Велика Палата ВС закрила провадження у справі щодо конкурсу на зайняття посад суддів

14:40, 11 февраля 2020
Рішення КАС ВС, яким були задоволені позовні вимоги групи суддів до ВККС, скасовано.
Велика Палата ВС закрила провадження у справі щодо конкурсу на зайняття посад суддів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Велика Палата Верховного Суду скасувала рішення Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 09 жовтня 2019 року в адміністративній справі № 9901/426/19.

У серпні 2019 року позивачі звернулися до суду з позовними вимогами визнати протиправним і скасувати рішення ВККС від 01 серпня 2019 року №140/зп-19 про оголошення конкурсу на зайняття 220 вакантних посад суддів у місцевих загальних судах шляхом переведення судді на посаду судді до іншого суду.

На обґрунтування позовних вимог вони зазначали, що 01 серпня 2019 року Комісія на підставі оскаржуваного рішення оприлюднила на офіційному вебсайті оголошення про конкурс на заміщення вакантних посад суддів місцевих судів шляхом переведення суддів на посаду судді до іншого суду відповідно до статей 79 та 82 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та Положення про проведення конкурсу на зайняття вакантної посади судді, затвердженого рішенням Комісії від 02 листопада 2016 року №141/зп-16 (зі змінами), стосовно 220 вакантних посад суддів у місцевих судах. Зазначено, що до участі в конкурсі допускаються кандидати, які на день подання документів є суддями, які обіймають посаду безстроково або строк повноважень яких не закінчився, і виявили намір бути переведеними на посаду судді до місцевого загального, місцевого господарського суду, та є такими, що відповідають займаній посаді судді за результатами кваліфікаційного оцінювання на відповідність займаній посаді судді, зокрема підтвердили здатність здійснювати правосуддя у відповідному суді за результатами кваліфікаційного оцінювання в межах відповідного конкурсу, якщо за результатами його проходження суддя вважається таким, що підтвердив відповідність займаній посаді судді, або підтвердили здатність здійснювати правосуддя у відповідному суді згідно з пунктом 21 розділу ХІІ Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у разі одночасного звернення до Комісії із заявою щодо проведення стосовно них кваліфікаційного оцінювання для участі в конкурсі.

На думку позивачів, оскаржуване рішення позбавляло їх права участі у конкурсі на зайняття вакантної посади судді шляхом переведення, який оголошено оскаржуваним рішенням ВККС.

Позивачі вважали, що оскаржуване рішення обмежує право на доступ до професії через звуження прав судді, зокрема через обставини, що не залежать від судді особисто і не обумовлені його поведінкою.

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду рішенням від 09 жовтня 2019 року позов задовольнив.

ВККС не погодилася із зазначеним рішенням суду і подала апеляційну скаргу, в якій просила скасувати рішення Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 09 жовтня 2019 року, а провадження у справі закрити.

Велика Палата ВС погодилася з доводами, викладеними в апеляційній скарзі, та задовольнила клопотання апелянта про закриття провадження у справі.

Раніше Верховний Суд повідомив, що застосування позовної давності знаходиться у компетенції судів попередніх інстанцій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки