміни можуть спричинити виникнення ієрархічної колізії (колізія між нормативними актами різної юридичної сили), а саме призвести до невідповідності змін, запропонованих законопроектом №2484, Конституції України в частині припинення повноважень судді за вчинення злочину;
  • про внесення зміни до пункту 24 розділу ХІI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону «Про судоустрій і статус суддів» №2670 (Кабінет Міністрів України). Йдеться про скандальний законопроект, проти якого висловилися суддівські колективи, Рада суддів та ВРП стосовно заморожування зарплат суддів. Раніше голова Комітету Андрій Костін прокоментував «Право ТВ» перспективи ухвалення цього законопроекту уряду про внесення змін до Закону «Про судоустрій і статус суддів» у зв'язку із запровадженням обліку трудової діяльності працівника в електронній формі, реєстр. №2687 (Кабінет Міністрів України). Кабмін пропонує змінити перелік документів, що подають кандидати на посади судді та члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Проектом закону №2687 від 12.2019 пропонується виключити копію трудової книжки з переліку документів, що подають кандидати на вищезазначені посади (Закон України «Про судоустрій і статус суддів»);
  • про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення доступу до безоплатної правової допомоги дітей та осіб з інвалідністю та підвищення якості її надання, реєстр. №2704 (Кабінет Міністрів України).

Окрім того, в рамках першого читання Комітет розгляне законопроекти:

  • про внесення змін до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» щодо забезпечення права осіб, які незаконно позбавлені особистої свободи, на безоплатну вторинну правову допомогу, реєстр. № 2056 (Забродський М.В. та інші);
  • про внесення зміни до статті 130 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», реєстр. №2309 (Кабінет Міністрів України). Цим законопроектом пропонується зменшення кількості друкованих видань, у яких необхідно публікувати офіційну інформацію. Так, з видань, в яких має публікуватися повідомлення про утворення Організаційного комітету та про скликання з’їзду суддів України, виключається «Урядовий кур’єр»;
  • про внесення змін до Закону України «Про громадські об'єднання», реєстр. №2442 (Шахов С.В.).

Також члени Комітету обговорять питання з розділу «Різне».

Слідкувати за засіданням можна буде на сайті SUD.UA в режимі текстової трансляції.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій

 
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді