Правова колізія у законопроекті про внесення змін до Закону «Про судоустрій і статус суддів»: висновок ВРП

13:25, 16 января 2020
Вища рада правосуддя надала консультативний висновок щодо законопроекту №2484.
Правова колізія у законопроекті про внесення змін до Закону «Про судоустрій і статус суддів»: висновок ВРП
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя не підтримує зміни до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», які можуть спричинити виникнення колізії між нормативними актами різної юридичної сили. Про це йдеться у повідомленні прес-служби ВРП.

На офіційному веб-сайті Вищої ради правосуддя оприлюднено текст рішення ВРП №51/0/15-20, ухваленого 14 січня 2020 року, про надання консультативного висновку до проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у зв’язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» від 21 листопада 2019 року, реєстраційний №2484, внесеного на розгляд Верховної Ради України у порядку законодавчої ініціативи Кабінетом Міністрів України.

«Як убачається з пояснювальної записки до законопроекту № 2484, він розроблений у зв’язку з прийняттям Закону України від 22 листопада 2018 року № 2617-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» (далі — Закон № 2617-VIII), з метою приведення Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у відповідність до Закону № 2617-VIII, забезпечення реалізації його положень та набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, але не раніше набрання чинності Законом № 2617-VIII.

Розглянувши законопроект № 2484, Вища рада правосуддя зазначає таке.

Статтею 1 Конституції України встановлено, що Україна є правовою державою. Органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження у встановлених цією Конституцією межах і відповідно до законів України (частина друга статті 6 Конституції України).

В Україні визнається і діє принцип верховенства права, Конституція України має найвищу юридичну силу, закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй.

Згідно з пунктом 14 частини першої статті 92 Основного Закону України судоустрій, судочинство, статус суддів визначаються виключно законами України. Незалежність і недоторканність судді гарантуються Конституцією України і законами України.

У разі виникнення колізії між нормами Конституції України та будь-яких інших нормативно-правових актів мають застосовуватися саме норми Конституції.

Законом № 2617-VIII запроваджено поняття «кримінальне правопорушення». Згідно із цим Законом кримінальним правопорушенням є суспільно небезпечне винне діяння (дія або бездіяльність), вчинене суб’єктом кримінального правопорушення.

Запропоноване Законом № 2617-VIII поняття «кримінальне правопорушення» включає такі поняття, як «злочин» і «кримінальні проступки». У зв’язку із цим законопроектом № 2484 пропонується внести зміни до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», замінивши слово «злочин» словами «кримінальне правопорушення», що, на думку суб’єкта законодавчої ініціативи, відповідає термінології, яка вживається у Законі № 2617-VIII.

Зокрема, законопроектом № 2484 пропонується внести зміни до статті 124 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», чинною редакцією якого передбачено припинення повноважень судді у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком щодо судді за вчинення ним злочину.

При цьому згідно із частиною сьомою статті 126 Конституції України однією з підстав для звільнення судді є набрання законної сили обвинувальним вироком щодо судді за вчинення ним злочину.

Наявність двох або більше норм права, які спрямовані на регулювання тих самих суспільних відносин, але по-різному їх регламентують, є досить поширеним явищем у правовій дійсності і створює колізію права.

Запропоновані зміни можуть спричинити виникнення ієрархічної колізії (колізія між нормативними актами різної юридичної сили), а саме призвести до невідповідності змін, запропонованих законопроектом № 2484, Конституції України в частині припинення повноважень судді за вчинення злочину.

З огляду на викладене Вища рада правосуддя не підтримує законопроект № 2484», — зазначили у ВРП.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що 15 січня Комітет Ради розглядав внесення змін до закону про судоустрій.

Додамо, Вища рада правосуддя не підтримує законопроект щодо зміни порядку обрання членів ВРП.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва